Provincie geeft volgend jaar voor het eerst meer dan 1 miljard uit, meeste geld naar bereikbaarheid

Provinciehuis The Hague 2020 3” by Tukka is licensed under CC BY-SA 4.0

In 2025 gaat de Provincie Zuid-Holland voor het eerst meer dan 1 miljard euro uitgeven. Dat werd maandag duidelijk tijdens de presentatie van de begroting voor komend jaar. Bijna 40 procent van dit bedrag wordt besteed aan de bereikbaarheid in de provincie.

Mariëtte van Leeuwen, gedeputeerde namens BBB, presenteerde de begroting namens de provincie aan de pers. “Ik voel me het geweten van het provinciebestuur”, vertelt ze. “Iedere politieke partij in de coalitie wil zijn doelen realiseren, het is mijn taak om dit evenwichtig te verdelen.”

En dat betekent dat ze in theorie ook een partijgenoot moet teleurstellen, als hij extra geld wil. “Dat is dan natuurlijk jammer, maar het is mijn taak om die verdeling goed te bewaken, ongeacht van welke partij je bent.”

Stijgende begroting

De begroting van de provincie stijgt dit jaar dus voor het eerst boven het miljard. Een deel van die stijging wordt gebruikt voor extra investeringen in wonen (9,5 miljoen) en werken (13 miljoen). “We lopen in de provincie wat achter met betaalbare woningen”, vertelt Van Leeuwen. “Dat verklaart waarom hier extra op wordt geïnvesteerd.”

Al betekent dat niet alleen maar: bouwen, bouwen, bouwen. De provincie denkt juist na over het plaatsen van grote hoeveelheden woningen op goed bereikbare plaatsen, bijvoorbeeld in de buurt van treinstations. Ook meten ze constant de hoeveelheden weggebruikers op provinciale wegen, waardoor bereikbaarheid beter meegenomen kan worden in nieuwe plannen.

Daarnaast worden de faciliteiten voor voetgangers en fietsers verbeterd, zijn er investeringen in het openbaar vervoer en krijgen duurzame mobiliteit en innovatie extra aandacht. En dat kost – naast het gebruikelijke onderhoud en vervanging van het wegennet – dus ongelofelijk veel geld, in totaal bijna 400 miljoen.