VN-rapport: de wereld stevent af op een ‘rampzalige’ 3 graden opwarming maar in NL minder vraag naar verduurzamingsmaatregelen
De internationale gemeenschap is de slag om het klimaat aan het verliezen. De wereld koerst af op rond de 3 graden opwarming in het jaar 2100, ondanks alle klimaatmaatregelen.
Zelfs als de internationale gemeenschap zich aan al haar klimaatafspraken houdt, is de kans 80 procent dat de wereld eind deze eeuw warmer is dan de 2 graden opwarming die de wereldpolitiek als ‘gevaarlijk’ heeft bestempeld. Onder die temperatuur blijven lukt alleen nog als landen komende decennia massaal hun uitstoot tot (nagenoeg) nul reduceren.
Dat is de uitkomst van het deze week verschenen Emissions Gap Report van Unep, het milieuprogramma van de Verenigde Naties. Elk jaar berekent het rapport hoe het gaat met het klimaatbeleid van de wereld. Net als vorig jaar is de slotsom somber: alleen een ‘enorme toename in ambitie’ kan nog voorkomen dat de wereldtemperatuur eerst de 1,5 graad en daarna de 2 graden overstijgt, gemeten vanaf het begin van de industriële revolutie. De wereld zit nu al op 1,3 graden opwarming. […]
G20 goed voor driekwart uitstoot
De sectoren die verantwoordelijk zijn voor de meeste uitstoot, zijn wereldwijd de stroomopwekking (26 procent van alle broeikasgassen), vervoer (15 procent), landbouw en energieopwekking voor de industrie (beide met 11 procent op de gedeelde derde plaats).
De geïndustrialiseerde landen die lid zijn van de G20 zijn bij elkaar verantwoordelijk voor driekwart van de uitstoot. Ter vergelijking: de 47 minst ontwikkelde landen waren vorig jaar samen goed voor maar 3 procent van de werelduitstoot.
Brancheorganisaties in de duurzame energiesector constateren een daling van 44 tot 70 procent in de vraag naar verduurzaming van huizen en gebouwen in 2024. Veel bedrijven verwachten het komende jaar daarom werknemers te moeten ontslaan.
De vraag naar zonnepanelen, warmtepompen, spouwmuurisolatie en vloerisolatie is in 2024 gedaald met 44 tot 70 procent, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ruim driekwart van de bedrijven in de zonnepanelen-, warmtepompen- en isolatiesectoren vreest daardoor een fors verlies van banen. Dat melden brancheorganisaties in de duurzame energiesector zaterdag in een gezamenlijk rapport.
Consumenten stellen de verduurzaming van hun huis uit omdat zij „zwabberend” klimaatbeleid uit politiek Den Haag ervaren, constateert de branche. Het huidige kabinet wil bijvoorbeeld de salderingsregeling voor zonnepanelen afschaffen. Ook Marko Hekkert, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), zei onlangs tegen NRC: „We missen beleid.”
De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) roept het kabinet daarom op het vertrouwen in het klimaatbeleid „te herstellen en de vaart terug te brengen in de energietransitie”. […]
„Maak de energierekening betaalbaar en voorspelbaar voor iedereen door grootschalig te verduurzamen. Hierdoor ontstaat ook de broodnodige zekerheid en continuïteit in vraag naar verduurzamingsmaatregelen voor uitvoerende bedrijven.” Ook het stimuleren van particulier gebruik van stroom van zonnepanelen is volgens de NVDE van belang om „het tij te keren”.