Greenpeace mag Staat aanklagen voor uitblijven klimaatbeleid Bonaire

Valero Oil Refinery Aruba” by D-Stanley is licensed under CC BY 2.0

Greenpeace mag de Staat aanklagen om maatregelen te eisen die Bonaire beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. De milieuorganisatie mag opkomen voor het algemeen belang van alle inwoners, oordeelde de rechtbank Den Haag woensdag.

Eerder dit jaar stapte Greenpeace samen met acht inwoners van Bonaire naar de rechter. Uit onderzoek was gebleken dat Bonaire kwetsbaar is voor zeespiegelstijging, droogte en hittegolven.

De acht inwoners mogen zich zelf niet als eiser bij de zaak voegen, oordeelde de rechter. Maar Greenpeace zegt dat hun schriftelijke verklaringen onderdeel blijven van het proces en vraagt ook om spreektijd voor de eilandbewoners.

Er is nog nauwelijks beleid om de inwoners van Bonaire tegen de gevolgen van klimaatverandering te beschermen. Het eiland wordt doorgaans niet betrokken bij klimaatbeleid uit Den Haag, terwijl het wel een bijzondere gemeente van Nederland is.

Inmiddels heeft het kabinet wel een start gemaakt met het klimaatbeleid voor de Caribische eilanden. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius hebben 1 miljoen euro gekregen om dit jaar klimaatplannen op te stellen. Ook is er geld uitgetrokken om hernieuwbare energie op te wekken op de eilanden.