Kabinet wil snel woningbouw rond steden, 20ste-eeuwse groeikernen waarschuwen voor eerdere fouten
Het kabinet ziet nieuwe groeikernen rondom steden als een belangrijke oplossing voor het gebrek aan betaalbare woningen. Eerdere groeikernen als Zoetermeer en Nieuwegein waarschuwen woonminister Mona Keijzer niet dezelfde fouten te maken als in het verleden.
Ruim een miljoen Nederlanders woont in een van de groeikernen, de ‘overloopgebieden’ die in de jaren zeventig en tachtig zijn gebouwd rond grote steden omdat daar te weinig plek was. Voorbeelden zijn de nieuwgebouwde stad Almere en wijken die in opdracht van het Rijk een enorme groeispurt maakten, zoals in Capelle aan den IJssel, Purmerend, Zoetermeer, Nieuwegein, Nissewaard en Helmond.
Ook destijds hoopte de overheid met deze aanpak de woningnood op te lossen. Dat is toen deels gelukt. Uit onderzoek dat woensdag aan woonminister Mona Keijzer is gepresenteerd, blijkt evenwel dat deze 20ste-eeuwse groeikernen allemaal kampen met structurele problemen op sociaal, economisch en fysiek vlak.
Vertegenwoordigers van oude groeikernen waarschuwen Keijzer om niet dezelfde fouten uit het verleden te maken nu het kabinet op het punt staat wederom samen met projectontwikkelaars nieuwe groeikernen uit de grond te stampen.