Grootste stijging cao-lonen in ruim 40 jaar, maar niet genoeg om inflatie te compenseren
De cao-lonen zijn het afgelopen jaar met 6,6 procent gestegen, dat is sinds 1982 niet meer voorgekomen. Toch is dit nog onvoldoende om de hoge inflatie in 2022 en 2023 goed te maken, de prijzen zijn sinds 2020 harder gestegen dan de lonen.
Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in 2023 gingen de lonen al fors omhoog, met gemiddeld 6,1 procent. Deze loonstijgingen volgden op twee jaren met ongekend hoge inflatie.
Nu beginnen de lonen de prijzen bij te benen, maar wie de afgelopen jaren geen promotie maakte, heeft nog steeds minder te besteden dan in 2020. Sinds dat jaar zijn de prijzen met 21 procent gestegen, de cao-lonen met 19 procent. < De AOW bleef ver achter.>
De gemiddelde werknemer kan nu wel meer kopen voor het loon dan een jaar geleden. In 2024 zijn de reële lonen (lonen gecorrigeerd voor inflatie) met 3,5 procent gestegen, berekende het CBS. De lonen waren nog met een inhaalslag bezig. In 2022 daalde het gemiddelde reële loon met ruim 6 procent, en ook in 2023 steeg de inflatie harder dan de lonen.
Inhaalslag
Of de lonen ook in 2025 sneller blijven stijgen dan de inflatie is de vraag. De laatste twee maanden is de inflatie in Nederland sneller opgelopen dan in de meeste Europese landen. In november was de inflatie in Nederland 4 procent, het gemiddelde in de eurozone was 2,3 procent. Om de bestedingsruimte weer op het niveau van 2020 te krijgen, zouden de lonen nog enige tijd sneller moeten stijgen dan de prijzen.
De cao-lonen zijn in 2024 het hardst omhooggegaan bij particuliere bedrijven, met 6,7 procent. Overheidscao’s bleven met 6,2 procent stijging achter bij de markt. Vorig jaar kregen ambtenaren juist gemiddeld een hogere loonsverhoging dan werknemers van private bedrijven. Toen stegen de lonen bij de overheid met 7,2 procent.
De sector waarin de cao-onderhandelingen relatief het meest hebben opgebracht is het onroerend goed, waar onder andere de woningcorporaties onder vallen. Hier noteerde het CBS een loonstijging van 12,4 procent. Vorig jaar stegen de cao-lonen in deze sector juist veel minder dan gemiddeld. Ook in de horeca, waar veel ondernemers kampen met grote personeelstekorten, stegen de lonen in 2024 bovengemiddeld.
De lonen gaan omhoog
Het loonstrookje dat eind januari op de deurmat valt, zal goed nieuws bevatten voor wie het minimumloon verdient. Als gevolg van de halfjaarlijkse indexatie stijgt dat van 13,68 euro per uur naar 14,06 euro bruto. De aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen, zoals de bijstand en de oudedagvoorziening AOW, stijgen mee. < De heffingskorting wordt verlaagd.>
Maar het leven wordt ook (weer) duurder
Tegenover de financiële meevallers staan, hoe kan het ook anders, tegenvallers. Zo stijgt de zorgpremie met gemiddeld een tientje per maand tot 157 euro en worden postzegels 7 cent duurder. Verhuurders mogen de huren weer verhogen: in het middensegment met maximaal 7,7 procent en in de sociale sector met 5 procent. Ook de huizenbezitter wordt niet ontzien: de onroerendzaakbelasting (ozb) gaat, net als veel andere gemeentebelastingen, gemiddeld met 5 procent omhoog.