Kabinet doekt noodfonds voor hoge energierekeningen op: strop voor tienduizenden huishoudens

screenshot © Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie, dat arme huishoudens ondersteunt bij het betalen van de energierekening, houdt op te bestaan. Het kabinet verwijt de energiebedrijven er niet genoeg geld in te stoppen.

Het kabinet had al 60 miljoen euro gereserveerd om het fonds in 2025 voort te zetten, maar voldoende aanvullende financiering vanuit het bedrijfsleven bleef uit, schrijft staatssecretaris Jurgen Nobel van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer. Nobel zegt in de Kamerbrief niet hoeveel het bedrijfsleven voor komend jaar had willen bijdragen.

Hulp met energierekening

Het Tijdelijke Noodfonds Energie werd in februari 2023 opgezet door energiebedrijven en schuldhulpverleners om steun te verlenen aan gezinnen die in de problemen kwamen door de snelstijgende energierekening. Dat kwam door de Russische inval in Oekraïne.

Huishoudens met een inkomen onder twee keer het sociaal minium konden er een beroep op doen. In mei 2023 sloot de regeling met 165 duizend aanvragen, waarvan zo’n 50 duizend werden gehonoreerd. In totaal werd er 43,7 miljoen euro uitgekeerd.

Het probleem is waarschijnlijk groter. Volgens onderzoeksbureau TNO leefden in 2023 zo’n 400 duizend Nederlandse gezinnen en alleenstaanden in energiearmoede. De kosten voor gas en stroom zijn hoog gebleven. Dit jaar kregen 110 duizend gezinnen een bijdrage, met een gemiddeld steunbedrag van 97 euro per maand. Er werden 193 duizend aanvragen gedaan. […]

Energieleverancier Eneco noemt het jammer dat het niet is gelukt om tot nieuwe afspraken te komen. ‘Ondanks de afspraak van verleden jaar dat armoedebestrijding een publieke taak is en geen private taak, hebben we geld toegezegd. Maar het is helaas niet gelukt’, aldus een woordvoerder.