Podcast: Straatarts Michelle van Tongerloo over veerkracht
Huisarts en straatarts Michelle van Tongerloo ziet hoe één of twee tegenslagen mensen dakloos kunnen maken en hoe ze vervolgens steeds verder afglijden in de maatschappij. Ze ziet ook dat het zorgsysteem het met strikte protocollen moeilijk maakt om de kwetsbaarste mensen effectief te helpen.
In het boek ‘Komt een land bij de dokter’ beschrijft ze hoe hulp aan dak- en thuislozen beter en anders kan, wat begint met de héle mens zien.
Met Pieter van der Wielen praat ze over hoe onze morele overtuigingen – zoals het idee ‘geef een zwerver een groene appel, want van geld kopen ze toch alleen maar drugs’ – niet alleen ineffectief zijn, maar ook leiden tot hogere maatschappelijke kosten.
Ze legt bloot hoe de verzorgingsstaat, ooit bedoeld om de meest kwetsbaren te beschermen, zijn primaire doel heeft verloren in bureaucratische complexiteit.
Ze vertelt over schrijnende gevallen die zij in haar huisartsenpraktijk en op straat tegenkomt en de onconventionele stappen die zij zet om hen te helpen. En over de enorme veerkracht die zij ondanks dit alles nog steeds ziet in de mens: „Het zijn de goede eigenschappen van mensen die hen eruit gaan trekken.”