Inflatie: roken, drinken en voeding duurder in september

Rising Inflation text with money rolls in shopping cart” by focusonmore.com is licensed under CC BY 2.0

Slecht inflatienieuws voor gebruikers van drank, tabak en voeding. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen van deze consumptiegoederen in september met 6 procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend, op basis van een zogenoemde ‘snelle meting’.

In deze meting kijken de statistici naar de prijsontwikkeling van een paar belangrijke productgroepen. Zo werd energie (inclusief benzine en diesel) 6,1 procent goedkoper. De dienstensector werd vorige maand weer duurder, met 5,6 procent op jaarbasis.

Op basis van deze voorlopige inflatiemeting komt het geschatte inflatiecijfer op 3,5 procent uit. Dat is nog niet de 2 procent waarnaar de monetaire autoriteiten streven – maar wel een tiende procentpunt minder dan in augustus.

In Europa staat Nederland in de top van het lijstje landen met hoge inflatie. Volgens de Europese meetmethode komt het cijfer in Nederland op 3,3 procent uit – waar dat in Duitsland afgelopen maand bijvoorbeeld zakte naar 1,8 procent.

Het Europese inflatiecijfer komt op iets minder dan 2 procent uit, voorspellen analisten tegenover persbureau Reuters.