Woonbond: Terugblik op 2024
De Woonbond heeft zich in 2024 op tal van onderwerpen ingezet voor huurders en woningzoekenden. Aan het eind van het jaar een terugblik op een aantal ontwikkelingen.
- Ondanks een flinke tegenlobby vanuit de vastgoedsector, stemde de Tweede en Eerste Kamer in met de Wet betaalbare huur. Op 1 juli werd deze van kracht. Een groot succes, want hierdoor krijgen meer woningen een maximale huurprijs en verbetert de huurbescherming van honderdduizenden huurders.
- In september lanceerde de Woonbond het nieuwe Plan voor de Volkshuisvesting 2.0. Minister Mona Keijzer nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het is de geactualiseerde versie van het eerste plan dat in 2020 verscheen. Enkele belangrijke eisen daaruit zijn inmiddels werkelijkheid geworden.
- In september maakte het CBS bekend dat we in 2024 te maken hadden met de grootste huurstijging in 30 jaar tijd. Geen verrassing, want in juli merkten vrijwel alle huurders de gevolgen van het hoge huurverhogingspercentage van bijna 6% dat de overheid had toegestaan. Reden voor de Woonbond om het kabinet op te roepen de systematiek van de jaarlijkse huurverhoging te veranderen.
- Maandenlang onderhandelde de Woonbond met ministerie, corporaties en gemeenten over beperken van de huurstijging. Toen minister Keijzer weigerde om de huurstijging te matigen en deze ver boven de inflatie wilde houden, trok de Woonbond de stekker uit deze onderhandelingen. De andere drie partijen kozen ervoor om de afspraken voort te zetten en te ondertekenen, samen met andere bouwafspraken op de ‘Woontop’. Directeur Zeno Winkels zette hier geen handtekening onder en concludeerde: ‘Bouwplannen kunnen niet bekostigd worden door de bestaanszekerheid van huurders op het spel te zetten’.
- In november lanceerde de Woonbond het nieuwe platform Woonzoekers. Het helpt woningzoekenden zich te organiseren en laat hun stem luider klinken. Bij nieuwbouwprojecten zijn het vaak omwonenden die bezwaar maken, waardoor nieuwe woningen later gebouwd worden of zelfs helemaal niet. Woningzoekenden konden zich hier tot nu toe nauwelijks mee bemoeien, terwijl juist zij hier belang bij hebben. In de regio Utrecht is het platform gestart, de bedoeling is om dit in 2025 op veel plekken uit te breiden.