De Nederlandse industrie is van plan minder te verduurzamen voor 2030

industry, industrial plant, petrochemicals
Photo by 127071 on Pixabay

De verduurzamingsplannen van de Nederlandse industrie schieten tekort, ziet het Planbureau voor de Leefomgeving. Ondertussen neemt het risico op vertrek van bedrijven toe.

De industrie is minder ambitieus geworden in haar eigen verduurzamingsplannen dan twee jaar geleden. Eerder was de industrie nog van plan 7 megaton CO2-uitstoot meer te reduceren in 2030. Dat komt neer op 3 procentpunt van de totale 55 procent die Nederland in 2030 minder moet uitstoten ten opzichte van 1990. Dat blijkt uit een analyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De industrie moet volgens het Klimaatakkoord in 2030 24,5 megaton CO2 minder uitstoten dan in 2021. Twee jaar geleden telden de eigen plannen van de industrie op tot 26 megaton. Inmiddels komen de plannen uit op 19 megaton. Een precieze verklaring daarvoor heeft het PBL niet. Er lijken minder voorstellen voor CO2-opslag in de plannen te staan en ook gaan meer bedrijven synthetische brandstoffen produceren. Dat laatste leidt weliswaar tot meer CO2-uitstoot in de industrie, maar draagt wel bij aan het verduurzamen van vrachtwagens, vliegtuigen en schepen.

Veel van de vergroeningsplannen zijn echter nog in de beginfase. Het is „onzeker” of ze nog voor 2030 „gerealiseerd kunnen worden”, schrijft het planbureau. Ook leunt een groot deel van de plannen op de ondergrondse opslag van CO2 en op de toepassing van waterstof, waarvan zeer de vraag is of er in 2030 genoeg van beschikbaar is. Grootschalig gebruik van waterstof als energiedrager is nog ver weg, en er zijn nog weinig investeringsbeslissingen genomen voor waterstoffabrieken.

Steeds minder tijd

De verduurzaming van de industrie loopt spaak. Er blijft steeds minder tijd over om op stoom te komen voor 2030. En problemen die al langer speelden, worden „urgenter”, schrijft PBL. Zo zitten stikstofregels in de weg bij de aanbouw van nieuwe energieprojecten, is er te weinig fysieke ruimte in bijvoorbeeld de Rotterdamse haven voor verduurzamingsprojecten en vergroten de hoge Nederlandse elektriciteitsprijzen de financiële risico’s voor verduurzaming. Ook een trage vergunningenverlening zit projecten in de weg.

Shell staakt investeringen in nieuwe windparken op zee

Shell ziet voorlopig af van nieuwe investeringen in windparken op zee, aldus het bedrijf tegen persbureau Reuters.

Ook splitst het energieconcern de divisie voor elektriciteit af. Daardoor komt de tak die stroom opwekt los te staan van het onderdeel dat de stroom verkoopt.

Topman Wael Sawan wil graag meer winst maken op investeringen. De sector wind op zee heeft het lastig en is erg gevoelig voor een stijgende rente en inflatie. Dat is omdat windparken aanleggen veel geld kost voordat het energie (en dus geld) oplevert.

Eerder liet Sawan ook een aantal van Shells klimaatdoelen los en schrapte hij honderden banen in duurzame energie.

Shell heeft met partners drie windmolenparken in het Nederlandse deel van de Noordzee. Vanochtend werd bekend dat het concern samen met het Noorse Equinor wel flink gaat investeren in olie- en gasboringen in het Britse deel van de Noordzee.