Zorgverzekeraars brachten ten onrechte incassokosten in rekening

logo
© Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars brachten jarenlang onterecht incassokosten in rekening bij betalingsachterstanden voor zorgpremies en eigen risico.

Uit acht gepubliceerde uitspraken van vier rechtbanken blijkt dat er tot en met vorig jaar ten onrechte incassokosten bij klanten in rekening zijn gebracht.

Verzekeraars mogen op zich wel incassokosten in rekening brengen. Maar in deze gevallen was het onterecht, omdat de regels voor het in rekening brengen van de extra kosten niet goed in de algemene voorwaarden stonden.

Het gaat om vorderingen van de vier grootste verzekeraars, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Samen zijn zij goed voor 85 procent van de markt.

Vage voorwaarden

Jurist en schuldenexpert André Moerman onderzocht de gerechtelijke uitspraken. Hij stelt vast dat kantonrechters oordelen dat verzekeraars het zogeheten incassobeding in de algemene voorwaarden te ruim formuleren.

In zo’n beding staat bijvoorbeeld: “Als u (verzekeringnemer) niet op tijd betaalt, kunnen wij administratiekosten, invorderingskosten (waaronder incassokosten) en de wettelijke rente aan u (verzekeringnemer) in rekening brengen”.

Moerman merkt daarover op dat de hoogte van de incassokosten niet wordt vermeld. Ook worden andere kosten dan incassokosten vermeld en wordt niet aangegeven dat er eerst een gratis aanmaning wordt gestuurd. “Dat is onvoldoende informatie en dus reden voor de kantonrechter om het incassobeding te vernietigen en de incassokosten af te wijzen”, aldus Moerman.