Het wolfwerend hek: het hek waar boeren niet in geloven
Er leven in Nederland nu rond de 120 wolven in zo’n elf roedels. Wolfwerende hekken zouden bescherming moeten bieden – toch zijn er dit jaar tweeënhalfduizend schapen door een wolf gedood.
Een hek van vier meter hoog, daar komt geen wolf overheen, was tot vorig jaar de consensus. Maar toen legde een wildcamera vast hoe wolven over zo’n hek, dat rond de Hoge Veluwe staat, weten te klimmen. Ze kunnen trouwens ook onderlangs; zie het filmpje van een wolf die zich als in een stripverhaal door een dassenpijp wurmt. Het verklaart wel waarom het aantal moeflons en hun jongen in dat nationale park met de helft is geslonken sinds de eerste wolf zich in 2018 op de Veluwe vestigde.
Toch kan een goed wolfwerend hek zelfs veel lager zijn dan vier meter, zegt BIJ12, de organisatie die voor de provincies alles bijhoudt en regelt wat met wolven te maken heeft. Mits je zo’n hek maar voorziet van schrikdraad. „Ecologische effectiviteit: hoog”, aldus de Preventiekit van BIJ12. Wel duur. Voor een schapen- of ponywei is het nog wel te doen, maar de Hoge Veluwe zou veertig kilometer raster nodig hebben. […]
Eén oorzaak: er zijn meer wolven, nu rond de 120 in zo’n elf roedels, de meeste op en rond de Veluwe, en sommige wolven zwerven rond. Een wolf is een opportunist. Als hij een schaap kan pakken, gaat hij geen moeite doen voor grote dieren met hoorns die hard kunnen rennen.
Andere oorzaak: boeren klagen veel maar doen te weinig; in september was de helft van de beschikbare subsidie nog ongebruikt, bleek uit NOS-onderzoek. Sommige boeren geloven niet dat hekken werken, ze zeggen dat het aanvragen van subsidie te ingewikkeld is, of ze doen niets „omdat zij vinden dat de wolf zou moeten worden afgeschoten en verdwijnen”, aldus de omroep.