Jaarlijks verdwijnt wereldwijd 10 miljoen hectare bos; de Europese Commissie wil ontbossingswet jaar uitstellen
Illegale ontbossing Volgens de nieuwe wet moeten bedrijven die zich bezighouden met de import van hout, papier, palmolie, rubber, soja, koffie, en vlees aantonen dat hun producten niet afkomstig zijn van land dat illegaal is ontbost.
Het bedrijfsleven pleitte ervoor, milieubewegingen vreesden het al: de Europese Commissie wil de nieuwe ontbossingswet uitstellen.
De verordening zou per 30 december gaan gelden voor grote bedrijven en een half jaar later voor kleinere ondernemingen. Dat wordt een jaar later.
Volgens de nieuwe wet moeten bedrijven die zich bezighouden met de import van hout, papier, palmolie, rubber, soja, koffie, en vlees aantonen dat hun producten niet afkomstig zijn van land dat illegaal is ontbost. Bijvoorbeeld door GPS-gegevens van de plek van herkomst van hun product aan te leveren en een risico-analyse te doen. Bedrijven die hier straks niet aan voldoen, zouden boetes kunnen krijgen tot 4 procent van hun jaaromzet.
Jaarlijks verdwijnt wereldwijd naar schatting 10 miljoen hectare bos. De Europese Unie is na China de grootste verantwoordelijke voor de ontbossing die wordt veroorzaakt door internationale handel, blijkt uit onderzoek van het Wereld Natuur Fonds. Deze ngo is dan ook „heel erg teleurgesteld”, zegt Seline Meijer, expert Voeding en Landbouw bij het WWF. „Dat deze wet wordt uitgesteld, juist nu dringend actie nodig is. Het is een klap in het gezicht van alle 1,2 miljoen Europeanen die een petitie hebben getekend tegen ontbossing. En de bedrijven die afgelopen tijd veel stappen hebben gezet en flink geïnvesteerd. De voorlopers worden nu afgestraft, bedrijven die er weinig aan hebben gedaan worden beloond.”
Bijna twee jaar geleden werd de Europese Unie het al eens over regels om de wereldwijde illegale houtkap te verminderen. Toch was er met name de laatste maanden veel weerstand. Zo vroeg de Wereldhandelsorganisatie Brussel de ontbossingswet te herzien en drong de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan op uitstel. Ook de bedrijven die bijvoorbeeld papier of cacao importeren vroegen om uitstel, net als de Nederlandse supermarkten.