‘De uitkomst van deze rechtszaak zal de toekomst van onze planeet bepalen’
Margaretha Wewerinke-Singh | hoofdadvocaat
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag moet bepalen of klimaatvervuilers aansprakelijk zijn voor de schade die ze veroorzaken. Volgens de hoofdadvocaat van het eilandstaatje Vanuatu is „het vernietigen van het klimaatsysteem illegaal onder internationaal recht”.
Het is David tegen Goliath bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Het piepkleine eilandstaatje Vanuatu is een juridisch gevecht aangegaan met de machtigste landen van de wereld. Vanuatu wil weten hoe ver de verantwoordelijkheid van grote vervuilers strekt voor het veroorzaken van klimaatverandering. En welke gevolgen die verantwoordelijkheid heeft. […]
Margaretha Wewerinke-Singh, universitair hoofddocent duurzaamheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en bijzonder hoogleraar recht aan de Universiteit van Fiji, is een van de twee hoofdadvocaten van het juridische team van Vanuatu in deze zaak. Zij was een van de eerste sprekers op dag één en schroomde niet om grote woorden te gebruiken. „De uitkomst van deze zaak zal generaties lang doorwerken”, zei ze, en zowel het lot van Vanuatu als „de toekomst van onze planeet bepalen”.
Vanuatu bevindt zich volgens Wewerinke-Singh in de frontlinie van een crisis die het land niet zelf heeft gecreëerd, een crisis die de eilanders en veel andere volkeren bedreigt. „In deze zaak gaat het om de wettigheid onder het internationale recht van een bepaald gedrag dat door specifieke staten in de loop van de tijd is vertoond. Staten die daarmee het klimaatsysteem hebben verstoord en Vanuatu daarmee nu al aanzienlijke schade hebben toegebracht. Dat gedrag bedreigt het voortbestaan van de bevolking van Vanuatu en van de mensheid als geheel.”