Grondboeren beuren nog véél meer fiscaal voordeel

Young cows in meadow” by Natubico is licensed under CC BY-SA 3.0

orige week zagen we dat boeren die grond verkopen aan andere boeren komend jaar een fiscaal voordeel krijgen van 2,157 miljard euro, en dat dit voordeel inhoudelijk op geen enkele manier kan worden gerechtvaardigd, aldus de officiële evaluatie. Ik dacht dat dit al erg genoeg was. Maar de fiscale bevoordeling van boeren met grond gaat nog veel verder. En, zullen we zien, het kabinet is voorlopig niet van plan over te gaan tot actie.

Wat is er dan nog meer, bovenop die 2,157 miljard aan winstvrijstelling? Ik vond (mede dankzij oplettende lezers, dankdank) nóg drie posten, waarvan één zeer klein. Het gaat om assurantiebelasting, om overdrachtsbelasting en om onroerendezaakbelasting (ozb).

Frank Kalshoven MeJudice, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Genoeg fiscale gekkigheid? Zeker weten. Nu treft het dat Financiën in de Miljoenennota een lijst heeft staan van geplande evaluaties van fiscale regelingen. Deze onderzoeksagenda loopt tot en met 2028. Op de lijst staat allerlei verstandigs. Maar wat ontbreekt? De evaluatie van de drie regelingen die in deze column zijn benoemd, samen toch goed voor ongeveer 1 miljard euro.

Is er ook goed nieuws? Ja, als je het wilt zien. In het hoofdlijnenakkoord van de vier coalitiepartijen stond nog te lezen: ‘De rode diesel komt terug voor boeren, tuinders en loonwerkers.’ Dit zou betekenen: goedkopere brandstof en nóg meer fiscaal voordeel voor de landbouwsector. Maar in de Miljoenennota vind je hierover geen letter terug. Uitstel? Of afstel? Hopelijk dat laatste.