Met minder reserves dan Duitsland en Frankrijk verklaart kabinet gascrisis stilletjes ten einde

gasunie, Pernis” by dietmut is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Ondanks een zeer milde oktobermaand zitten de Nederlandse gasopslagen minder vol dan vorig jaar. Wat blijkt: het kabinet heeft de gascrisis afgelopen september stilletjes ten einde verklaard. Er worden daarom minder reserves aangelegd, terwijl bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk hun opslagen wél bijna helemaal gevuld hebben. Hoe verstandig is dat?

Lange tijd hoefde Nederland zich geen zorgen te maken om gas. Met het Groningse gasveld en leidingen uit Rusland hadden we een stabiele toevoer. Maar toen Rusland de oorlog startte tegen Oekraïne en we tegelijkertijd geen gas meer wilden halen uit Groningen, belandden we in een heuse gascrisis. Toenmalig minister van Klimaat Rob Jetten zorgde voor grote gasreserves – minimaal 90 procent van de capaciteit – om te kunnen anticiperen op nieuwe problemen op de gasmarkt.

Het lukte Nederland de afgelopen jaren iedere keer om de gasreserves tot bijna 100 procent op te vullen, maar dit jaar lopen we achter. Met een reserve van 89 procent hebben we ondanks een milde oktober zo’n 10 procent minder dan vorig jaar. Ook lopen we achter vergeleken met andere Europese landen: de Duitsers hebben hun reserves voor zo’n 98 procent gevuld, net als de Italianen. In Frankrijk is dat percentage 95 procent.

Den Haag, juni 2024
Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei, viceminister-president
© Rijksoverheid Beeld: Martijn Beekman

Crisis voorbij

Opvallend, zou je zeggen, maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Klimaat en Groene Groei is er geen nood aan de man. We hebben namelijk helemaal geen gascrisis meer, aldus het ministerie. ,,Het belangrijkste was dat er zo snel mogelijk genoeg alternatieven werden gevonden voor Russisch gas”, zegt de woordvoerder. ,,Die zijn er, nu we meer lng (vloeibaar gas, red.) importeren uit Amerika en het Midden-Oosten.” Daarnaast is Nederland sinds de gascrisis een kwart minder gas gaan gebruiken, en is de gasmarkt een stuk stabieler geworden.