Bijna miljoen huishoudens onder of net boven bijstandsniveau, voor het eerst in jaren weer stijging

Day 275: Opposites *Rich vs. Poor” by ♥KatB Photography♥ is licensed under CC BY-NC 2.0

Goed nieuws, halverwege vorige maand: het armoedeprobleem is afgelopen jaar kleiner geworden. Of toch niet? Het aantal mensen met een inkomen onder bijstandsniveau, of vlak daarboven, is afgelopen jaar voor het eerst in jaren weer toegenomen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor organisaties die zich met financiële zekerheid bezighouden zijn de nieuwe cijfers extra reden om te wijzen op kwetsbare groepen.

Voor het eerst sinds 2020 waren er vorig jaar weer meer dan een half miljoen huishoudens — net zo veel als het aantal huishoudens in heel Amsterdam — met een inkomen op of onder het sociaal minimum, blijkt uit de nieuwe CBS-cijfers. Dat wil zeggen dat ze minder verdienen dan bijstands- of AOW-niveau, aangevuld met, indien van toepassing, kinderbijslag en/of huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag.

Nog eens meer dan 440.000 huishoudens — pakweg Den Haag en Utrecht bij elkaar opgeteld — zitten vlak boven dat niveau. Ook dat getal is na jaren van daling vorig jaar plots gestegen.

De reden van die stijging is dat de hoogte van de bijstand en de AOW vorig jaar, vanwege de inflatie, fors naar boven zijn bijgesteld, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Daarmee stijgt ook het sociaal minimum. Tienduizenden huishoudens waar het toch al geen vetpot was, hebben die inflatiecorrectie op hun inkomen niet gehad, of maar deels, en duikelen zo onder het sociaal minimum. Of ze zitten er ineens nog maar vlak boven.

De CBS-cijfers over mensen met een laag inkomen sluiten aan bij het beeld dat de meeste hulporganisaties zien, zegt een woordvoerder van het overkoepelende Armoedefonds: dat er méér mensen aankloppen bij voedselbanken, weggeefwinkels en schuldhulpmaatjes. Veel van die organisaties kijken alleen naar inkomen, en niet naar of iemand onder de vorige maand gepresenteerde armoededefinitie valt.