Energietransitie leidt tot forse daling CO2-uitstoot in EU
Klimaatverandering
De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie is vorig jaar met 8 procent gedaald. Dat is aanzienlijk, maar onvoldoende om de klimaatdoelen voor 2030 te halen.
De uitstoot van broeikasgassen in de Europese Unie is vorig jaar met 8 procent gedaald. Dat is de grootste daling in tientallen jaren – op 2021 na, tijdens de economische terugval door de coronacrisis. Volgens het Europese Milieuagentschap (EEA) is de reductie het gevolg van een verschuiving van het gebruik van steenkool naar duurzame energie (vooral uit zon en wind) en van het dalende energiegebruik in het algemeen.
Het EEA heeft in het rapport Trends and projections in Europe 2024 becijferd dat de totale uitstoot van broeikasgassen in Europa in 2023 ongeveer 37 procent lager ligt dan in ijkjaar 1990. Wettelijk is vastgelegd dat de EU in 2030 zijn uitstoot met 55 procent moet hebben gereduceerd – om in 2050 op ‘netto-nul’ uit te komen. Daarvoor zijn nog forse stappen nodig, waarschuwt het EEA.
Vorig jaar viel de CO2-reductie tegen en in 2021 was zelfs sprake van een stijging van de uitstoot. Maar beide werden vooral veroorzaakt door de aantrekkende economie na de coronacrisis. Met de huidige trend heeft de EU de daling van voor corona weer opgepakt.
Op basis van het beleid in de lidstaten zou de EU in 2030 uitkomen op een reductie van ongeveer 43 procent. Als alle onuitgewerkte plannen in veel landen worden meegerekend verwacht het milieuagentschap in 2030 een daling van ongeveer 49 procent. Dat is nog steeds 6 procentpunten te weinig. […]
Anders ligt dat bij sectoren die minder gemakkelijk Europees geregeld kunnen worden, en dus hoofdzakelijk steunen op nationaal beleid, zoals gebouwde omgeving, landbouw, transport en afvalverwerking. Het gevolg is dat de transportsector in de EU inmiddels de grootste uitstoter is en dat ook in de landbouw meer klimaatmaatregelen nodig zijn. De EU is bezig om voor deze sectoren een eigen emissiehandelssysteem op te zetten.