Openbaar vervoer vaak te duur voor mensen met modaal inkomen
Veel mensen hebben te weinig geld om te gaan en te staan waar ze willen, stelt de Mobiliteitsalliantie. Deze organisatie van ANWB, Bovag, RAI, NS en andere vervoerorganisaties presenteerde dinsdag onderzoek naar de kosten van mobiliteit. Budgetinstituut Nibud bekeek wat uiteenlopende typen huishoudens maandelijks besteden aan ‘mobiliteit’.
Volgens de budgetonderzoekers komen gezinnen en stellen met een modaal inkomen (44.000 euro bruto per jaar) maandelijks tussen 200 en 900 euro tekort voor hun vervoer. Dat kan per auto, trein of fiets zijn. Wie een minimuminkomen heeft, heeft nog meer moeite om vervoer te betalen.
In augustus stelde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), dat verbonden is aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat 10 procent van alle volwassenen in Nederland problemen heeft om zijn of haar vervoer te betalen. Volgens de Mobiliteitsalliantie en het Nibud gaat het om meer mensen.
Betaalbare mobiliteit is een randvoorwaarde voor deelname aan de samenleving, aldus de alliantie. Dat geldt voor reizen naar werk, opleiding, voorzieningen en naar familie of vrienden. Vorige maand presenteerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzoek over ‘vervoersarmoede’. Ziekenhuizen, scholen, supermarkten en werk zijn steeds lastiger te bereiken, zeker per openbaar vervoer.