VN: driekwart landoppervlak aarde is de afgelopen 30 jaar droger geworden

Het Sau-waterreservoir, in de Spaanse provincie Barcelona, staat op een historisch dieptepunt. Door de droogte kwamen de ruïnes van dorpen tevoorschijn die waren verdwenen toen het stuwmeer werd aangelegd. Dicen que los tiempos estan cambiando… by levilo is licensed under CC BY-NC 2.0

Dat blijkt uit een maandag verschenen rapport van het VN-orgaan UNCCD dat de wereldwijde verwoestijning in kaart brengt. De instantie spreekt van een “existentiële crisis” die het leven op aarde ingrijpend verandert.

Door klimaatverandering komen wereldwijd steeds meer extreme regenbuien en overstromingen voor. Maar tegelijkertijd is door diezelfde klimaatverandering ruim driekwart van het landoppervlak op aarde permanent droger geworden. Dat schrijft het UNCCD, het orgaan van de Verenigde Naties dat verwoestijning tegengaat, in een maandag gepubliceerd rapport.

In de periode tussen 1990 en 2020 was 77,6 procent van het landoppervlak droger dan in de dertig jaar daarvoor, aldus de VN. Van 1990 tot 2020 groeide het totale oppervlak aan „droge gebieden” wereldwijd bovendien met meer dan 4 miljoen vierkante kilometer. Dat is ongeveer een derde meer dan het landoppervlak van India.

Bijna 41 procent van het wereldwijde landoppervlak, Antarctica niet meegerekend, bestaat nu uit droge gebieden. „Hotspots” voor verdroging lagen volgens de VN onder meer in het westen van de Verenigde Staten, rondom de Middellandse Zee, en in het noordoosten van Brazilië, waar het Amazoneregenwoud ligt.

[…] In 2020 leefden wereldwijd 2,3 miljard mensen in droge gebieden, het merendeel in Azië en Afrika. Als de uitstoot van broeikasgassen niet krimpt, verwacht de VN dat in 2100 zo’n 5 miljard mensen in een uitgedroogde leefomgeving zullen wonen.

Verwoestijning in beeld USDA employee, Public domain, via Wikimedia Commons