Het ‘wondermiddel’ in de Rotterdamse haven: dit is alles wat je moet weten over waterstof

Waterstoffabriek: Holland Hydrogen 1 (computer rendering, april 2024)
Credit: Plotvis

“Je moet er als de kippen bij zijn, want anders sta je achter in de rij”, waarschuwde Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam vorig jaar op de klimaattop in Dubai. Hij doelde op dé nieuwe handelswaar: waterstof. Rotterdam wil de waterstofhaven van Europa worden, maar door nieuwe plannen van het kabinet komt die ambitie nu onder druk te staan. Waarom zet de stad en het Havenbedrijf daar nu eigenlijk zo hoog op in?

Waarom is waterstof belangrijk?

Waterstof kan het gebruik van fossiele brandstoffen helpen verminderen. Bij de verbranding van waterstof komt veel minder CO2 vrij, wat helpt bij het verlagen van onze uitstoot en het behalen van klimaatdoelen. “Het is een belangrijk puzzelstukje in de grote puzzel van naar klimaatneutraal kunnen gaan als haven,” vertelt Randolf Weterings, Programmamanager Waterstof bij het Havenbedrijf. Rotterdam ziet waterstof dus als een cruciaal onderdeel voor een haven en industrie, die niet milieuvervuilend zijn.

Welke rol wil de Rotterdamse haven spelen?

De Rotterdamse haven wil de toegangspoort voor waterstof in Europa worden, met de meeste waterstof in eerste instantie geïmporteerd uit andere delen van de wereld. Deze waterstof wordt in het Rotterdamse havengebied opgeslagen en gedistribueerd naar heel Europa. Daarnaast is het plan om zelf waterstof te produceren binnen het havengebied. Shell bouwt op dit moment de eerste groene waterstoffabriek op de Tweede Maasvlakte. […]

The Egmond aan Zee wind farm off the Dutch coast is a 50-50 joint venture between European utility company Vattenfall and Shell. The first large wind farm to be built in the North Sea, it comprises 36 wind turbines that produce enough renewable electricity for more than 100,000 Dutch households. HSSE Approved

Wat is waterstof eigenlijk?

Waterstof is het meest voorkomende element in het universum. Maar het komt niet vanzelf voor in pure vorm; het zit altijd ‘verpakt’ in andere stoffen, zoals water. Er zijn verschillende soorten waterstof die worden onderscheiden op basis van de productiemethode. Grijze waterstof wordt gemaakt door aardgas te splitsen, waarbij CO2 vrijkomt. Dit is de goedkoopste, maar minst duurzame manier. 

Groene waterstof, daarentegen, wordt gemaakt met behulp van duurzame energiebronnen, zoals zonne- of windenergie, waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof zonder CO2-uitstoot. De waterstoffabriek van Shell gaat werken met wind van zee.