Eindelijk toont het Westland iets van medemenselijkheid
COMMENTAAR TROUW
ls de zon schijnt in het Westland, regent het in de arme stadswijken van Den Haag. Dat er veel geld wordt verdiend in het kassengebied, heeft namelijk een overduidelijke schaduwzijde. De arbeidsmigranten die het vuile werk verrichten voor de tuinders, wonen veelal in de slechtere buurten van de hofstad, en vaak onder erbarmelijke omstandigheden. De lusten zijn voor het Westland, de lasten voor Den Haag. En dat al vele tientallen jaren lang.
Eindelijk lijkt er iets te veranderen aan deze onhoudbare situatie. De gemeenteraad van het Westland heeft ingestemd met de bouw van een woondorp voor bijna zevenhonderd arbeidsmigranten binnen de eigen grenzen. Op het eerste gezicht gaat het om een gering aantal slaapplaatsen, in de wetenschap dat in het kassengebied ongeveer 17.000 migranten werken en het Westland er niet meer dan 5000 zelf huisvest. Hier is nog een wereld te winnen.
Toch verdient dit politieke besluit lof én alle aandacht. De tuinder die zijn grond verkocht aan het uitzendbureau dat de woningen wil bouwen, is veelvuldig bedreigd. Hij werd slachtoffer van een vuurwerkbom op zijn oprit, van brandstichtingen en van een kogelbrief. Het anti-vreemdelingensentiment in het Westland is beangstigend. Deze gemeente is ook de enige plaats in Nederland met meer dan honderdduizend inwoners die geen enkele asielzoeker opvangt.
Een fatsoenlijke werkgever zijn
Het is daarom opmerkelijk, en hoopvol, dat de gemeenteraad dit keer akkoord gaat met het woondorp voor arbeidsmigranten, de bedreigingen en de vijandige sfeer trotserend. Het kan een opmaat zijn naar meer, waardoor het Westland doet wat het al lang had moeten doen: een fatsoenlijke werkgever zijn.
De ellende die met name Den Haag ondervindt van de arrogante houding van de buurgemeente, valt niet te onderschatten. Kwetsbare wijken zuchten onder de overbevolking door arbeidsmigranten. Daar zitten ze met te veel mensen opgehokt in te kleine appartementen. Niet zelden doen de huisjesmelkers aan matrassenverhuur. Dan kunnen de arbeiders een slaapplek voor twaalf uur huren, zodat het matras in een etmaal dubbel geboekt kan worden. De gemeente stuit bij controles zelfs op matrassenverhuur voor acht uur.
Het is evident dat de problemen die dit oplevert niet beperkt blijven tot achter de voordeur. De hele wijk kraakt mee. De gemeente Westland hield zich lange tijd Oost-Indisch doof voor klachten uit Den Haag, vooral uit angst voor protesten onder de eigen inwoners. Dat de gemeenteraad de bouw van het complex voor migranten wil doorzetten, is een kleine doorbraak. Het is een voorzichtig teken dat het Westland niet langer met de rug naar de samenleving wil staan.