Carola Schouten officieel als de ‘schokdemper’ en ‘verbinder’ van Rotterdam aan de slag

Burgemeester Carola Schouten © Casper Rila

Bij haar beëdiging werd Schouten van alle kanten geroemd, maar zelf vindt de nieuwe Rotterdamse burgemeester dat ze „ook maar een mens” is. Toch wordt er snel daadkracht van de Sparta-fan verwacht, want de havenstad kampt met een arsenaal aan grotestadsproblemen.

In een tjokvolle Rotterdamse raadszaal kwam donderdag precies om vier uur Carola Schouten, de nieuwe burgemeester van Rotterdam, binnen in een zalmroze pak en met golvend geföhnd haar. Zowat alle raadsleden waren er, de wethouders, familie en vrienden van de nieuwe burgemeester en collega’s uit andere steden zoals de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen. Voormalig burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb ontbrak vanwege een reis naar het buitenland.

In verschillende speeches werden alle toekomstige kwaliteiten van de nieuwe burgemeester alvast geroemd. De commissaris van de koning Wouter Kolff dichtte haar „harde en zachte kwaliteiten” toe, die maken dat ze precies de bestuurder is die de stad nodig heeft. De Haagse burgemeester Van Zanen noemde haar een schokdemper en verbinder. De voorzitter van de vertrouwenscommissie en raadslid namens de Partij voor de Dieren Ruud van der Velden memoreerde haar eigen woorden: „Dadelijk komen ze erachter dat ik ook maar een mens ben.”

Voor het eerst in de geschiedenis krijgt Rotterdam een vrouw als burgemeester. Dat feit werd in de speeches het vaakst genoemd. Wat Carola Schouten voor een burgemeester zal worden, zullen de Rotterdammers moeten afwachten. Net als Aboutaleb een aanlooptijd nodig had, zal dat ook voor haar gelden. Zelf gaf ze in haar speech een voorzetje door te zeggen dat ze er voor alle Rotterdammers wil zijn: „U staat er niet alleen voor. Ik zie ernaar uit om er met alle collega’s van de gemeente Rotterdam voor u te zijn. Want Rotterdam is nooit alleen ‘ik’. Rotterdam is altijd ‘wij’.”