Met ‘doorbraak-aanpak’ hoopt minister Mona Keijzer de gemiddelde woningbouwtijd terug te brengen van 10 tot 7 jaar
Woningbouwplannen Minister Mona Keijzer maakt op ‘Woontop’ voor overheden en marktpartijen plannen bekend voor de versnelde bouw van 40.000 woningen.
Woonminister Mona Keijzer (BBB) wil een landelijke ‘doorbraak-aanpak’ invoeren om de huidige woningbouwachterstanden in te lopen. De nieuwe aanpak komt neer op nauwere samenwerking tussen overheid en marktpartijen, en moet doorbraken forceren in vastgelopen gebiedsontwikkeling. Meedoen met de publiek-private aanpak wordt zelfs een randvoorwaarde voor sommige startsubsidies voor woningbouw. Dit en meer wordt komende woensdag bekendgemaakt op de groots aangekondigde ‘Woontop’ van het kabinet in Nieuwegein, zo blijkt uit de laatste conceptstukken die in handen zijn van NRC.
De overheid loopt achter op de zelf gestelde bouwdoelen; tussen 2024 en 2030 bedraagt de woningbouwopgave nog ruim 800.000 woningen. Op de Woontop, die jaarlijks georganiseerd wordt, worden afspraken gemaakt over hoe die achterstand in te lopen. Over het hoofdakkoord heeft het ministerie de afgelopen maanden intensief onderhandeld met provincies, gemeenten, woningcorporaties, bouwers, gebiedsontwikkelaars en grote beleggers.
Op de Woontop presenteert het kabinet plannen voor de eerste bijna 40.000 woningen die met de ‘doorbraak-aanpak’ sneller worden gebouwd. Het gaat om grootschalige bouwlocaties in Groot Merwede-Rijnenburg in Utrecht, Haarlemmermeer West, en Bleizo-West in de gemeente Lansingerland. In totaal spreken de ondertekenaars af zeker 100.000 woningen versneld te bouwen, in twintig ‘kansrijke’ gebieden die begin 2025 worden uitgekozen. Een andere ambitie is om de komende jaren versneld 288.000 ouderenwoningen en 25.000 studentenkamers te bouwen. […]
Van groot belang
Uit een rondgang langs de deelnemende partijen blijkt dat de meeste tevreden zijn, al zijn er nog een aantal open eindjes. Bijvoorbeeld over de hoogte van de gemeentelijke cofinanciering, en of er versneld 40.000 woningen in kwetsbare wijken van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid worden bijgebouwd.
Ook lijkt het erop dat de Nationale Prestatieafspraken (NPA) toch onderdeel gaan uitmaken van de Woontop. Dit is opmerkelijk, omdat de Woonbond in november uit de onderhandelingen stapte met het Rijk, corporatiekoepel Aedes en de VNG. Bij de NPA wordt afgesproken onder welke voorwaarden woningcorporaties 30.000 sociale huurwoningen kunnen bouwen. De Woonbond, die de belangen behartigt van huurders en woningzoekenden, kon niet akkoord gaan met de voorgenomen huurstijging voor de sociale huursector.
Het was de bedoeling om de Prestatieafspraken mee te nemen op de Woontop, en daar lijkt Keijzer niet aan te willen tornen. De minister verkiest een Woontop mét deze afspraken boven een handtekening van de Woonbond onder het hoofdakkoord.