Blinde ontwerper wijst met geur en geluid slechtzienden de weg in museum Huis Zonneveld. ‘We brengen het huis tot leven’
In museum Huis Sonneveld kunnen nu ook blinden en slechtzienden hun weg vinden. De blinde ontwerper Simon Dogger ontwikkelde een audiotour. Geur, geluiden en maquettes om te voelen hoe het huis in elkaar zit doen de rest.
De hand van de blinde ontwerper Simon Dogger (48) glijdt zachtjes over een houten snijplank in de keuken van Huis Sonneveld, een modernistische villa uit 1933 die in originele staat is geconserveerd. De broodplank is voor Dogger een hoogtepunt in dit Rotterdamse museumhuis. ‘De muren, de kasten, alles is glad, alsof het nieuw is. Maar de snijplank heeft kerven en butsen. Hier voel ik de historie van het huis.’ Even later betast hij het vaatdoekrekje. ‘Dit is gemaakt van stevig dik hout, met afgeronde randen. Er was dus geld voor hoogwaardige materialen en verfijnde afwerking.’
Huis Sonneveld is een architectonisch museum, dat een inkijkje geeft in de leefstijl van de welgestelde, progressieve familie Sonneveld in het interbellum. Dogger ontwikkelde hier met de ziende ontwerper Hedwich Hooghiemstra een audiotour met zintuiglijke interventies voor blinden en slechtzienden, die sinds deze maand te ervaren is. Alles in dit museumhuis is kwetsbaar en je mag bijna niets aanraken, dus hoe kunnen mensen met een visuele beperking de omgeving goed ervaren? ‘Met geur, geluid en waar mogelijk tast brengen we het huis tot leven’, zegt Dogger. Ook sprak hij nieuwe navigatieteksten in, waarmee bezoekers prettig van de ene naar de andere kamer kunnen lopen.
De inclusieve audiotour wordt ondersteund door 23 ‘ervaringen’. Het logische begin is een voelmaquette, waarmee bezoekers de contouren van het huis kunnen ervaren. Dogger: ‘Hoe moet ik anders weten dat dit huis een plat dak heeft? Of dat er een balkon aan hangt? Terwijl dat kenmerkend is voor de modernistische bouwstijl.’ Ook staat op elke verdieping een schaalmodel om de plattegrond af te tasten.