Einde salderingsregeling strop voor huursector

solar energy, solar panels, photovoltaics
Photo by schropferoval on Pixabay

Over twee jaar, op 1 januari 2027, eindigt de salderingsregeling voor zonnestroom. Dat heeft de Eerste Kamer definitief besloten. Voor huurders met zonnepanelen is dit een strop.

Vorige week dinsdag 17 december stemden de leden van de Eerste Kamer over het wetsvoorstel om de salderingsregeling voor zonnepanelen op 1 januari 2027 te stoppen. Naast de regeringspartijen PVV, BBB, VVD en NSC, stemden ook CDA, D66, CU, Volt FvD en 50PLUS voor. GroenLinks-PvdA, SGP, SP, PvdD en OPNL stemden tegen. De wet werd met 52 stemmen voor aangenomen.

Huurders met panelen vaak duur uit

De Woonbond berekende dat voor een gemiddelde huurder met zonnepanelen de panelen alleen nog financieel iets opleveren als deze minder dan 2 euro servicekosten per zonnepaneel betaalt. Boven dat bedrag hebben huurders met panelen juist meer kosten dan wanneer ze geen zonnepanelen hadden gehad. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat de meeste huurders meer dan 2 euro per paneel betalen. De Woonbond wil daarom dat verhuurders de servicekosten voor zonnepanelen verlagen.

Stop op nieuwe zonnepanelen de huursector

Verhuurders kunnen huurders die nog geen panelen hebben, nu geen aantrekkelijk aanbieding meer doen. Dit vertraagt de energietransitie in de huursector. “Als er geen extra maatregelen komen, dan wordt de kloof tussen huurders en kopers in de energietransitie groter,” zegt Bastiaan van Perlo, belangenbehartiger energie bij de Woonbond. “Samen met Aedes, de vereniging van woningcorporaties, pleiten wij daarom voor een serieuze tegemoetkoming voor huurders en verhuurders.”

GL-PvdA en PvdD: ‘kom huursector tegemoet’

Groen Links-PvdA en de PvdD hadden moties ingediend om de huursector tegemoet te komen als voor afschaffing van de salderingsregeling zou worden gestemd. GroenLinks-PvdA had gevraagd om met voorstellen te komen om zonnepanelen voor zowel huurders als verhuurders financieel aantrekkelijk te houden. De PvdD had gevraagd om 300 miljoen euro beschikbaar te stellen om het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen te stimuleren. Beide moties zijn aangehouden. Dit betekent dat de Eerste Kamer hier pas later over stemt.

Voorstellen Woonbond en Aedes

In het begin van het nieuwe jaar komt een onderzoeksrapport uit dat Woonbond en Aedes in overleg met het ministerie van Volkshuisvestering (VRO) maken. Woonbond, Aedes en VRO onderzoeken de financiële effecten op de huurders met zonnepanelen en de kansen voor panelen bij huurders die deze nog niet hebben. Van Perlo: “Als dat rapport verschijnt, heeft het kabinet hopelijk ook een antwoord op de vraag hoe zonnepanelen in de huursector lonend kunnen blijven.”