Leegstand in sociale huurhuizen door onduidelijke eisen: ‘Gemeente is te krampachtig’
In Rotterdam staan tientallen sociale huurwoningen leeg vanwege onduidelijke renovatie-eisen en de cultuurhistorische waarde van de gebouwen. Dat zorgt voor een patstelling tussen de gemeente en woningcorporaties, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de renovatie van de woningen. “Het is voor ons gewoon niet te doen.”
De leegstand is voornamelijk in wijken met veel oudere gebouwen, heeft OPEN Rotterdam uitgezocht. De gemeente stelt strenge eisen aan de renovatie van de panden om hun historische karakter te behouden. Corporaties vinden deze eisen vaak onduidelijk en moeilijk uitvoerbaar, wat leidt tot vertraging en hogere kosten.
Een woordvoerder van woningcorporatie Havensteder verklaart: “Wij willen de woningen zo snel mogelijk renoveren en weer beschikbaar maken voor de huurders, maar de huidige eisen maken dit proces erg ingewikkeld. We hebben meer duidelijkheid en flexibiliteit nodig van de gemeente.”
‘Liever slopen dan renoveren’
Het Professor Oud-blok aan de Jan Kobellstraat in Bospolder-Tussendijken is zo’n pand met cultuurhistorische waarde dat moet worden opgeknapt. Alleen hoe het gaat gebeuren, daar komen Havensteder en de gemeente niet uit.
De gemeente wil het uiterlijk, en daarmee de cultuurhistorische waarde van de 61 sociale huurwoningen, behouden. Maar dat zorgt volgens Havensteder voor hogere bouwkosten en die rekening is voor de corporatie. Havensteder wil dan ook liever slopen en opnieuw opbouwen. Dat is niet alleen goedkoper; dan kunnen de woningen écht met de tijd mee.
Renovatie zou op zich kunnen, maar dan kan de corporatie geen lift kwijt en de woningen worden ook nog eens kleiner, omdat ze van binnen moeten worden geïsoleerd. Volledig nieuwe woningen kosten volgens de laatste berekeningen van Havensteder minder, zelfs als de nieuwbouw lijkt op de historische panden die er nu staan. Maar de gemeente stemt niet in met de sloop, omdat dit pand vanwege de historische waarde behouden moet blijven.
Cultuurhistorisch fonds
Havensteder en Hef Wonen zijn niet de enige corporaties die tegen de onduidelijkheden en hogere kosten van het renoveren of slopen en terugbouwen van sociale huurwoningen met cultuurhistorische waarde aanlopen. Eerder schreef OPEN Rotterdam al over een blok van Woonstad aan de Meidoornstraat dat leegstaat.
De corporaties hebben in september 2024 gezamenlijk aan de bel getrokken over dit probleem. In een brief aan alle gemeenteraadsleden schrijven ze onder meer dat de financiële positie van corporaties onder druk staat en pleiten ze voor een cultuurhistorisch fonds dat corporaties helpt om deze – volgens corporaties – vaak flink duurdere verbouwingen te betalen.