Carola Schouten, per vandaag burgemeester van Rotterdam, mag haar mouwen wel opstropen: uitdagingen genoeg

Ruben Timman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Als eerste vrouw wordt Carola Schouten vandaag beëdigd als burgemeester van Rotterdam. De stad is veiliger en mooier geworden onder haar voorganger, Ahmed Aboutaleb. Maar er staan haar ook stevige uitdagingen te wachten.

Carola Schouten en Rotterdam zijn een ideale match, als we de Rotterdamse gemeenteraad moeten geloven. Toen ze werd voorgedragen als nieuwe burgemeester, wees de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Ruud van der Velden (Partij van de Dieren), op haar niet eenvoudige verleden. ‘Grote hobbels en moeilijke levensfases, en daarmee een geschiedenis waarin veel Rotterdammers zich kunnen herkennen.’

Hij doelde op Schoutens onverwachte zwangerschap op 22-jarige leeftijd. Ze was niet afgestudeerd en had nauwelijks geld, maar liet zich allerminst uit het veld slaan. Stap voor stap verwezenlijkte ze een mooie carrière. Tegenslag verwerken, de mouwen opstropen en resultaten behalen – het is een cliché, maar natuurlijk vindt arbeidersstad Rotterdam dat mooi. […]

Schouten erft een stad die er de afgelopen vijftien jaar enorm op vooruit is gegaan. Rotterdam is veiliger en mooier geworden en prijkt in menige internationale reisgids als een stad om te bezoeken. Tal van architectonische hoogstandjes geven Rotterdam een internationale allure. Het vorig jaar onthulde metershoge beeld Moments Contained is de nieuwste trekpleister in de dynamische stad.

Dat is de zonnige kant. Schoutens voorganger Ahmed Aboutaleb (PvdA) noemde het burgemeesterschap van Rotterdam ‘misschien wel de zwaarste’ bestuurlijke functie die er is. Rotterdam telt ruim 600 duizend inwoners met zo’n 175 nationaliteiten, staat vaak boven aan de verkeerde lijstjes en wordt niet voor niets een stad van ‘twee biotopen’ genoemd, vanwege de verschillen in ontwikkeling aan de noord- en zuidkant van de Nieuwe Maas.