Nu de overheid weer schulden int, groeit de groep die er niet meer uitkomt
“Check. Pas aan. En door.” De instructies van de Dienst Toeslagen klinken glashelder. Toch gaat het doorgeven van de administratie bij veel mensen fout. Een groeiende groep Nederlanders blijft met een hoge schuld aan de overheid zitten.
Toeslagen zijn ervoor bedoeld om het leven betaalbaarder te maken. Maar de afdeling van de overheid die ze uitkeert, is inmiddels zelf een bekende schuldeiser geworden.
Statistiekbureau CBS telde in januari 2024 in totaal 747.560 huishoudens die problematische schulden hebben. In ruim een kwart van die gevallen is de Dienst Toeslagen een van de schuldeisers. De afdeling keert huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget uit.
Vanaf 2021 stijgt het aantal mensen met een problematische schuld bij de Dienst Toeslagen. Drie jaar geleden hadden bijna 75.000 mensen een forse betalingsachterstand. Dat aantal is gegroeid naar 200.000 aan het begin van 2024. Een jaar eerder waren dat er nog 163.010.
Het gaat om schulden van minstens 50 euro. Mensen moeten de te veel ontvangen toeslag binnen twee jaar terugbetalen via een betalingsregeling. Een schuld die drie maanden na het verstrijken van de regeling nog steeds openstaat, wordt als problematisch meegeteld. [….]
Overheid gaat lonen hoger inschatten
Deze week kondigde het ministerie van Financiën een maatregel aan waarbij de Dienst Toeslagen de salarissen wat gaat overschatten. De afdeling maakt altijd zelf een berekening wat iemand gaat verdienen, en zal ervan uitgaan dat het salaris in 2025 met 8,35 procent stijgt. Zo krijgen mensen eerder te weinig dan te veel toeslag, wat de kans op schulden verkleint. Daarover schreven we dit artikel eerder. […]
Hoe werken toeslagen?
- Dienst Toeslagen valt onder het ministerie van Financiën en keert geld uit aan huishoudens, afhankelijk van hun inkomen. Hoe minder iemand verdient, hoe hoger het bedrag is dat de overheid overmaakt.
- Burgers moeten zelf doorgeven hoeveel zij verdienen, zodat de Dienst Toeslagen het juiste bedrag overmaakt. Hier gaat het vaak fout. Niet iedereen geeft bijvoorbeeld loonsverhogingen door, waardoor mensen te veel geld ontvangen en dat later moeten terugbetalen.
- Veranderingen in het leven, zoals een scheiding, kunnen ook invloed hebben op de hoogte van de toeslag. Verder gelden per toeslag aparte voorwaarden, waarover via deze overheidssite meer te vinden is.
- Je kunt per toeslag een proefberekening maken om te kijken waar je recht op hebt.