Woonbond: Discriminatie bij zoeken naar woning weinig gemeld

Megaphone and placards on racism on white linen
Racisme is geen mening Photo by Polina Tankilevitch on Pexels

Woning zoeken 

Vooral singles en mensen met een niet-westerse achtergrond ervaren discriminatie op de woningmarkt. Maar meestal houden ze hun mond hierover.

Minder vaak uitgenodigd worden voor een bezichtiging, meer vooroordelen van makelaars of zelfs genegeerd worden. Deze voorbeelden kwamen vaak voorbij in het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, waarvoor ruim 18.000 mensen bevraagd zijn. Bovengemiddeld vaak hebben singles en mensen met een niet-westerse migratieachtergrond last van ongelijke behandeling op de woningmarkt.

Een kwart van de singles ongelijk behandeld

Een kwart van de ondervraagde alleenstaanden zegt weleens te zijn gediscrimineerd omdat ze geen partner hebben. Terwijl de groep mensen met partner zegt bijna nooit last te hebben van discriminatie. Makelaars laten merken aan singles dat zij hen een groter financieel risico vinden dan stellen.

Met migratieachtergrond vaker gediscrimineerd

Van de groep woningzoekenden met een niet-westerse migratieachtergrond zegt de helft weleens gediscrimineerd te zijn in de laatste 10 jaar. Terwijl dit bij alle deelnemers gemiddeld maar 12 procent is. Dat is ruim vier keer zo laag.

Discriminatie wordt meestal niet gemeld

Zo’n 7 op de 10 mensen die gediscrimineerd zijn in hun zoektocht naar een woning, besloot hier niets mee te doen. Ongeveer een kwart deed dit wel. […]

Pas na melding is aanpak mogelijk

Antidiscriminatiebureaus roepen op om alle ervaringen juist wel te melden. […] Dit kan eenvoudig via de website discriminatie.nl.

Meldpunt Huuralarm

Ook voor de Woonbond is het belangrijk om te signaleren wat mensen in hun zoektocht naar een woning ervaren. Verhalen over discriminerende verhuurmakelaars of verhuurders kun je daarom ook kwijt bij het Meldpunt Huuralarm. De conclusies uit dit meldpunt helpen de Woonbond om aan te tonen wat er moet veranderen in de volkshuisvesting.