‘Gasrekening in 2030 mogelijk honderden euro’s hoger’

gasunie, Pernis” by dietmut is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

De gasrekening kan voor huishoudens in 2030 in het ongunstigste geval honderden euro’s hoger uitvallen. Zelfs wel tot 400 euro hoger dan vorig jaar, toen energie al ongekend duur was. Energieleverancier Essent vreest dat huishoudens met lage inkomens onevenredig hard zullen worden geraakt en pleit voor een noodfonds.

Energieleverancier Essent, die als marktleider aan zo’n 2,5 miljoen huishoudens gas en elektriciteit levert, stelt nu voor om de taken van een noodfonds voor hulp bij het betalen van de energierekening uit te breiden. Het bedrijf vreest dat anders huishoudens met lage inkomens onevenredig hard zullen worden geraakt. Dit vanwege de extra kosten voor hun gasaansluiting door overheidsmaatregelen die te maken hebben met verduurzaming. ,,We moeten de groeiende ongelijkheid door de energietransitie stoppen”, zegt Essent-topvrouw Resi Becker.

De zorgen draaien om huishoudens met lage inkomens die zelf weinig invloed hebben op het wel of niet verduurzamen van hun woning. Dat zijn bijvoorbeeld huurders van corporatiewoningen die niet zelf kunnen beslissen over isoleren en het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie werd in 2022 opgezet toen de gasprijzen tot recordhoogte stegen door de Russische inval in Oekraïne. Ook dit jaar konden mensen financiële steun aanvragen als hun energiekosten relatief hoog waren en het inkomen laag. Het kabinet heeft aangekondigd de komende jaren ook zo’n fonds beschikbaar te willen stellen. Maar Essent-topvrouw Resi Becker pleit er ook voor om met het geld kwetsbare huishoudens te helpen om hun woning van het gas af te krijgen.

Onbegrijpelijk

[…]

Essent beroept zich op onderzoek van CE Delft naar de mogelijke ontwikkeling van de gasrekeningen tot 2030. In het somberste scenario zou de jaarrekening 400 euro hoger uitvallen dan in 2023, maar dat hangt ook af van de kant die de gasprijzen opgaan op de groothandelsmarkten. In het gunstigste geval, waarbij de gasprijzen dalen, valt de jaarrekening juist iets lager uit. Het gaat dan om 61 euro minder op de jaarrekening. Ook rekende het onderzoeksbureau met de maximale te verwachten kosten voor de bijmengverplichting voor groen gas.