Huurders kritisch over afspraken huurverhoging

meeting, conference, people
Photo by OpenClipart-Vectors on Pixabay

Huurdersorganisaties uiten kritiek op de jaarlijkse huurverhoging. Dit blijkt uit de tussentijdse evaluatie van de Nationale Prestatie Afspraken, die de Woonbond onder zijn achterban deed.

Bijna 70% van de huurdersorganisaties is ontevreden met de afspraak over de jaarlijkse huurverhoging. De gemiddelde loonstijging -in plaats van de inflatie- werd bepalend voor de huurverhoging. In 2023 was dat gunstig, in 2024 juist niet. De hoge gemiddelde loonstijging zorgde voor een huurstijging van 5,3%: de hoogste huurverhoging in 30 jaar tijd.

Afspraken positief, bezorgdheid over uitvoering

Over andere onderdelen uit de Nationale Prestatie Afspraken (NPA), zoals beschikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid, zijn de huurdersorganisaties positiever. Wel zijn ze bezorgd over de haalbaarheid van de ambities in de corporatiesector. Nieuwbouwafspraken worden keer op keer niet gehaald. Tegelijkertijd verkopen corporaties tot 2030 ongeveer 90.000 huurwoningen. Hierdoor blijven er nog minder sociale huurwoningen over, terwijl de afspraken moeten leiden tot een fikse groei van de sociale huursector.

Regels huurverhoging moeten eerlijker

De Woonbond vindt de evaluatie waardevol. Directeur Zeno Winkels begrijpt de uitkomsten goed: