Armoedeprobleem in Rotterdam grootste van heel Zuid-Holland

Armoede is dichterbij dan u denkt” by Roel Wijnants is licensed under CC BY-NC 2.0

Naar schatting 41.160 inwoners van Rotterdam hebben niet genoeg inkomen of spaargeld om van rond te komen. Dat zijn er naar verhouding meer dan waar dan ook in Zuid-Holland, blijkt uit cijfers over het afgelopen jaar die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag naar buiten brengt.

Ten opzichte van een jaar eerder is het percentage arme inwoners van Rotterdam wel gedaald: in 2022 leefden naar schatting 44.570 mensen in deze gemeente in armoede, oftewel 6,8 procent, vorig jaar was dat 6,2 procent. Ter vergelijking: in heel Zuid-Holland leefde 3,8 procent van alle inwoners vorig jaar onder de armoedegrens. Landelijk neemt het aantal inwoners onder de armoedegrens ook af.

Die armoedegrens wordt vanaf nu anders berekend: voorheen ging het alleen om inkomen, en er waren vijf verschillende grenzen, die door elkaar werden gebruikt. Nu trekken het CBS, het Sociaal en Cultureel Planbureau en financieel voorlichtingsbureau Nibud één lijn: wie na aftrek van woon-, energie- en andere noodzakelijke lasten, inclusief bijvoorbeeld een telefoon voor een puberkind, niet genoeg geld overhoudt om van rond te komen, en ook geen spaarpotje heeft om het een jaar mee uit te zingen, geldt als arm. […]

Maar de over de hele linie lagere inschatting, en het feit dat ook volgens de nieuwe rekenmethode het aantal arme Nederlanders al jaren afneemt, zijn geen reden om achterover te leunen, waarschuwt het SCP. Er balanceren 1,2 miljoen Nederlanders op het randje van armoede, en de groep onder de armoedegrens zit dieper in de problemen dan een paar jaar geleden.