WEGKIJKEN: HET WAREN NIET DE PALESTIJNEN DIE HIER IN EUROPA 6 MILJOEN JODEN VERMOORDDEN IN ’40-’45 (3)

“KIJK NIET WEG”

Antonio Guterres – secretaris-generaal van de Verenigde Naties, november 2023



Israël maakt zich schuldig aan apartheid en de verboden annexatie van Palestijns land. Dat bevestigde het Internationaal Gerechtshof vrijdag 20 juli 2024. Het Palestijnse recht op zelfbeschikking wordt geschonden, en natuurlijke bronnen, waaronder water, worden door Israël illegaal geplunderd.

Het Gerechtshof oordeelt dat de bezetting van Palestijns gebied onmiddellijk moet worden beëindigd.

Israël is onder meer juridisch verplicht de nederzettingen te ontruimen, Palestijnen te laten terugkeren naar hun land, en hen te compenseren. De wereldgemeenschap is verplicht onderscheid te maken tussen Israël zelf, en de bezette gebieden, ook in zijn economische relaties. Dat kan niet anders dan met een totaal verbod op handel met de illegale nederzettingen.

Grondige beleidsverandering nodig
De uitspraak van het Gerechtshof mag dan ‘niet-bindend’ zijn, het schept wel een onweerlegbare uitleg van het internationaal recht. Het sterkt ons als The Rights Forum om verdere acties te ondernemen tegen bedrijven, organisaties en pensioenfondsen die doorgaan met hun activiteiten in de illegale Israëlische nederzettingen.

De uitspraak van het Gerechtshof vereist een grondige herziening van het Nederlandse beleid, dat de bezetting altijd heeft gedoogd. Dat kan nu niet meer. Er moeten effectieve maatregelen worden genomen om de bezetting te doen stoppen:

  1. Stoppen met de samenwerking met het Israëlische leger dat de bezetting in stand houdt.
  2. Verbod op alle economische relaties met de illegale nederzettingen.
  3. Opschorting van het EU Associatieverdrag met Israël.
  4. Erkenning van Palestina.
  5. Steun aan het Palestijns maatschappelijk middenveld en de Palestijnse economie om de negatieve effecten van (mede door Nederland gedoogde) bezetting, annexatie en apartheid te compenseren.
Members of the Court on 19 July 2024 (delivery of the Advisory Opinion of the Court)
Friday 19 July 2024
Photograph: UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek. Courtesy of the ICJ. All rights reserved.
The President of the Court, HE Judge Nawaf Salam (delivery of the Advisory Opinion of the Court)
Friday 19 July 2024
Photograph: UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek. Courtesy of the ICJ. All rights reserved.

© IMEMC licensed under Creative Commons Attr-NonCom 4.0 International License

From The River To The Sea, Palestine Will Be Free


De koloniale genocidemachine gaat schaamteloos verder

VN: aanval op school Gaza waar vandaag gevaccineerd zou worden tegen polio

De VN-organisatie voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) meldt dat vannacht een aanval is uitgevoerd op een school in de Gazastrook die gebruikt zou worden om poliovaccins toe te dienen. Vandaag is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begonnen met het tweede deel van de vaccinatiecampagne tegen polio.

Ook centrum Beiroet is nu doelwit van de fascisten

Wat een Israëlisch doelwit is en wat niet, wordt met de dag onduidelijker. Israël bombardeert steeds vaker ook centrale wijken in Beiroet, met opnieuw burgerdoden tot gevolg. 

Uit een smalle straat inBeiroet klinkt het gerinkel van glas. Mohammad Nazzal (38) staat bij een witte Honda waarvan de voor- en achterruit volledig aan diggelen zijn. Met een bezem veegt hij de scherven bij elkaar. De auto is niet van hem, maar van zijn oom. De 51-jarige kwam donderdagavond om het leven bij een dubbele Israëlische luchtaanval, samen met zijn vrouw en hun drie jongste kinderen en drie andere familieleden. ‘Dat is nou Israël’, zegt Nazzal met hoorbaar sarcasme. ‘Een echte democratie.’

Israël heeft de buik vol van de VN (en godzijdank ook vice versa!), de organisatie waar het zijn bestaan aan te danken heeft

Tussen Israël en de VN botert het al meer dan vijftig jaar niet. Door de Gazaoorlog verzuurden de betrekkingen verder. De Israëlische beschietingen op Unifil zijn de klap op de vuurpijl.

Het is mogelijk om – gelijk de Israëlische regering – het beschieten en binnendringen van Unifil-posten in Zuid-Libanon af te doen als een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Meer voor de hand ligt echter het te zien als een gevolg van de crisis in de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Naties. Sinds 7 oktober vorig jaar hebben die een historisch dieptepunt bereikt. Israël heeft de buik vol van de VN.

Dat is een opmerkelijke positie voor een organisatie waaraan Israël zijn bestaan te danken heeft. Het land werd opgericht nadat de VN-assemblee daarvoor op 19 november 1947 met het zogenoemde Verdelingsplan het groene licht had gegeven. Een kwart eeuw eerder al had de voorloper van de VN, de Volkenbond, Groot-Brittannië opdracht gegeven in het mandaatgebied Palestina een Joods Nationaal Tehuis te stichten.

Lange tijd was er tussen Israël en de VN geen vuiltje aan de lucht, maar dat veranderde met de opkomst van het Palestijns nationalisme in de jaren zestig, de bezetting door Israël van de Westoever en de Gazastrook na de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 en de veranderde verhoudingen in de VN door de dekolonisatie. Veel jonge lidstaten in het mondiale Zuiden zagen het zionisme zoals dat door Israël werd vormgegeven als de allerlaatste manifestatie van ouderwets westers kolonialisme.

Hulpverleners en ambulances van Rode Kruis geraakt door barbaars Israëlisch bombardement in Libanon

Door een Israëlische luchtaanval zijn medewerkers van het Libanese Rode Kruis gewond geraakt. Dat meldt de hulpverleningsorganisatie zondag op X. De luchtaanval volgt een dag nadat het Israëlische leger waarschuwde dat het ambulances zou aanvallen.

Twee ambulances van het Rode Kruis waren uitgerukt na een Israëlische luchtaanval op een huis in de plaats Sirbine in Zuid-Libanon. De hulpverleners wilden bij het huis naar slachtoffers zoeken om te verzorgen, en werkten daarbij samen met VN-vredestroepen. Bij aankomst raakte een tweede bombardement door Israël de ambulances, waarbij volgens Al Jazeera vier gezondheidsmedewerkers gewond raakten. De ambulances liepen schade op. De hulpverleners werden naar het ziekenhuis gebracht en zijn buiten levensgevaar.

Buruma: Het enige wat Netanyahu heeft bereikt is dat Israël nog meer vijanden heeft gemaakt

© NRC

[…] Hamas is niet alleen een regime, maar een ideologie die je niet alleen met bommen kan verslaan. Erger nog, de oorlogen resulteren in nog veel meer vernederingen. Over de noodzaak van de stichting van Israël kan men van mening verschillen, maar feit is dat als gevolg ervan generaties Palestijnen constant zijn vernederd.

Mensen die uit hun eeuwenlange woonplaatsen zijn verdreven, die worden gekoeioneerd bij iedere grensovergang, die worden bestookt door gewelddadige bezetters onder de ogen van soldaten en politie, die bovendien ten prooi vallen aan eigen extremisten, die vernederde mensen zullen alleen maar fanatieker worden. Palestijnen zullen, net als Goldman, willen vechten om hun schaamte uit te wissen.

Zolang men elkaar van beide kanten maximale schade blijft berokkenen, komt er geen einde aan het geweld. Netanyahu mag denken dat de victorie binnen zijn bereik ligt, nu hij Gaza heeft verwoest en leiders van Hamas en Hezbollah van kant heeft gemaakt, maar dat is een illusie. „Bloed zal bloed hebben”, zei Macbeth. Het enige wat Netanyahu heeft bereikt is dat Israël nog meer vijanden heeft gemaakt die willen blijven strijden om een beetje eer te redden.

Aanklacht tegen Nederlandse staat vanwege het niet voorkomen van genocide in Gaza

Een coalitie van acht Palestijnse en Nederlandse organisaties klaagt de Nederlandse staat aan vanwege het niet voorkomen van genocide in Gaza en andere Israëlische schendingen van het internationaal recht.

De belangrijkste eisen van de coalitie aan de Nederlandse civiele rechter zijn een verbod op de export en doorvoer van wapens, wapenonderdelen en dual-use-goederen naar Israël; én een verbod op alle Nederlandse handels- en investeringsrelaties die Israëls illegale bezetting van-, en nederzettingen in Palestijns gebied in stand helpen houden. Dat schrijft de coalitie in een vandaag verspreid persbericht.

De coalitie bestaat uit de acht maatschappelijke organisaties Al-HaqAl-Mezan, Een Ander Joods Geluid (EAJG), het European Legal Support Center (ELSC), Groningen-Jabalya, de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Stichting Kifaia en Stichting Palestina. Zij worden vertegenwoordigd door advocaten van de Global Justice Association. De zaak wordt verder ondersteund door de organisaties Erev Rav en Plant een Olijfboom. Onderstaand motiveren zij hun eisen en gang naar de rechter. Lydia de Leeuw (SOMO) vat die als volgt samen:

Er kan geen sprake zijn van ‘business as usual’ met Israël. Nederlandse investeerders, supermarkten, leveranciers van militaire producten, en andere spelers, maken de bezetting en etnische zuivering van de Palestijnen al tientallen jaren mogelijk. Nederland, gastheer van het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof, moet zich houden aan diens eigen verplichtingen onder internationaal recht en maatregelen nemen om de misdrijven te stoppen. Nu.

Ambtenaren roepen voor 42e keer op tot staakt-het-vuren in Gaza

Sinds de meedogenloze Israëlische aanvallen in Gaza een jaar geleden begonnen, protesteren ambtenaren elke week tegen de medeplichtigheid van de Nederlandse regering. De wekelijkse sit-in werd gister aangegrepen om een hele dag te herdenken en actie te voeren.

De 42e sit-in van ambtenaren op de stoep voor het ministerie van Buitenlandse Zaken was een bewogen herdenkingsprotest. The Rights Forum was erbij en doet verslag.

De sit-in voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, met op de achtergrond het spandoek met de tekst ‘Caspar en Reinette, maak ons niet medeplichtig aan genocide’, 10 oktober 2024. © The Rights Forum

Zachte hartslag

De wekelijkse sit-in werd ditmaal, een jaar na de Hamas-aanval en het begin van de genocide in Gaza, aangegrepen om een hele dag te herdenken en actie te voeren. Ten minste tweehonderd ambtenaren en sympathisanten waren aanwezig toen om klokslag twaalf uur een indrukwekkende stilte in acht werd genomen, begeleid door een zachte hartslag uit de speakers. Achter de ambtenaren een enorm knalrood spandoek, gericht aan ministers Caspar Veldkamp (NSC) van Buitenlandse Zaken en Reinette Klever (PVV) van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp: ‘Caspar en Reinette, maak ons niet medeplichtig aan genocide’.

Op andere doeken spraken voormalig diplomaten en voormalige ambtenaren van Buitenlandse Zaken zich uit tegen genocide en voor recht en vrede. Bij het podium het spandoek met ‘Ambtenaren eisen een staakt-het-vuren’. The Rights Forum was aanwezig, net als de Stichting Kifaia, Amnesty International, Plant een Olijfboom, Artsen voor Gaza, Oxfam Novib, Pax, Save the Children en Warchild.

Voormalig minister Jan Pronk

‘Woorden zijn op’

Voormalig diplomaat Berber van der Woude, bestuurslid van The Rights Forum, sprak in de ochtend. Ze las het gedicht ‘Ode aan het verdriet’ voor, van de Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun. Eén zin uit het gedicht, waarin hij Europa (‘jij’) er ongenadig van langs geeft:

Van der Woude: ‘Mijn eigen woorden zijn soms even op.’

Berber van der Woude | Ambtenaren sit-in | Den Haag, 10 oktober 2024

Sinds de genocide in Gaza begon, protesteren ambtenaren elke week tegen de medeplichtigheid van de Nederlandse regering. De wekelijkse sit-in werd op 10 oktober, een jaar na 7 oktober en het daarop volgende geweld in Gaza, aangegrepen om een hele dag te herdenken en actie te voeren. Voormalig diplomaat Berber van der Woude, bestuurslid van The Rights Forum, sprak in de ochtend. Ze las het gedicht ‘Ode aan het verdriet’ voor, van de Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun.

Nieuwe aanval door Israël op VN-vredestroepen in het zuiden van Libanon

Het Libanese ministerie van Buitenlandse Zaken meldt vrijdag een nieuwe aanval door Israël op VN-vredestroepen in het zuiden van Libanon. Het zou ditmaal gaan om Sri Lankaanse blauwhelmen. Het ministerie spreekt van ‘meerdere gewonden’. De VN-macht Unifil in Libanon heeft nog niet gereageerd.

VN-topman António Guterres uitte vrijdag zware kritiek op de eerdere aanval op de vredesmacht. Israël heeft daarmee ‘het internationale humanitair recht geschonden’, zei hij in de marge van een top in Laos. Hij noemde de aanval ‘ondraaglijk’.

Twee Indonesische leden van Unifil raakten donderdag gewond toen een Israëlische tank hun uitkijktoren beschoot. Een woordvoerder noemde het ‘waarschijnlijk een van de ernstigste gebeurtenissen of incidenten waar we de afgelopen twaalf maanden getuige van zijn geweest’. 

[…]

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zegt dat een ‘aanval’ op VN-vredesoperaties ‘niet aanvaardbaar’ is. ,,Een aanval op een VN-vredesmissie is niet verantwoord, is niet aanvaardbaar en daarom roepen we Israël en alle partijen op om het internationaal humanitair recht volledig te respecteren,” zegt hij tegen AFP.

[…]

Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël iets meer dan een jaar geleden uitbrak, liep ook het geweld op de Westelijke Jordaanoever op. Volgens de lokale gezondheidsautoriteiten zijn er het voorbije jaar meer dan zevenhonderd Palestijnen gedood door Israëlische militairen en kolonisten. In diezelfde periode kwamen in het gebied 24 Israëliërs om.

[…]

Landen die betrokken zijn bij de vredesmissie in Libanon noemen de aanval op de VN-basis onacceptabel. Italië zegt dat er mogelijk sprake was van oorlogsmisdaden en volgens de Spaanse regering is de aanval een ‘grove schending van het internationaal recht’.

VN-chef: tijd om geweren te laten zwijgen en gijzelaars terug te laten keren

Een dag voor 7 oktober roept VN-chef Guterres op tot de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars in Gaza. 

Hij wijst op het leed in de Gazastrook. Guterres spreekt van “schokkend oorlogsgeweld en bloedvergieten”. De secretaris-generaal roept op tot een einde aan de strijd. “Het is tijd om de geweren te laten zwijgen en het lijden te stoppen dat de regio heeft overspoeld.”



Een kolonist heeft geen rechten ten opzichte van onderdrukten en bestolenen


Geen plan voor Gaza

Vorige week sprak de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi, bij de VN in New York kort na Netanyahu. „De Israëlische premier kwam hier vandaag en zei dat Israël is omringd door degenen die het willen verwoesten. Wij zijn hier – de leden van het Moslim-Arabische comité, met een mandaat van 57 Arabische en islamitische landen – en ik kan u zonder voorbehoud vertellen dat wij allemaal de veiligheid van Israël willen garanderen in een context waarbij Israël de bezetting beëindigt en de komst van een Palestijnse staat toestaat.


We zijn snel en beslist bij het vellen van een moreel oordeel, maar dat geeft alleen maar ruis

COLUMN Ibtihal Jadib 2 oktober 2024

Het loopt in het leven vaak anders dan gepland, maar voor het kabinet-Schoof lijkt het belangrijkste vraagstuk zich dienstbaar te ontvouwen. Van de Palestijnen hebben we geen last, die lui leven de westerse natte droom van dichte grenzen, maar Libanese burgers kunnen zichzelf verplaatsen. Daar zijn ze massaal aan begonnen sinds Israëls ‘zelfverdediging’ nog een stapje verder is uitgebouwd. Het gaat slechts om een ‘beperkte en gerichte missie’, maar leer mij die Arabieren kennen: dat gajes grijpt alles aan om onze kant op te zwemmen. Dan is Syrië weer niet goed genoeg of Irak te ongezellig, vinden ze Jordanië te vol (1,3 miljoen geregistreerde vluchtelingen op een bevolking van 11 miljoen) of klagen ze over mensonterende omstandigheden in Turkije.

Ibtihal Jadib
© Volkskrant

Het vraagstuk rondom migratie, of beter gezegd: vluchtelingen, zal voorlopig in belang toenemen, aangezien gelukszoekers uit Libanon en omstreken deze oorlog vast weer zullen aangrijpen om onze dochters te komen verkrachten. Gelukkig staan we klaar om ook deze tsunami effectief, wijs en integer het hoofd te bieden. […]

Ik heb lang gedacht dat als we ons maar genoeg inspannen om ‘de ander’ als mens te blijven zien, we die ander vanzelf een gelijkwaardige rechtspositie toekennen. Bij die gedachtegang is het logisch voor de rechten van een ander op te komen, omdat je daarmee opkomt voor een systeem waarin ook de eigen positie beschermd is. De rechtsorde is dan een collectief goed waar wij, allen evenveel mens, gezamenlijk van profiteren.


COMMENTAAR NRC De strategie om Israël met grof geweld ‘veilig’ te maken zal op termijn niet werken

Op 7 oktober 2023, maandag een jaar geleden, vielen er niet alleen twaalfhonderd doden in Israël tijdens een door Hamas zorgvuldig voorbereid bloedbad, maar doofde ook de rede.

Een jaar later zit het Midden-Oosten in een nieuwe geweldsspiraal, waarin Israël militair de bovenhand heeft, maar waarvan nu al kan worden voorspeld dat zij niet zal leiden tot meer stabiliteit of rust. In Gaza zijn meer dan veertigduizend doden gevallen, mogelijk veel meer, veelal ook kinderen en vrouwen, en zijn er sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen. In Libanon vielen de laatste twee weken ruim duizend doden, en de vrees is dat dit aantal snel kan oplopen. Hoewel de Israëlische acties tegen Hezbollah minder onnauwkeurig lijken dan die tegen Hamas, worden ook in Libanon burgerdoden betreurd. Israël neemt wraak voor 7 oktober, maar doet dat op zo’n niets en niemand ontziende wijze dat de vlam van de haat in de regio nog vele jaren zal blijven branden. En dat zal ongetwijfeld door Hamas worden gevierd als een succes.

De belofte van premier Bibi Netanyahu is dat hij Israël veiliger zal maken dan het in lange tijd is geweest. In de afgelopen weken werd zonder meer een dreun uitgedeeld aan de belangrijkste rivaal in de regio. Iran investeerde jarenlang in een strategie van ‘vooruitgeschoven verdediging’. Hezbollah in Libanon was daar de hoeksteen van, maar in korte tijd is de militie vleugellam gemaakt door Israël. Eerst met een ‘pieperaanval’, daarna met luchtaanvallen en de liquidatie van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Iran reageerde met een zware raketaanval, maar die liep grotendeels stuk op het uitgebreide luchtverdedigingssysteem van Israël. Met acties in Syrië, Jemen en Iran zelf heeft Israël keer op keer laten zien dat het militair zwaar en ver weg kan toeslaan.

Zeggen dat de huidige dynamiek alleen maar verliezers kent en geen winnaars is niet alleen een cliché, het is ook niet waar. Er is wel een winnaar: Netanyahu. Het militair beter toegeruste Hezbollah gold voor veel Israëliërs altijd als een groter gevaar dan Hamas, en dat Netanyahu daar nu korte metten mee lijkt te maken wordt breed toegejuicht. De kritiek op Netanyahu dat hij te weinig doet voor de gijzelaars die nog vastzitten in Gaza, is op de achtergrond geraakt. Een jaar geleden zat Netanyahu met radicale orthodoxen in een wankele coalitie. Israëliërs gingen de straat op om te betogen tegen omstreden juridische hervormingen. Er hingen rechtszaken wegens corruptie boven zijn hoofd. Inmiddels zit de premier electoraal in de lift.

De militaire macht van Israël is indrukwekkend, maar op langere termijn niet genoeg. Het mantra ‘escaleren om te de-escaleren’ van de Israëlische regering gaat misschien op korte termijn op voor de Israëlische bevolking zelf, maar een vredesplan dat slechts in dienst staat van één partij is geen vredesplan. Natuurlijk is het belangrijk dat Israël zich veilig voelt in de regio, maar een duurzame vrede is alleen mogelijk als iedereen zich daar veilig voelt. Ook de Palestijnen die nu worden opgejaagd op een strook land ter grootte van tweemaal Texel. Ook de Libanezen. Behalve wapens heeft Israël vrienden, moreel kapitaal en een functionerende rechtsstaat nodig. Juist die zaken staan nu ernstig onder druk. Israël is een soort ‘omgekeerd Oekraïne’. Oekraïne probeert los te breken van zijn (moreel) corrupte Sovjetverleden en heeft veel vrienden, maar die zijn terughoudend met het leveren van wapens. Israël heeft de beste wapens ter wereld, maar raakt internationaal steeds verder geïsoleerd.

De VS steunen Israël volop militair, maar het is duidelijk dat dit niet van harte gebeurt. Washington oefent geregeld druk uit op Netanyahu om zich in te houden, maar luisteren doet hij amper nog. De ergernis daarover is niet te missen, maar met presidentsverkiezingen op komst zullen de VS het beleid niet omgooien. Netanyahu weet dat. EU-landen zullen het land niet laten vallen, het gedeelde verleden van de Holocaust staat dit niet toe. Tegelijkertijd groeit het ongeloof. Het mag echter niet bij kritiek blijven. Het Israël van Netanyahu moet veel harder tot de orde worden geroepen, desnoods met sancties en handelsbeperkingen. Dat is niet alleen nodig om levens te redden, maar ook de eigen geloofwaardigheid. Een westerse wereld die de ogen sluit als een staat en bondgenoot evident de grenzen van het oorlogsrecht overschrijdt is geen knip voor de neus waard.

In Nederland is de aanslag van Hamas van 7 oktober 2023 veelvuldig bestempeld als ‘antisemitisch’. Met andere woorden: de actie van Hamas was niet gericht tegen de Israëlische bezetter, maar tegen Joden. Was de bezetter christelijk geweest, is de suggestie, dan had de aanslag niet plaatsgevonden.

The Rights Forum

COMMENTAAR VOLKSKRANT Zolang er geen politieke oplossing is voor het Midden-Oosten, zal het geweld steeds opnieuw terugkeren

Israël dreigt een ‘failed state’ aan zijn noordgrens te creëren, met alle instabiliteit en risico’s van dien. Zo blijft een politieke oplossing ver weg.

Kortom, de omstandigheden bieden Israël een uitgelezen kans om af te rekenen met Hezbollah. De wereld sputtert, maar Israël wint, zoals Netanyahu tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitdagend opmerkte. Natuurlijk heeft Israël het recht zich te verdedigen tegen Hezbollah, dat daags na 7 oktober begon met het beschieten van het noorden van Israël. Niemand hoeft medelijden te hebben met Hezbollah, een gewelddadige en dictatoriale organisatie, die terreurdaden heeft gepleegd en een grote verantwoordelijkheid draagt voor de deplorabele politieke en economische situatie in Libanon. Bovendien is Hezbollah de vooruitgeschoven post van Iran, dat een zeer kwalijke rol speelt in de regio – en de wereld daarbuiten, onder meer door raketten te leveren aan Rusland.

Toch is de Israëlische reactie om twee redenen afkeurenswaardig. Ten eerste gebruikt het Israëlische leger wederom buitenproportioneel geweld. De Israëlische aanvallen hebben in een week aanzienlijk meer slachtoffers geëist dan de beschietingen van Hezbollah in een jaar. Tegenover de 60 duizend Israëliërs die hun huizen moesten verlaten, staan volgens de Verenigde Naties meer dan een miljoen Libanezen die de oorlog ontvlucht zijn.

Ten tweede heeft Israël geen exitstrategie in Libanon, evenmin als in Gaza. Een militaire interventie in een instabiel land kan onvoorspelbare gevolgen hebben. Hezbollah ontstond na de Israëlische invasie van 1982, toen Israël de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO uit het Zuiden van Libanon verdreef. Hezbollah krijgt nu zware klappen, maar zal ongetwijfeld terugveren, wellicht in radicalere gedaante. Israël interesseert zich niet voor het lot van de Libanezen, maar dreigt een failed state aan zijn noordgrens te creëren, met alle risico’s en instabiliteit van dien.

Alleen door keihard geweld kan Israël overleven in een vijandige regio vol onverzoenlijke tegenstanders, menen Netanyahu en zijn extreem-rechtse coalitiepartners. Het is een recept dat enige tijd kan werken. Maar zolang er geen politieke oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten wordt gevonden, zal het geweld steeds opnieuw terugkeren.

Helaas raakt die politieke oplossing steeds verder uit zicht. Nog geen jaar na de vernedering van 7 oktober voelt Israël zich sterk en is Netanyahu weer de populairste leider van het land. Na 7 oktober riep de Amerikaanse president Joe Biden Israël op te leren van de fouten die Verenigde Staten na 11 september 2001 maakten. Stort je niet uit wraakgevoelens in eindeloze oorlogen. Maar Biden is er niet in geslaagd Israël tot matiging te dwingen. Zo dreigt de gevaarlijke cyclus van geweld te worden voortgezet, met het risico dat het conflict rond Gaza alsnog uitmondt in een grote regionale oorlog.


De VVD evenaart extreem-rechts : ‘pro-Palestijnse protesten op maandag 7 oktober zouden volgens de fantasierijke leugenaar antisemitisch zijn’

Palestijnen mogen zich ook na 80 jaar apartheid en vernedering niet verzetten tegen de gewelddadige beztter en dief van hun land en bodemrijkdommen … tsss. En van de ‘rechtsstatelijke’ NSC wordt niets vernomen.


Doden bij Israëlische luchtaanval op moskeegebouw in Gaza

Het Israëlische leger heeft in Centraal-Gaza een moskeegebouw gebombardeerd. Volgens nieuwszender Al Jazeera en Palestijnse media zijn daarbij zeker achttien mensen gedood. Het leger beweert dat Hamasstrijders een commandocentrum hadden in het gebouw, dat volgens de verklaring niet meer gebruikt zou worden als moskee.

In bijna een jaar tijd zijn tienduizenden Palestijnen gedood in de oorlog. Volgens de statistieken van het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid, die betrouwbaar worden geacht, zijn de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen. Israël beschuldigt Hamas ervan burgers als levend schild te gebruiken, maar experts en onderzoekers benadrukken dat het leger van Israël burgerslachtoffers accepteert bij de luchtaanvallen op militanten in dichtbevolkt gebied.


Iedereen die mij niet volledig steunt is antisemitisch, zei de genocidale koloniaal aka het enige en grootste en eeuwigdurende slachtoffer

Hier op de foto Antonio Guterres de secretaris-generaal van de Verenigde Naties die niet langer welkom is in koloniale apartheidsstaat Israël.

(En geen andere koloniaal die Israel weersprak.)

VN-lidmaatschap in twijfel

Daarnaast kwam Israël op ramkoers te liggen met Francesca Albanese. De VN-mensenrechtenrapporteur roept bondgenoten van Israël al maanden op diplomatieke banden met het land te verbreken en onmiddellijk te stoppen met het leveren van wapens.

Afgelopen maart stelde zij bovendien dat er ‘gegronde redenen’ zijn om aan te nemen dat Israël zich in Gaza schuldig maakt aan genocide. Vorige week suggereerde Albanese dat het VN-lidmaatschap van Israël heroverwogen zou moeten worden, gezien het land ‘geen enkel respect voor de organisatie lijkt te hebben’.


Je moet niet verbaasd zijn als de ander ook eens een keer zeer bloedig terugslaat

[…] Daarmee wordt opnieuw de suggestie gewekt dat het allemaal met 7 oktober begonnen is, dat daar helemaal niets aan voorafging, en dat er niet al een eeuw sprake is van een steeds weer opnieuw oplaaiend conflict. Alsof Israël net als Oekraïne de vermoorde onschuld is, alsof Netanyahu met Zelensky te vergelijken valt, in plaats van eerder met Poetin (met wie Netanyahu het ook uitstekend kan vinden).

Daden hebben consequenties, ja. Als je als land meer dan een halve eeuw een ander volk onderdrukt, vernedert, discrimineert, terroriseert, van zijn huizen en grond berooft en verjaagt, leden van dat volk willekeurig oppakt en zonder een vorm van proces jarenlang opsluit, als je oogluikend toestaat dan wel actief stimuleert dat de eigen kolonisten roven en moorden…

Ja: dan moet je niet verbaasd zijn als de ander ook eens een keer zeer bloedig terugslaat − terrorisme is het wapen van de zwakken − en dat de door Hamas georkestreerde pogrom op veel gejuich kan rekenen bij honderdduizenden vernederde Palestijnen, niet alleen die in het nu platgebombardeerde Gaza, maar ook bij die op de Westelijke Jordaanoever of in Libanon: maken die Israëli’s eindelijk ook eens mee wat wij al decennia voelen!

Zij moeten daarbij constateren dat het Westen met twee maten meet, en daarmee, door nu al bijna een jaar lang bij de wraakzuchtige slachting van Netanyahu en zijn rechts-extremistische bende weg te kijken, door daar geen enkele consequentie aan te verbinden, op een onherstelbare manier de mondiale geloofwaardigheid van het Westen beschadigen. Niet voor niets tekenen (oud)diplomaten en ambtenaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken in diverse Europese landen massaal protest aan tegen deze immorele kortzichtigheid van hun politieke bazen.

Juist ook met het oog op Oekraïne. Tien jaar illegale Russische bezetting van de Krim wordt terecht fel bekritiseerd. Bijna zestig jaar illegale Israëlische
bezetting van de Westelijke Jordaanoever wordt de facto getolereerd. En waar Poetin (nog) niet is overgegaan tot de massale verdrijving en vervanging van de oorspronkelijke bevolking in de door hem bezette territoria, is dat bij de Palestijnse gebieden al decennia staande praktijk. De westerse − ook Nederlandse − reactie op de steeds verder uitdijende kolonistennederzettingen: slappe hap.

‘Ja, maar Hamas’, wordt er dan meteen geroepen. Ja, Hamas. Maar er is één groot verschil: het onfrisse Hamas is niet onze innig gekoesterde bondgenoot. Geen westerse regering zegt onvoorwaardelijk steun toe aan Hamas bij de verdediging van ‘westerse democratische waarden’. Dat Israël die massaal schendt, tot stelselmatige marteling van Palestijnse gevangenen aan toe: het doet kennelijk niets af aan de vriendschappelijke en bondgenootschappelijke band, die keer op keer weer − van Biden tot Rutte − wordt bezworen.

Hier hebben daden dus géén consequenties − stelselmatig geen consequenties. En dat ziet de rest van de wereld eveneens. Netanyahu staat − samen met drie Hamasleiders, waarvan er inmiddels twee door Israël zijn vermoord − terecht op de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers. Er ligt een arrestatiebevel van het ICC. Net als voor Poetin. Grote verontwaardiging in het Westen dat die nu niet door ICC-lid Mongolië bij zijn recente bezoek is gearresteerd. Netanyahu mocht recent gewoon weer eens in Washington het Congres toespreken.

Het uitblijven van daden heeft óók consequenties. Dacht iemand serieus dat men buiten het Westen dan nog veel boodschap aan onze morele pretenties heeft? En vergeet één ding niet: de zogeheten ongebonden landen – Brazilië, India, Indonesië − zijn nu veel belangrijker dan in de Koude Oorlog, toen zij nog makkelijker konden worden genegeerd. Die constateren: er zijn kennelijk twee soorten landen − Amerika en Israël, plus de rest. De eersten staan boven de internationale wet.

Thomas von der Dunk © Volkskrant

Netanyahu, zo schreef ook Volkskrant-redacteur Peter Giesen in een uitstekend stuk op 12 augustus, wil geen vrede, en saboteert elke onderhandeling − dat zegt ook zijn eigen veiligheidsdienst. Zonder enig politiek plan heeft hij zich vastgebeten in de illusie Hamas te kunnen vernietigen, desnoods op Poetinachtige wijze met de helft van de Palestijnen erbij. Ingeval van een wapenstilstand blazen zijn fascistoïde coalitiepartners zijn kabinet op, verliest hij de verkiezingen en verdwijnt hij wegens corruptie in het gevang. Net als Poetin offert hij ook zijn eigen land aan zijn eigenbelang op.

[…] Lenin zou ooit voor de westerse sympathisanten van de jonge Sovjet-Unie de term ‘nuttige idioten’ hebben gemunt. Die keken weg bij alle misdaden en bleven, in werkelijkheidsvreemde dromen bevangen, het communistische experiment door dik en dun steunen. Net als degenen die met hun rozige beeld over de zionistische droom van 1945 ook nu de perfide werkelijkheid niet echt onder ogen durven te zien − om daaraan maar niet de logische consequenties te hoeven verbinden.

Zelfbenoemde ‘beschaving’ vs ‘antisemitisch moeras’

’40-’45 als schaamlap voor kolonialisme, genocide en andere oorlogsmisdaden

Netanyahu © NOS Screenshot video

Netanyahu zei niets over de Palestijnse kwestie. Hij stelde het conflict in het Midden-Oosten voor als een strijd tussen ‘de beschaving’ en het Iraanse streven zijn ‘middeleeuwse tirannie’ te exporteren. 

[…] Hij noemde de Verenigde Naties een ‘antisemitisch moeras’ dat het altijd op Israël voorzien heeft. […]

Mondiale risico’s

De machteloosheid van de internationale diplomatie is niet nieuw, maar tijdens de Algemene Vergadering van deze week werd zij gezien als een teken van een stuurloze wereld. ‘De staat van onze wereld is onhoudbaar’, zei een sombere António Guterres, secretaris-generaal van de VN. Hij constateerde een klimaat van straffeloosheid waarin schendingen van het internationaal recht niet meer worden aangepakt.

Onder koloniale vrienden

Vele miljarden voor de wapenindustrie van de ‘beschaafde’ wereld, tienduizenden doden, honderdduizenden gewonden, miljoenen zwaar beschadigde jonge levens, tientallen politieke moorden elders – twee gestolen landen die graag oorlog voeren op andermens grondgebied.

De Amerikaanse minister van Defensie zegt zaterdag op X dat hij op vrijdag een telefoongesprek had met zijn Israëlische collega. Daarin benadrukte hij dat de Verenigde Staten vastberaden zijn om te voorkomen dat Iran en diens bondgenoten de situatie in Libanon misbruiken, of het conflict verder uitbreiden. VS hebben opnieuw „volledige steun” uitgesproken aan Israëls “recht om zich te verdedigen”.

Hadden we het ook zelfverdediging genoemd als het andersom was gegaan in Gaza en Libanon?

‘Palestijnen zijn voor heel veel Israëliërs geen mensen meer maar ‘terroristen’ of zelfs ‘beesten’, zei ook de Israëlische journalist Gideon Levy. ‘Als je een bezetting wilt volhouden, moet het bezette volk gedehumaniseerd worden, anders word je gek. Wij ontmenselijken de Palestijnen al decennialang, want als we hen niet meer zien als mensen zoals jij en ik, wordt alles veel simpeler. Dan hoeven we geen rekening te houden met mensenrechten of internationale wetgeving.’

Aangezien wij in een land leven waarin die laatste twee zaken voor politici steeds minder betekenen en bovendien racisme en moslimhaat welig tieren, wil ik op mijn hoede zijn voor hoe die ontmenselijking hier doorwerkt.

Asha ten Broeke
© Volkskrant

Dus draai ik in gedachten gebeurtenissen om. Stel dat het zo was gegaan: in 1948 wordt niet de staat Israël maar Palestina uitgeroepen. Onmiddellijk beginnen Palestijnse milities Joodse dorpen schoon te vegen: 750 duizend Joden worden verdreven, 13 duizend vermoord. Een kleine twintig jaar later veroveren de Palestijnen ook de laatste Joodse gebieden.

Asha ten Broeke is wetenschapsjournalist en columnist van de Volkskrant.

Import en export: Educatie over de Shoah als pestprotocol voor moslims

[…] Het regeerprogramma is een convergentie van asielproblematiek en boerenbelang, al het andere is lucht en stof. Twee one-issuepartijen hebben samen een two-issueregering gevormd. De inbreng van de andere coalitiegenoten is te verwaarlozen, of het moet het gepruttel van NSC zijn over goed bestuur, een woordenpaar dat liefst 25 keer terugkeert in het programma. Heel serieus valt dat niet te nemen als je samen met een antidemocratisch eenmansvehikel in een kabinet stapt en instemt met het uitroepen van een asielcrisis, een politiek paardenmiddel om het parlement te omzeilen.

Tot zover het belang van de democratische rechtsstaat (21 vermeldingen).

Tommy Wieringa 2017, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Wie in Nederland mag blijven, wordt ‘actief kennis bijgebracht over de Holocaust en de slachtoffers daarvan’. De Holocaust wordt vast onderdeel van de inburgering en weer verderop wordt het ‘Nationaal Plan Versterking Holocausteducatie’ gerevitaliseerd.

De Holocaust als levertraan voor de nieuwkomer – elke dag een lepeltje en je wordt vanzelf een volwaardig burger. Niks tegen permanente educatie over de Shoah, maar hier dient ze als pestprotocol voor moslims, zoals het pestprotocol voor Oekraïense ontheemden bestaat uit een eigen bijdrage en onmiddellijke beëindiging van opvang en voorzieningen als ze zich te laat melden bij de IND. Op schunnige wijze worden Oekraïense ontheemden op één hoop gegooid met algemene asielproblematiek: ‘Misdrijven, incidenten en overlast door asielzoekers moeten stoppen. De komst van ontheemden uit Oekraïne betekent een extra opgave, ook voor het lokale bestuur.’

Schoof 1: Schaamteloos fake anti-semitisme over de ruggen van de gekoloniseerden

De PVV-minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp is er niet van overtuigd dat Israël de mensenrechten schendt in Gaza en spreekt van ‘vermeende’ schendingen.

VVD: ‘Solidariteit met Palestijnen is antisemitisme en steun voor Hamas’

41.615 mensen gedood in Gaza en meer dan 96.000 gewonden

Hoewel het Israëlische leger de afgelopen week met name aanvallen uitvoert op Libanon, gaat de oorlog ook in de Gazastrook onverminderd door.

In totaal zijn er nu 41.615 mensen gedood in Gaza en zijn er meer dan 96.000 gewonden geteld. Ook zijn er nog duizenden mensen vermist.

Ik radicaliseer. Neem het mij eens kwalijk

Toen ik met deze column begon, was ik vastbesloten over meer dan politiek te schrijven. Over de Arabische wereld, bijvoorbeeld, en mijn liefde voor couture en film. Maar het voelt allemaal te frivool sinds Wilders I en de vernietiging van de Palestijnen door Israël.

Ik merk dat ik radicaliseer. Ik verdraag geen politicus meer die ons de les leest over moraliteit of democratie. Uit Amerikaans onderzoek blijkt wat ieder zinnig mens al wist: Israël hield voedsel en medicijnen voor Gaza tegen, maar de Amerikaanse minister Antony Blinken loog erover om door te gaan met wapenleveranties. Liegen zodat het moorden niet stopt, dan ben je toch een psychopaat? Wie zijn die types in pak die de wereld als hun speeltuin zien en mensen als wegwerpartikel?

Geen enkel Arabisch of Afrikaans land zou wegkomen met de surrealistische mensenrechtenschendingen van Israël – en terecht niet. Toch worden in Europa en Nederland de critici ervan gecriminaliseerd. Jarenlang is ons ingepeperd dat we vrijheid van meningsuiting hebben, dat die bijkans heilig is, maar sinds tegenstanders van het Israëlische oorlogsgeweld protesteren, blijkt die eens te meer een wassen neus. Een instrument om moslims, biculturele en kritische Nederlanders mee te koeioneren, maar zeker geen recht waar zij onbezorgd gebruik van mogen maken.

Sterker, als het aan deze regering ligt, wordt die vrijheid verder beperkt om zogenaamde ‘terrorismeverheerlijking’ tegen te gaan; in hun boekje is dat een genocide veroordelen en watermeloenen lekker vinden. Het is toch gekmakend dat VVD-leider Dilan Yesilgöz tegenstanders van deze verschrikkingen wegzet als het echte gevaar terwijl Israël heel beschaafd rondvaarten organiseert langs het verwoeste Gaza en op één dag ruim 500 mensen vermoordt in Libanon?

De politieke boodschap sinds de ellende in Gaza begon en nu ook Libanon aan gort wordt gebombardeerd door Israël, is steeds geweest dat de levens van Arabieren en Afrikanen er niet toe doen. Onze eigen regering pepert ons, Nederlanders van ‘niet-westerse afkomst’, iedere dag in dat we er niet bij horen, een last zijn, minder, minder, minder moeten zijn. Dit is geen slachtofferschap, laat dat verwijt maar achterwege, het is een feitelijke observatie.

Dat is de deprimerende les van Palestina: mensenrechten zijn alleen voor het witte Westen en zijn bondgenoten, ieder ander moet het doen met hun totale minachting.

Palestijnen en Libanezen tonen wanhopig hun verdriet, maar onze politici blijven onberoerd. Arabieren zijn voor hen minder mens. Na de krankzinnige aanval met piepers en portofoons in Libanon, namen alle media Israëls propaganda over dat het om Hezbollah-leden ging. Alsof je bij het afsluiten van een abonnement het hokje ‘Hezbollah’ aan moet vinken.

Palestijnen zijn Hamas, Libanezen Hezbollah. Altijd dader, nooit slachtoffer, zelfs niet wanneer hun genocide live gefilmd wordt.

[…]

Hassnae Bouazza © NRC

Ik kan niet meer, het is te veel. Als mens zou je instinctief moeten gruwen van alle beelden, maar de pijn komt niet aan. De ontmenselijking is bloedstollend. En dan iedere dag het hypocriete gewauwel van politici die dit steunen en niet beseffen dat ze samen met het internationaal recht ook hun eigen positie bij het grofvuil hebben gezet.

Beep beep boom. Juichen om leed is fout, maar niet als de slachtoffers Arabieren zijn. Hoe kun je hier niet van radicaliseren?

Hassnae Bouazza is schrijver, journalist, columnist en programmamaker.

Zij kunnen de catastrofe niet meer laten zien: dit zijn de 103 gedode journalisten in Gaza

De oorlog in Gaza is het dodelijkste conflict voor journalisten in decennia. Zeker 103 journalisten en andere medewerkers van media-organisaties zijn sinds 7 oktober gedood. Zij kunnen de catastrofe in Gaza niet meer tonen aan de wereld.


Genocidale koloniaal Netanyahu trekt zich (ook) van de VN niks aan, ondanks stevige veroordelingen

Niet de VN-top van deze week, maar de VN-resolutie van vorige week is van betekenis voor Israël en de Palestijnen. Nederland kijkt nog even de kat uit de boom.


‘Een academische boycot kan Israël redden van zichzelf’, zegt hoogleraar Neve Gordon

Westerse universiteiten pakken pro-Palestijnse protesten te hard aan, vindt de Israëlische hoogleraar mensenrechten Neve Gordon. Hij bepleit een academische boycot.

Hoogleraar mensenrechten Neve Gordon spreekt niet alleen uit academische ervaring. In Israël zette hij zich in voor de vredesbeweging en Arabisch-Joodse contacten. Vanuit Engeland, waar hij sinds 2012 woont en werkt, is hij actief in de beweging die oproept tot boycot van Israëlische instellingen en bedrijven. […]

Neve Gordon CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Aan de vooravond van drie lezingen in Nederland, op uitnodiging van de groep Dutch Scholars for Palestine, vertelt Gordon in een online gesprek vriendelijk en doelbewust wat hij zijn publiek in Tilburg, Utrecht en Amsterdam wil voorhouden over ‘academische vrijheid in een tijd van genocide’, de titel van zijn lezing. Hij bekritiseert universiteiten om hun repressieve opstelling bij acties van docenten en studenten tegen de oorlog in Gaza en voor een ‘vrij Palestina’.

[…]

U spreekt mogelijk ook bestuurders. Wat gaat u ze vertellen?

„Aan westerse universiteiten, ook in Nederland, zien we al bijna een jaar een clamp down [repressie] op geluiden en acties voor het leed van de Palestijnen, een wapenstilstand en respect voor het internationaal recht, en het verbreken van banden met bedrijven en instellingen die medeplichtig zijn aan genocide of een ongehoorde schending van mensenrechten. Ik was voorzitter van de commissie voor academische vrijheid van de Britse Vereniging voor Midden-Oosten Studies [Brismes] en we werden overspoeld door klachten van studenten en docenten die werden aangepakt door hun universiteit. Ik noem het ‘de Palestina-uitzondering’. Allerlei stappen die wel graag werden gedaan toen Rusland in 2022 Oekraïne binnenviel, blijven nu achterwege.”

Maar er zijn toch volop pro-Palestijnse acties en uitingen?

„Universiteiten proberen die op twee manieren tegen te werken. Allereerst door de claim van antisemitisme. Ja, er zijn incidenteel antisemitische uitlatingen gedaan in de honderden acties en kampementen van studenten wereldwijd. Maar de universiteiten bedienen zich van de omstreden definitie van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) die bepaalde kritiek op Israël gelijkstelt met antisemitisme. Dat is onjuist. Nationale politieke ideologieën zijn geen beschermde identiteit, Joods-zijn is dat wel. De definitie is een instrument geworden om een dwingend verband te leggen tussen de staat Israël, Joden als collectief en mij als individuele Jood. Ik vind dat verkeerd.”

Maar Joodse studenten voelen zich onveilig in het huidige academische klimaat.

„Als ik tijdens een college een Amnesty International-rapport aanhaal dat Israël een apartheidsstaat noemt, kan een Joodse student zich gekwetst voelen. Ik betwijfel die ervaring niet, maar wil er wel op wijzen dat die sociaal wordt geproduceerd. Israël wil dat die studenten zich onveilig voelen.”


Koloniale misdadiger gesteund, gefinancierd en de hand boven t hoofd gehouden door mede-koloniale misdadigers

Het Westen zegt altijd op te komen voor mensenrechten en het internationaal recht, zeggen veel landen uit het mondiale Zuiden (Afrika, Azië en Latijns-Amerika). Waarom, vervolgen zij, doet het dan zo weinig tegen Israël, dat in Gaza het internationaal humanitair recht schendt en zich volgens het Internationaal Gerechtshof, een VN-instantie, schuldig maakt aan een illegale bezetting van de Palestijnse gebieden?

Erdogan verwijt Westen hypocrisie

‘Laat het ons niet verbazen dat het vertrouwen in de fundamentele principes van de VN afneemt, in deze zaal en daarbuiten’, zei koning Abdullah II van Jordanië tegen de Algemene Vergadering. ‘De realiteit is dat sommige landen menen dat zij boven het internationaal recht staan.’

[…] De VN werden in 1945 opgericht omdat de wereld het beter wilde gaan doen, na twee verschrikkelijke oorlogen. De Veiligheidsraad werd belast met het bewaren van vrede en veiligheid. De raad kreeg de bevoegdheid om agressieve lidstaten tot de orde te roepen, desnoods met militair geweld.



De Israelische kolonisator wil geen pottenkijkers bij zijn misdaden in bezet gebied

De inval in het kantoor van Al-Jazeera werd door de zender live uitgezonden. © Schermafbeelding Al-Jazeera

Opnieuw heeft de kolonisator een kantoor van Al-Jazeera gesloten, ditmaal in de Palestijnse ‘hoofdstad’ Ramallah. Het apartheidsregime wil zijn wandaden buiten het zicht van de wereld houden.

MEER OP THE RIGHTS FORUM NL


En weer liegt, fantaseert en beschuldigt Yesilgoz schaamteloos de boel bij elkaar, nu over de Palestijnse watermeloen en over het vermeende antisemitisme van Esther Ouwehand


Nog meer koloniale daden van ‘zelfverdediging’: Palestijnen: dodental aanval op school in Gaza-Stad stijgt naar 22 + ‘Zeventien doden bij aanval op school in Gaza-Stad’ + Ministerie Gaza: vijf medewerkers gedood bij Israëlische luchtaanval + 31 doden bij Beiroet-aanval, drie kinderen


HET ZELFBENOEMDE MEEST MORELE LEGER IN ACTIE

Screenshot video © NU.nl Israëlische militairen gooien lijken van dak in Westelijke Jordaanoever

Israëlische militairen gooiden donderdag drie lijken van het dak van een woning die zij waren binnengevallen. Het tafereel speelde zich donderdag af in Qabatitya, een stad op de Westelijke Jordaanoever.

COMMENTAAR VOLKSKRANT: Als Netanyahu voor escalatie kiest, zet hij zijn westerse bondgenoten wederom voor schut

Het Westen moet Israël veel sterker onder druk zetten, om het lijden van burgers te stoppen en de spanningen in het Midden-Oosten te verminderen, maar ook om zijn eigen geloofwaardigheid te behouden. Het moet eindelijk laten zien dat het zich niet laat minachten door Benjamin Netanyahu, die gesteund wordt door het Westen, maar niet bereid is om rekening te houden met de wensen en belangen van zijn bondgenoten.


Onzinnige, vileine en koloniale stemverklaring Nederland tijdens VN-vergadering – met dank aan de laaggeletterde NSC minister van Buitenlandse Zaken i.c. Caspar Veldkamp

Deze week nam de Algemene Vergadering van de VN een belangrijke resolutie aan. De resolutie eist dat Israël zijn ‘illegale aanwezigheid’ in de bezette Palestijnse gebieden binnen twaalf maanden beëindigt. Nederland onthield zich van stemming. Daarmee gooit het eens te meer zijn reputatie als beschermer van de internationale rechtsorde te grabbel.

© UN Photo/Evan Schneider Result of the General Assembly vote on a draft resolution on the ICJ advisory opinion on the legal consequences arising from Israel’s policies and practices in the Occupied Palestinian Territory

Op woensdag 18 september nam de Algemene Vergadering van de VN in grote meerderheid een resolutie aan die Israël opdraagt zich binnen een jaar terug te trekken uit de bezette Palestijnse gebieden. De resolutie werd aangenomen met 124 tegen 14 stemmen; 43 landen, waaronder Nederland, onthielden zich van stemming.

Internationaal Gerechtshof

De resolutie is het vervolg op de adviesopinie die het Internationaal Gerechtshof op 19 juli op verzoek van de Algemene Vergadering uitbracht over de juridische consequenties van de Israëlische bezetting van Palestijns Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Het Gerechtshof riep de VN op om zijn advies te implementeren. De aangenomen VN-resolutie is de eerste stap in dat proces.

Het Gerechtshof oordeelde in juli dat Israëls aanwezigheid in bezet gebied inbreuk maakt op het Palestijnse recht van zelfbeschikking, en op het verbod tot toe-eigening van land met geweld (annexatie). Het hof zette nauwgezet uiteen dat Israëls aanwezigheid in al zijn facetten strijdig is met de volkenrechtelijke verdragen die samen de internationale rechtsorde vormen. Israël dient zich daarom volledig terug te trekken uit bezet gebied, dat te herstellen naar de situatie van voor de bezetting, en de Palestijnse bevolking schadeloos te stellen.

[…]

Nederland negeert verplichtingen

Tegen de resolutie stemden Israël, de VS, Tsjechië, Hongarije, Argentinië, Paraguay, Malawi, Fiji, Micronesië, Palau, Papoea Nieuw-Guinea, Tonga en Tuvalu. Daarmee keren zij zich feitelijk tegen het universele recht op zelfbeschikking dat elk volk ter wereld toekomt.

© The Rights Forum – Stemming VN-lidstaten over de VN-resolutie SEPT 18th 2024

ISRAEL, EEN KOLONIALE ONDERNEMING


VN-mensenrechtenchef: pieperaanval schending mensenrechten


Deze aanslag is gepleegd door koloniale terroristen

Nog nergens in de media heb ik over de ontploffende piepers/portofoons het zinnetje gehoord of gelezen: ‘Deze aanslag is gepleegd door terroristen.’
Briefschrijver in de Volkskrant,Tilburg


Voor een Groot-Jeruzalem moet alles wijken: van Palestijnse families tot werelderfgoed

Het door Unesco beschermde ‘Land van olijven en wijngaarden’ op de Westelijke Jordaanoever is in gevaar. Israël wil een nederzetting bouwen op een eeuwenoud irrigatiesysteem, ten koste van de Palestijnse families die er al generaties wonen.


Het lijden van de kinderen in Gaza: ‘Hij praat niet meer, maar soms gilt hij – lang en hard’


Zes UNRWA-medewerkers onder slachtoffers Israëlische luchtaanval op school in Gaza


Borrell: ‘Zonder actie wordt Westelijke Jordaanoever een nieuwe Gazastrook’

Als er geen internationale actie komt, zal de Westelijke Jordaanoever in een nieuw Gaza veranderen, zegt EU-buitenlandcoördinator Borrell. Hij was aanwezig op een bijeenkomst van de Arabische Liga in de Egyptische hoofdstad Caïro. De radicale leden van de Israëlische regering proberen een toekomstige Palestijnse staat onmogelijk te maken, zei Borrell.

Hij noemt het toenemende geweld op de Gazastrook, delegitimeren van de Palestijnse Autoriteit en het stimuleren van provocaties om daar weer krachtig op te kunnen reageren als voorbeelden. “En er niet voor terugschrikken om recht in het gezicht van de wereld te zeggen dat dit de enige manier is om tot een vreedzame regeling te komen de annexatie van de Westelijke Jordaanoever en Gaza.”


Vernietigend advies VN-hof: Israël heeft niks te zoeken in Palestijnse gebieden

In een voor Israël vernietigende uitspraak heeft het Internationaal Gerechtshof vastgesteld dat de aanwezigheid van Israël in bezet Palestijns gebied onwettig is. Israël is verplicht aan die aanwezigheid ‘zo spoedig mogelijk’ een eind te maken. Ook moeten alle kolonisten uit bezet gebied (inclusief Oost-Jeruzalem) worden verwijderd.

De ‘adviserende opinie’ was in december 2022 aangevraagd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In februari dit jaar hield het hof hoorzittingen over de zaak. De uitspraak komt verrassend snel, en ook de stemverhouding in het rechterlijk college is verrassend stevig. De negen conclusies worden gedeeld door minstens elf van de vijftien rechters, en soms zelfs veertien van de vijftien.

De ‘adviserende opinie’ was in december 2022 aangevraagd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. In februari dit jaar hield het hof hoorzittingen over de zaak. De uitspraak komt verrassend snel, en ook de stemverhouding in het rechterlijk college is verrassend stevig. De negen conclusies worden gedeeld door minstens elf van de vijftien rechters, en soms zelfs veertien van de vijftien.


Gewonde en arrestaties bij Israëlische bestorming Rode Kruis-gebouw op Westelijke Jordaanoever

De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat het Israëlische leger twee medewerkers van de organisatie heeft gearresteerd in Tulkarem. 


‘Cut ties now’ roepen activisten weer over Israël, maar daar zijn universiteiten niet aan toe

Demonstraties universiteiten Eisen van demonstranten om banden door te knippen met Israëlische universiteiten zijn niet ingewilligd. „Death by commission.”

Palestine will be free 10 december 2023 Dag van de Mensenrechten © THE RIGHTS FORUM

NRC: De bezette Westelijke Jordaanoever mag geen tweede Gaza worden

ien dagen geleden begon het Israëlische leger met grootscheepse invallen in vluchtelingenkampen bij Palestijnse steden in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever. Het waren de grootste invallen in decennia. Vrijdag leek het Israëlische leger zich deels te hebben teruggetrokken. In de bij Jenin, Tulkarm en Tubas gelegen kampen zijn grote verwoestingen aangericht aan huizen en infrastructuur. Een 16-jarig meisje in Jenin keek door het raam van haar huis en werd doodgeschoten. Ze is een van de zeker 39 doden.

De situatie in de kampen wordt door de inwoners daar al ‘Gaza in het klein’ genoemd. Het is verstandig die vergelijking serieus te nemen en als waarschuwing te zien. De internationale gemeenschap mag en kan niet wegkijken bij opnieuw schendingen van mensenrechten en mogelijke oorlogsmisdaden. Net als in Gaza presenteert Israël de aanvallen als een noodzakelijke strijd tegen terreur, vanwege de aanwezigheid van gewapend verzet en militante groepen, die een gevaar voor Israëls nationale veiligheid kunnen vormen. Dat neemt niet weg dat de Palestijnse bevolking onder de bezetting bescherming geniet volgens het internationaal recht.

Sinds oktober zijn op de Westelijke Jordaanoever ruim zeshonderd Palestijnen gedood door militaire invallen en kolonistengeweld, onder wie ruim 150 kinderen. Ook in de jaren daarvoor waren de dodentallen al ongekend hoog, en baarde het toenemende geweld zorgen. In Tulkarm en Jenin zijn de afgelopen tien dagen ziekenhuizen omsingeld en ambulances geblokkeerd die toegang zochten tot de kampen. Ook was in de kampen de elektriciteit en het water afgesloten door de vernietiging van infrastructuur. Diverse inwoners zijn op de vlucht geslagen voor het geweld.

„We moeten omgaan met de dreiging zoals we de terreurinfrastructuur in Gaza aanpakken”, liet de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, vorige week weten. Ook zijn oproep tot een tijdelijke evacuatie van de inwoners van de Westoever deed denken aan de evacuatiebevelen in Gaza die neerkwamen op gedwongen ontheemding.

In de schaduw van de Gaza-oorlog dreigt op de Westelijke Jordaanoever een vergelijkbaar scenario. De mate van geweld, waaronder luchtaanvallen, executies, grootschalige vernietiging van infrastructuur, en blokkade van medische hulp, roepen beelden op die nog vers in het geheugen liggen.

Het is partnerlanden van Israël eerder niet gelukt om een einde te maken aan het disproportionele geweld in Gaza. Daar zijn inmiddels meer dan 40.000 Palestijnen gedood, onder wie ruim 16.000 kinderen. De stelselmatige vernietiging van basisvoorzieningen maakte een deze week begonnen vaccinatiecampagne tegen polio nodig. Na de tussentijdse uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in de genocidezaak, dat Israël alles in het werk moet stellen om „mogelijke genocide” in Gaza te voorkomen, is de humanitaire situatie in Gaza verder verslechterd en een staakt-het-vuren nog altijd niet in zicht.

Een herhaling van dit scenario op de Westelijke Jordaanoever, ook op kleinere schaal, zou volstrekt onwenselijk zijn. De internationale gemeenschap, in het bijzonder Israëls bondgenoten, moet er alles aan doen om verdere escalatie in het gebied te voorkomen, voordat er nieuwe, onomkeerbare feiten ‘op de grond’ ontstaan.

Het Internationaal Gerechtshof gaf afgelopen juli op verzoek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een adviesopinie over de Israëlische bezetting van Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Het hof concludeerde dat de langdurige bezetting van de Palestijnse gebieden illegaal is, en dat Israël zich hieruit zo snel mogelijk moet terugtrekken en nederzettingen moet ontmantelen.

De zeer frequente invallen in Palestijnse steden en vluchtelingenkampen, die in gebieden liggen waar de Palestijnse Autoriteit formeel de controle heeft, vormen een bedreiging voor de leefbaarheid op de Westelijke Jordaanoever. Bovendien heeft de Israëlische regering recent opnieuw een uitbreiding van illegale nederzettingen aangekondigd, een beleid dat haaks staat op het internationaal erkende Palestijnse recht op zelfbeschikking. Het was tekenend dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu deze week in een televisietoespraak opnieuw een kaart liet zien waarop de bezette Westelijke Jordaanoever niet staat aangegeven, maar onderdeel is van Israëls grondgebied.

De conclusie van het Internationaal Gerechtshof dat de bezetting illegaal is heeft ook implicaties voor Nederland. Volgens het hof hebben derde staten de plicht om de onwettige situatie niet in stand te houden. Ook dienen zij het Palestijnse recht op zelfbeschikking te beschermen. Nederland heeft, zeker als gastland van het Internationaal Gerechtshof, de plicht om het internationaal recht hoog te houden en geen uitzondering te maken voor Israël.

Erasmus Universiteit willigt eisen Gaza-protest verre van in, ‘bevriest’ toekomstige samenwerkingen met Israël

Gaza-protesten ‘Zorgvuldigheid’ is volgens de adviescommissie van de Erasmus Universiteit geboden bij de beoordelingen van de banden met Israël. Daarom volgen de komende maanden beoordelingen per universiteit of instelling.

Gaza-protesten ‘Zorgvuldigheid’ is volgens de adviescommissie van de Erasmus Universiteit geboden bij de beoordelingen van de banden met Israël. Daarom volgen de komende maanden beoordelingen per universiteit of instelling.


Leger Israël houdt VN-konvooi urenlang onder schot in Gazastrook

Een konvooi van de Verenigde Naties (VN) is maandag urenlang onder schot gehouden door het Israëlische leger in de Gazastrook. Er werd zelfs meermaals geschoten, zegt een woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN. Het konvooi was in de Gazastroom in verband met de huidige vaccinatiecampagne tegen polio.

Het konvooi van veschillende VN-agentschappen, waaronder het agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNWRA, ‘is tegengehouden door het Israëlische leger’ aan de controlepost van Al-Rachid, ook al had het de noodzakelijke toestemming om door te rijden, zegt woordvoerder Stéphane Dujarric. 

Het team van twaalf VN-medewerkers ‘kreeg van het Israëlische leger de melding dat het twee leden van het konvooi wilde ondervragen’. Volgens de woordvoerder ‘ontspoorde’ de situatie snel: ‘De soldaten richtten hun wapens rechtstreeks op ons personeel, voertuigen van de VN werden omsingeld en er werden schoten gelost.’

Vervolgens naderden Israëlische tanks en een bulldozer. “Ze duwden tegen de VN-voertuigen vooraan en achteraan, en persten het konvooi zo samen”, zegt Dujarric. De medewerkers konden hun voertuigen niet veilig verlaten. […] Eind augustus werd een voertuig van het Wereldvoedselprogramma geraakt door verschillende kogels aan een andere controlepost van het Israëlische leger in Gaza. (Belga/Redactie)


De Palestijnse dichter Ghayath Almadhoun: ‘Tolerantie? Het kan niet zo zijn dat jij mij tolereert. Wij zijn gelijk’

Ghayath Almadhoun Marie Silkeberg, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ghayath Almadhoun woont in Duitsland, waar de steun voor Israël van oudsher groot is. Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober merkt hij dat hij geen podium meer krijgt. ‘Maar ik vlucht niet meer. Ik wil me ervoor inzetten dat Europa multicultureel blijft.’


Palestijnse journalisten kunnen volgens westerse journalisten niet objectief zijn, want ze hebben een gebrek: ‘Palestijnsheid’

Er zijn dagen dat ik wil vergeten dat ik Palestijnse ben, omdat de genocide die zich in Gaza voltrekt en de gevoelens van hulpeloosheid het persoonlijke en collectieve Palestijnse bestaan ondraaglijk hebben gemaakt. Er zijn ook dagen dat ik wil vergeten dat ik een Palestijnse journalist ben, omdat de krachtige woorden waar ik eens op vertrouwde nu, in het licht van de genocide in Gaza, zonder betekenis zijn. Mijn woorden en die van vele journalisten overal ter wereld, en zelfs de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, hebben de kinderen en vrouwen in Gaza niet het leven gered. Dus waarom zou ik blijven schrijven? Waarom zou ik in de kracht van woorden blijven geloven?

Rajaa Natour is Palestijns journalist, dichter en columnist voor Ha’aretz.

Na ruim elf maanden oorlog lijkt er geen reden te zijn om de wereld te vertellen dat de Israëlische regering Palestijnse kinderen en vrouwen opzettelijk laat verhongeren, omdat iedereen dit al weet. De wereld luistert niet naar een Palestijnse journalist die simpelweg om haar kritiek op het beleid van de Israëlische regering in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever wordt beschuldigd van antisemitisme, gebrek aan professionaliteit en onbetrouwbaarheid. En bovenal wordt de journalistieke geloofwaardigheid van veel Palestijnse journalisten in het Westen in twijfel getrokken, vooral omdát we Palestijn zijn.


Nederland kan beter het Internationaal ­Gerechtshof sponsoren dan de wapenindustrie spekken


In de zomer valt er geen druppel regen uit de lucht, wel bommen

Toen in december vorig jaar de bommen vielen op Beit Lahia, ontvluchtte landbouwkundig ingenieur Yoessef Abu Rabie (24) zijn stad. In maart dit jaar keerde hij terug.

De flat waarin hij woonde stond er nog, maar de gevel was weggeblazen. Yoessef besloot tegen de alom heersende honger een keten van moestuintjes op de zetten. Deze tuin, pal voor zijn gehavende flat, is geen moestuin maar een kweektuin, met bedden waarop zaaitrays zijn neergezet. In de trays heeft elk zaadje een eigen vakje waarin het wordt vertroeteld tot er twee blaadjes boven de aarde uitsteken: het kiemplantje.


Erdogan roept op tot islamitische alliantie tegen Israël

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft islamitische landen opgeroepen een alliantie te vormen tegen wat hij ‘de groeiende dreiging van expansionisme’ van Israël noemde. Dit is volgens hem de enige manier om ‘Israëlische arrogantie, Israëlisch banditisme en Israëlisch staatsterrorisme’ te stoppen.


Westoever wordt langzaam Israëls ‘derde front’

Met ongekende kracht houdt Israël huis op de Westelijke Jordaanoever. ‘Honderden Israëlische militairen, konvooien van pantservoertuigen en zwermen drones’ zijn het gebied binnengetrokken, volgens internationale media afgelopen week. Het Israëlische leger voert er zijn grootste actie van het jaar uit.


Army Forcibly Displaces Palestinians in the Tulkarem Refugee Camp, Amid Destruction
Israeli forces caused extensive destruction, on Tuesday, in the Tulkarem refugee camp in Tulkarem city, in the northwestern part of the West Bank, and forced several Palestinian citizens to evacuate their homes in camp.

Media sources said that military bulldozers caused excessive destruction to the infrastructure and to citizens’ private property in the Tulkarem refugee camp, and forced most of its residents to leave their homes.

Faisal Salama, the head of the Popular Committee for Tulkarem Camp Services, told WAFA that the occupation forcibly displaced most of the residents of the camp.

Extensive destruction, on Tuesday, in the Tulkarem refugee camp in Tulkarem city – Licensed by International Middle East Media Center IMEMC News under CC BY-NC 4.0 Attribution-NonCommercial 4.0 International

Israeli Forces Execute Two Palestinian Children Near Jenin

Abdullah Nasser Abdullah Hamou, 16, and Mohammed Mahmoud Abdullah Hamou, 13 Licensed by International Middle East Media Center IMEMC News under CC BY-NC 4.0 Attribution-NonCommercial 4.0 International

Israeli forces executed two Palestinian children, on Sunday, at the entrance to the town of Kafr Dan, northwest of Jenin in the northern occupied West Bank.

Media sources said that on Sunday afternoon, occupation forces shot and killed the two children, Abdullah Nasser Abdullah Hamou, 16, and Mohammed Mahmoud Abdullah Hamou, 13, after chasing and opening fire at their vehicle.


Unicef: vaccinatiecampagne tegen polio goed van start gegaan

Eind juni troffen onderzoekers polio aan in het afvalwater in Gaza. Het was de eerste keer in 25 jaar dat de ziekte werd aangetroffen in de Gazastrook. Vorige week kwam de bevestiging dat er een jongetje besmet was. Het virus kreeg weer een kans doordat het rioolstelsel en de waterleidingen door de oorlog zijn verwoest, en de honderdduizenden vluchtelingen gedwongen zijn om dicht op elkaar te leven in gebieden waar nauwelijks sanitaire voorzieningen zijn.

Philippe Lazzarini, hoofd van de VN-organisatie UNRWA voor Palestijnse vluchtelingen, spreekt op X van een “race tegen de klok”. Op beelden is te zien dat er lange rijen staan voor een UNRWA-kliniek.


De moord op Hind Rajab, mede mogelijk gemaakt door Nederland

De dood van het zesjarige Palestijnse meisje en haar familie illustreert het beestachtige Israëlische geweld en de straffeloosheid waarmee dat zich kan blijven voordoen.


Tot in lengte der dagen in het puin kamperen door Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert

Zal er ooit een dag ná de Israëlische oorlog in de Gazastrook komen? Waarop er niet meer wordt gevochten en gebombardeerd en er weer huizen overeind staan en kinderen naar school gaan? Vrede dus. Nou ja, ooit, ooit, dat is wel heel dramatisch, maar voorlopig wil er tien maanden na het begin van de oorlog nog niet eens een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van de grond komen, en als dat er is, wat ik niet uitsluit, dan moet dat nog standhouden. Dat is alweer een stuk lastiger, zo niet onmogelijk, en dan moet er nog een begin worden gemaakt met wederopbouw. Fase 3 van het huidige vredesplan is dat. Wederopbouw vereist weer financiers die miljarden euro’s, dollars of riyals willen steken in woningen en scholen die waarschijnlijk op een gegeven moment weer aan flarden worden geschoten als de hele cyclus van geweld weer begint; aan deze oorlog gingen er al vier vooraf. Wie heeft die miljarden daarvoor over?


Vol ongeloof: Brekelmans met de grote mond vol tanden maar zonder moraal

Het wilde allemaal maar niet lukken, ook al leek de stap van politie naar defensie naar Gaza een kleine, totdat journalist Thomas Erdbrink van Brekelmans wilde weten wie hij als agressor zag in de oorlog tussen Israël en Palestina. Dat was Iran, wist de minister zeker. Vol ongeloof vuurde Erdbrink vragen op hem af: hoe zat het met de 40.000 doden in Gaza door Israëlische aanvallen, waarom mocht Israël zich wel verdedigen maar gold dat niet voor de Palestijnen of Libanon? Waarom lag de bal bij Iran en niet bij de VS die vorige week nog voor miljarden aan wapens verkochten aan Israël? Brekelmans leek de vragen nauwelijks te begrijpen, en kwam met weinig overtuigende antwoorden. Ja, al die doden gingen hem ook aan het hart en ze hadden ook heus wel gesprekken met Israël, maar Iran… Een wereld van verschil waar geen brug tussen te bouwen was, en het sierde Hilbrand dat ze de twee zo lang met elkaar in discussie liet gaan.

Thomas Erdbrink (DWDD, 2018) DWDD, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

De slagbomen gingen definitief dicht toen de oorlog in Oekraïne en het opblazen van de Nord Stream-pijpleiding door waarschijnlijk Oekraïne ter sprake kwam. „Wist u dat?” vroeg Hilbrand aan Brekelmans. Nee, antwoordde deze meteen. „Nou dat denk ik wel”, brieste Erdbrink vanaf de andere kant van de tafel. Dat was ook zo, maar de minister kon er niks over zeggen. De minachtende blik van Erdbrink naar de weinig overtuigende minister sprak boekdelen. Geen brug en zelfs geen tunnel zou deze twee bij elkaar brengen. De kijker bleef achter met de hoop dat Erdbrink als vaste gast aan tafel zou aanschuiven, bij elke talkshow die weer gaat beginnen. Niet om bruggen te bouwen, maar om vastgeroeste paden om te woelen.


Amnesty: tekenaars wapenverdrag VN mogen niet aan Israël leveren

Amnesty International roept de landen die het Wapenhandelsverdrag (ATT) van de Verenigde Naties hebben getekend op om de levering van wapens aan Israël te stoppen. Het verdrag verbiedt regeringen om wapens te verkopen aan landen die de mensenrechten schenden, en dat geldt volgens Amnesty ook voor Israël.


Netanyahu: ‘We doen alles om het land te verdedigen’

De Europese neo-koloniale bezetter Netanyahu heeft gereageerd op de preventieve aanvallen op Hezbollah-doelen in Libanon vannacht. Hij zei dat zijn regering vastbesloten is al het mogelijke te doen om Israël te verdedigen. “Wie ons kwaad doet, doen wij kwaad.”


Israël martelt en vernedert Palestijnen in detentiekamp Sde Teiman: ‘Geen echte mensen’

Opgesloten in kooien met de handen en voeten gebonden, midden in de hete woestijn. Palestijnse gevangenen kregen in het detentiekamp Sde Teiman te maken met marteling, vernedering en seksueel geweld door Israëlische soldaten, soms maandenlang. Tientallen gevangenen zijn omgekomen.

[…] In mei publiceerde CNN een uitgelekte foto uit het kamp: achter een hek staat een geblinddoekte man in een blauwe overall, met zijn handen in de lucht. Het was een van de eerste foto’s die een idee gaven wat er zich op de afgelegen legerbasis in de Negev-woestijn afspeelde. Die man is Ibrahim Salim, die na maanden weer terug is in Gaza.


‘Een dag uit het leven van Abed Salama’ is een overtuigende aanklacht tegen onrecht jegens de Palestijnen

De Amerikaanse journalist Nathan Thrall neemt één tragische gebeurtenis – een busongeluk in ­Jeruzalem – om het leed van de Palestijnen te duiden. Het resultaat is realistisch en confronterend.


Rector Columbia-universiteit, waar studenten wereldwijde Gazaprotesten in gang zetten, stopt ermee

Rector Minouche Shafik van de prestigieuze Amerikaanse Columbia-universiteit heeft haar aftreden aangekondigd. Ze kreeg maandenlang van zowel rechts als links forse kritiek over hoe ze omging met studenten die demonstreerden tegen de oorlog in Gaza.

Britse diplomaat neemt ontslag wegens wapenleveringen aan Israël

Een Britse diplomaat heeft ontslag genomen bij het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Mark Smith, werkzaam op de Britse ambassade in Ierland, meent dat het Verenigd Koninkrijk mogelijk medeplichtig is aan oorlogsmisdaden, omdat het wapens blijft leveren aan Israël.


Op Djerba, Tunesie, leven joden en moslims ook tijdens de Gaza-oorlog samen, ‘net als altijd’


Wapenstilstand of een nog grotere oorlog in het Midden-Oosten, dat is de keuze aan de onderhandelingstafel in Qatar


Alweer toont een rapport mishandeling van Palestijnse gevangenen aan, maar Israël blijft ontkennen

Israël maakt zich schuldig aan het ‘systematisch’ mishandelen van Palestijnse gevangenen, aldus de Israëlische organisatie B’Tselem in een nieuw rapport. Het is de zoveelste aanwijzing in korte tijd dat Israël de rechten van Palestijnse gedetineerden aan zijn laars lapt.


VN-rapporteur beschuldigt Israël van genocide na aanval op school met tientallen doden

De Israëlische luchtaanval op een school in Gaza, waarbij vanochtend tientallen doden vielen, is volgens Francesca Albanese nieuw bewijs voor een Israëlische volkerenmoord tegen de Palestijnen. Albanese is speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden, en uit in die hoedanigheid de afgelopen maanden vaker felle kritiek op het optreden van het Israëlische leger.

‘In het grootste en meest schandelijke concentratiekamp van de eenentwintigste eeuw is Israël bezig de Palestijnen te genocideren, één wijk tegelijk, één ziekenhuis tegelijk, één school tegelijk, één vluchtelingenkamp tegelijk, één ‘veilige zone’ tegelijk’, schrijft Albanese op X in reactie op de Israëlische aanval. Albanese benadrukt dat de aanvallen worden uitgevoerd met Amerikaanse en Europese wapens. ‘Mogen de Palestijnen ons vergeven voor ons collectieve onvermorgen om hen te beschermen.’

EU-buitenlandchef Josep Borrell: ‘Er is geen rechtvaardiging voor deze slachtingen.’ Borrell roept de Israëlische regering op akkoord te gaan met een staakt-het-vuren, ‘de enige manier om een einde te maken aan het doden van burgers en de vrijlating van gijzelaars te verzekeren’.

Francesca Albanese, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden


Gaza verandert in een vuilnisbelt, een broedplaats van ziekten


VN-rapporteur beschuldigt Israël van genocide na aanval op school met tientallen doden

Francesca Albanese OHCHR (United Nations), Public domain, via Wikimedia Commons

De Israëlische luchtaanval op een school in Gaza, waarbij vanochtend tientallen doden vielen, is volgens Francesca Albanese nieuw bewijs voor een Israëlische volkerenmoord tegen de Palestijnen. Albanese is speciaal rapporteur van de Verenigde Naties voor de bezette Palestijnse gebieden, en uit in die hoedanigheid de afgelopen maanden vaker felle kritiek op het optreden van het Israëlische leger.


Dekolonisatie moet gewelddadig zijn, betoogde Frantz Fanon


Nederlandse bevolking niet op een lijn met Tweede Kamer over steun aan Israël

Onder de Nederlandse bevolking is weinig steun voor Israëls oorlog in Gaza. Slechts eenvijfde van de bevolking vindt dat de Israëlische bombardementen in Gaza nodig zijn om Hamas uit te schakelen. Eenzelfde deel van de bevolking is voor militaire samenwerking met Israël.


Anti-apartheidsactivist Conny Braam: ‘De genocidezaak tegen Israël toont wat Zuid-Afrika geleerd heeft van zijn geschiedenis’


Conny Braam -TheWizardofOss, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Een vredesplan uit eigen koker, dat kan Netanyahu niet zomaar terzijde schuiven


Over pro-Palestina demonstraties aan Amerikaanse universiteiten ‘Tijden zijn veranderd. Ik had nooit verwacht witte Amerikanen met kaffiya-sjaaltjes te zien rondlopen’


Op de militaire academie Bnei David leren studenten dat alles tussen zee en rivier hun Bijbelse erfenis is


Deborah Feldman: ‘Met ons discours over de Holocaust hebben we onszelf klemgezet in Europa, daardoor maken we nu dezelfde fouten’

Don Manfredo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Deborah Feldman, auteur van het door Netflix verfilmde Unorthodox, is een felle Joodse critica van Israël. In haar nieuwe boek Judenfetisch onderzoekt ze de ‘obsessie met het Jodendom’ in Duitsland, sinds 2013 haar thuis. Ze veroordeelt de Duitse steun aan Israël, tot consternatie van velen.

Remco Andersen 11 november 2023, 05:00

Halverwege het gesprek, tussen de pastrami en blanquette de veau in een West-Berlijns restaurant, laat Deborah Feldman haar bestek rusten en leunt achterover. ‘Vind je wat ik zeg zo ver over de schreef gaan?’ Even daarvoor zei ze dat de Duitse politici die antisemitisme om het hardst veroordelen, datzelfde antisemitisme diep in hun dna hebben zitten. ‘Duitsland steunt de rechts-nationalistische Israëlische regering in haar strijd tegen de Palestijnen, en legt in eigen land liberale Joodse stemmen het zwijgen op door pro-Palestijnse demonstraties te dwarsbomen. Ze luisteren niet naar ons, omdat wij niet het juiste soort Joden zijn. Door prioriteit te geven aan de bescherming van rechts-nationalistische Joden, zegt Duitsland: ‘wie niet voldoet aan ons beeld van een nationalistische, rechtse, gewelddadige Jood, is geen echte Jood’. Dat is een antisemitische uiting.’

Nathan Thrall, schrijver van Een dag uit het leven van Abed Salama: ‘Ik voel me als Amerikaan medeplichtig aan het Israëlisch-Palestijnse conflict’

Is de toestand in Israël zelf ook niet erger geworden met het aantreden van de huidige regering, de meest rechtse uit zijn geschiedenis?

„Mijn ervaring lijkt misschien een beetje op die van blanke anti-apartheidsactivisten destijds in Zuid-Afrika. Ik loop hier rond en ben omringd door mensen die in het gunstigste geval onverschillig staan tegenover de onderdrukking van de Palestijnen of die in het slechtste geval volledig steunen. Meer in het algemeen heb ik in mijn publicaties proberen te ontzenuwen dat de overheersing over de Palestijnen onder Israëlische Joden een kwestie van links tegenover rechts is.

„Dit is in werkelijkheid door elke Israëlische regering gesteund sinds het begin van de bezetting. Al tussen 1948 en 1966 legde Israël een militair bestuur op aan de meerderheid van de Palestijnse burgers die binnen de grenzen van Israël leefden. Dat bestuur droeg al dezelfde kenmerken die we nu in de bezette gebieden zien: een systeem van vergunningen, inbeslagname van land, gebieden waar Joden mochten komen en Palestijnen niet. Allemaal linkse regeringen die dat destijds deden.”

#

Nathan Thrall

2010 tot 2020 directeur van het Arabisch-Israëlisch Project bij denktank International Crisis Group, In 2023 publiceerde hij A Day in the Life of Abed Salama, waarvoor hij een Pulitzer Prize won – Thrall woont in Jerusalem met zijn vrouw en drie dochters.

#

[…] „Er zijn twee gevechten gaande. Ten eerste het gevecht of Israël een theocratie moet worden. Dat laaide vooral in het jaar voor 7 oktober op. Er waren enorme protesten. […]

En het tweede gevecht?

„Dat gaat over de bezetting en de controle over het leven van de Palestijnen. We zagen tijdens die reusachtige protesten vorig jaar dat dit nauwelijks meespeelde. Dit weerspiegelt de prioriteiten van seculier links in Israël. Zij gingen alleen maar de straat op toen ze voelden dat hun éigen belangen, als seculiere Joden in het geding waren, en ze vinden klaarblijkelijk niet dat hun belangen bedreigd worden door de bezetting. En het was bijzonder ironisch dat die protesten nog wel over democratie gingen, terwijl de kwestie van miljoenen Palestijnen die niet eens aanspraak kunnen maken op grondrechten, vrijwel niet aan de orde kwam.”

Wat zou Europa moeten doen volgens u?

„Als Europa niet langer medeplichtig wil zijn aan schendingen van het internationaal recht door nederzettingen te blijven steunen, zou het moeten besluiten de zakelijke contacten met de nederzettingen te verbreken. Maar helaas wijst niets erop dat er binnenkort geen producten uit de nederzettingen in Europese supermarkten meer zullen liggen.

„Je zou ervoor moeten zorgen dat Israël een prijs betaalt voor de handhaving van een systeem dat het internationaal recht schendt. Als er geen Israëlische voetbalteams meer mogen meedoen aan Europees voetbal, als ze visa nodig hebben voor landen waarheen ze vroeger ongestoord konden gaan, als Israëlische banken die hypotheken aan kolonisten verlenen de gevolgen merken, dan zou dat gewone Israëliërs wel raken. Dit zou tot politieke veranderingen kunnen leiden.”


Universiteiten, kom tot dialoog met studenten en trap niet in het frame van antisemitisme

[…]

Zionisme

Tegen meerdere studentenkampementen en -protesten is een framing ingezet die kritiek op zionisme of op Israël als antisemitisme ziet en deze framing misbruikt als rechtvaardiging voor onderdrukking en geweld. Rechten die ons dierbaar zijn, zoals vrijheid van meningsuiting, academische vrijheid, vrijheid van protest en vrijheid van vergadering, worden monddood gemaakt. We willen duidelijk maken dat kritiek op de staat Israël, de Israëlische regering en het Israëlische leger of de zionistische ideologie (op zichzelf) niet antisemitisch is.

Antisemitisme moet altijd en overal aan de kaak worden gesteld, en nergens is men daar immuun voor (ook niet de partijen die de verklaring tegen Jodenhaat hebben ondertekend). De bewering dat de solidariteitsprotesten met de Palestijnen de facto een gevaar vormen voor Joodse mensen is echter een roekeloze verdraaiing van de feiten.

Bron van schaamte

Wanneer er cynische beschuldigingen van antisemitisme worden geuit, belemmeren deze ons in onze inspanningen om antisemitisme te bestrijden. De wereld zweeg tijdens de genocide op de Joden, Roma en Sinti en andere Europese gemeenschappen; dit was een groot onrecht en een bron van schaamte. Om dat zwijgen vandaag te herhalen, terwijl we kijken naar een genocide die live wordt uitgezonden, is een tragische en respectloze manipulatie van de Holocaust en veel van onze persoonlijke familieverhalen.

In onze ervaring staan veel universiteitsbesturen niet open voor een dialoog met leden van de Joodse gemeenschap die openlijk kritisch staan tegenover Israël of de kampementen steunen. We maken daarom bezwaar tegen de misleidende beweringen van de universiteiten om namens ons te spreken. We voelen ons ook niet vertegenwoordigd door het CIDI, het Centraal Joods Overleg, de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding en andere staats- dan wel particuliere instanties die beweren namens alle Joden in Nederland te spreken.

Antisemitische stijlfiguur

Het karakteriseren van Joden als een uniforme massa met één standpunt is een veelgebruikte en verraderlijke antisemitische stijlfiguur. We vragen u dringend om te luisteren naar – en te leren van – onze studenten die er bij de universiteiten op hebben aangedrongen om hun medeplichtigheid aan de catastrofe in Gaza te erkennen. Deze medeplichtigheid omvat ook de inspanningen om de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) wettelijk vast te leggen, een definitie die uitgebreid bekritiseerd is omdatdeze antisemitisme verwart met legitieme kritiek op Israël.

In lijn met de toewijding van onze universiteiten aan academische vrijheid en democratisch bestuur, moedigen wij u aan om het voorbeeld te volgen van universiteiten over de hele wereld die een zinvolle dialoog aangaan met protesterende studenten en tegemoetkomen aan veel van hun eisen, zoals het openbaar maken van de banden met Israël en (het instellen van) een boycot, desinvesteringen en sancties tegen Israël.

Pepijn Brandon, hoogleraar Mondiale economische en sociale geschiedenis, Vrije Universiteit Amsterdam Elena Burgos Martinez, universitair docent Zuid- en Zuidoost-Azië Studies, Universiteit Leiden Hilla Dayan, docent Sociale wetenschappen, University College Amsterdam Jacob Engelberg, universitair docent Film, media en cultuur, Universiteit van Amsterdam



Dat Joden door rechtse partijen worden gebruikt als stok om andere minderheden mee te slaan, maakt ons niet veiliger, schrijven Lilit Zeltsburg c.s.

Sinds 7 oktober is de discussie over antisemitisme weer terug van nooit weggeweest. Er is een zorgwekkende toename van het aantal meldingen van antisemitische incidenten. Ook in onze eigen omgeving merken we dat mensen die zichtbaar Joods zijn, regelmatig worden uitgescholden of zelfs aangevallen op straat. Veel Joden ervaren daarnaast dat mensen hen persoonlijk verantwoordelijk houden voor de door het Israëlische leger aangerichte slachting in Gaza. „Het gevoel gezien te worden als een woordvoerder voor de staat Israël”, zo omschreef een vriendin het. Uit vrijwel alle gesprekken met Joodse vrienden en kennissen, ongeacht hun leeftijd of politieke opvattingen, spreekt een gedeelde ervaring: grote bezorgdheid en een gevoel van eenzaamheid.

Hoe pakken we deze opleving van Jodenhaat aan? In deze discussie duiken voortdurend zelfverklaarde antisemitisme-experts op, die beter dan wie dan ook menen te kunnen duiden waar werkelijk sprake is van Jodenhaat, en waar het begrip misbruikt wordt. Velen van hen zijn niet zelf Joods, maar komen elke keer als het over antisemitisme gaat weer opdraven in de talkshows. Onlangs deed ook VVD-leider en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz een duit in het zakje. Dat deed zij door na een overleg met Joodse en maatschappelijke organisaties over antisemitisme, te opperen dat we moeten kijken naar het Duitse model: een zogeheten ‘verklaring van verbondenheid’ waarin nieuwkomers plechtig moeten beloven om ‘Joods leven te beschermen’ als onderdeel van het inburgeringsproces.

Cynische troefkaart

De verantwoordelijkheid voor het voorkomen van antisemitisme in de schoenen van migranten schuiven, zoals Yesilgöz hier doet, is een cynische troefkaart die de rechterflank van het politieke speelveld maar al te graag inzet. Onder het mom van zogenaamde ‘joods-christelijke waarden’ wordt het valse narratief dat Joden en christenen een harmonieuze gezamenlijke geschiedenis hebben, met een gedeeld waardenstelsel, tegenover de – meestal islamitische – Ander geplaatst. Eeuwen van bloedig christelijk antisemitisme worden zo achteloos onder het tapijt geveegd.

Wat vervolgens uitblijft, is toewijding aan een serieuze aanpak van antisemitisme, samen met andere vormen van racistisch gedachtegoed. Antisemitisme staat immers nooit op zichzelf. Het is onderdeel van een wereldbeeld waarin mensen van verschillende culturele, etnische en religieuze achtergronden niet worden gezien als gelijkwaardig. Het is onderdeel van hetzelfde wereldbeeld waarin racistische vooroordelen en karikaturen met hand en tand worden verdedigd als onderdeel van de ‘Nederlandse cultuur’, of waarin een hele religie wegzetten als een ‘gewelddadige ideologie’ allang niet meer met walging wordt ontvangen. Niet voor niets is antisemitisme een onlosmakelijk onderdeel van complottheorieën over bijvoorbeeld ‘omvolking’, internationale financiële instellingen of schimmige elites die kinderbloed drinken. In de meest extreme ideologieën is antisemitisme vaak de lijm die verschillende vormen van racisme en discriminatie met elkaar verbindt tot een alomvattende totaalvisie.

Maar voor mensen als Yesilgöz, Rutte en Wilders, de heldhaftige redders van het Joodse volk, komt het slecht uit om de ware aard van antisemitisme onder ogen te zien. Liever grijpen ze demonstraties tegen de slachtpartij in Gaza aan om een eigen politieke agenda door te drukken. Zo kunnen rechtse partijen pleiten om de deur dicht te doen voor mensen die vluchten van oorlog en onderdrukking en met droge ogen beweren dat niet uit racisme te doen, maar om Joden te beschermen. Zo worden Joden tot het gezicht gemaakt van het conservatieve en racistische gedachtegoed – waar zij zelf ook slachtoffer van zijn. Wanneer Joden vervolgens zelf de discriminatie aankaarten die zij meemaken, worden ze vaak niet serieus genomen, omdat anderen namens hen al te vaak ‘wolf!’ hebben geroepen.

Extreem-rechtse dreiging

Nog maar een paar weken geleden herdachten we het feit dat zes miljoen Joden, een half miljoen Sinti en Roma en nog honderdduizenden andere mensen die gezien werden als ‘onwenselijk’ vermoord zijn door veelal doodgewone Europeanen met ‘grote zorgen’ over hun toekomst. Strenger migratiebeleid had die miljoenen mensen niet gered: zij waren zélf de geracialiseerde minderheid die uitgeroeid moest worden. Dat Joden nu telkens worden gebruikt als stok om andere minderheden mee te slaan maakt ons ook nu niet veiliger. Wanneer het alleen maar gaat om de inburgering van nieuwkomers, maar nooit over de dreiging van extreem-rechtse groepen bij wie Jodenhaat een centraal onderdeel van hun wereldbeeld vormt, dienen we dat te wantrouwen en bevragen.

Partijen die antisemitisme serieus willen bestrijden, moeten bereid zijn om het op te nemen voor alle groepen die met discriminatie te maken hebben en álle vormen van racisme even krachtig bestrijden. Het nieuwe regeerakkoord, opgesteld met de openlijk islamofobe en racistische PVV, belooft in dat opzicht alleen maar achteruitgang.

COLUMN SJOERD DE JONG

Grossieren in gotspes – je kunt er inmiddels elke dag van genieten. Een goed voorbeeld leverde Kamervoorzitter Martin Bosma, toen hij zich na jaren van eigen provocaties, opstokerij en licht ontvlambare taalvondsten ineens bekreunde over „verruwing van het debat”. Omdat een Kamerlid een partij – ja, die van Bosma – had betiteld als „extreemrechts”. Kon echt niet door de beugel, vond de voorzitter, want dat was een „nazi-vergelijking”.

Aldus de man die de door hem zo geliefde Nederlandse taal heeft verrijkt met subtiliteiten als „kopvoddentaks”.

Later probeerde de voorzitter consequent te zijn door – na stevig aandringen van Kamerleden – te mompelen dat hij ook de aanduiding ‘666’ voor D66 niet gepast vond.

Toch een beetje potsierlijk. In zijn jaren als rechtse Provo – tot vorig jaar – beleefde de voorzitter sardonisch plezier aan de bewering dat het nazisme nou juist heel „links” was.

Het etiket extreemrechts was „een verzinsel van Stalin en de Frankfurter Schule”, aldus zijn fijnzinnige debatbijdrage De schijn-élite van de valsemunters (2010). Liever had hij het over „(nationaal-)socialisme”. Goeie help! Volgens die definitie zijn we op het nippertje ontsnapt aan een (nationaal-)socialist, PvdA-lid immers, als premier.

Hitler als linkse gekkie. Lachen, en nog waar ook, volgens de anti-intellectuele intellectueel Bosma. Geeft niet, hij was er tenslotte niet bij toen de Führer op een partijbijeenkomst in Bamberg al in 1926 afrekende met de ‘socialistische’ en ‘democratische’ elementen onder zijn aanhang.

Ja, de nazi’s waren (in woord) antikapitalistisch, het Finanzkapital was heel Joods, tenslotte. Maar de grote vijand bleef het ‘Joodse bolsjewisme’, in nazi-ogen een onafscheidelijk paar. Maar goed, als Hitler links was dan zullen Lenin en Stalin wel rechts zijn geweest, niet?

Weet u wat verruwing is, voorzitter? Journalistiek onderzoek naar de feiten rond een patent verdacht maken als laster, smaad en een georganiseerde hetze, zoals PVV-twitteraars nu doen.

Ook een tikje ruw: ‘omvolking’, een begrip met – laten we zeggen – extreemrechtse connotaties, als slagzin gebruiken om vermeende elitaire volksverraders aan te klagen.

Of: beweren dat Palestijnen geen ‘echt’ volk zijn maar een of ander samenraapsel, zoals PVV’er Raymond de Roon pas nog deed. Zoals over het jodendom in donkere tijden – in het boek van de echte Leider – werd beweerd dat het geen ‘echte’ religie was maar een parasitaire dekmantel.

Of: een ‘crisiswet’ willen, conform het autoritaire adagium van de (nationaal-socialistische) jurist Carl Schmitt dat de ware soeverein degene is die de noodtoestand uitroept.

De geest van de PVV wordt al aardig vaardig over het land – noem dat maar eens geen verruwing.




Deze Nederlandse Joden spreken zich uit tegen de oorlog in Gaza

Klik op deze still uit video © NOS NIEUWSUUR

Aan de protesten tegen de Gaza-oorlog doen ook Nederlandse Joden mee. Ze zijn ruimschoots in de minderheid in de Joodse Gemeenschap. En ze krijgen vanuit die hoek ook veel kritiek. Toch vinden ze dat ze hun geluid moeten laten horen.


David Wertheim: Nederlanders zijn veel met het jodendom bezig. ‘Alsof er een soort heiligheid om je heen hangt’

Overal ziet hij Nederlanders die met Joden bezig zijn. “Ik wilde begrijpen waarom.”

Hij vervolgt: “Als Jood in Nederland merk ik dat mensen me soms bijzonder of exotisch vinden. Dat heeft me altijd geïntrigeerd, dat Joden in Nederland kennelijk iets vertegenwoordigen waar ik me niet per se in herken. Dan heb ik het niet alleen over antisemitische stereotypen, maar ook – en dat overkomt me vaker – dat je juist positief wordt benaderd. Overdreven positief, alsof er een soort heiligheid om je heen hangt. Vooral in christelijke en dan met name protestantse hoek ervaar ik dat.”


Verwar de Nederlandse identiteitscrisis niet met zorgen om antisemitisme

Arnon Grunberg | Antisemitisme Rechts is zo geobsedeerd door de islam dat in de strijd ertegen Joden maar al te graag geofferd worden, schrijft Arnon Grunberg. De nog levende Joden moeten vooral doen alsof ze dood zijn.


‘De Israëlische leiders dachten dat ze de Palestijnen er hoe dan ook wel onder konden houden’

Daniel Levy | oud-adviseur Israëlische regering Israël gedraagt zich arrogant en hoogmoedig, vindt oud-regeringsadviseur Daniel Levy. Hij steunt nu protesten tegen het kabinet. Ook juicht hij de opstelling van het Internationaal Strafhof toe.



Wereld staat belachelijk welwillend tegenover Israel‘ Gideon Levy (Tel Aviv, 70 jaar)) ‘We zitten vast in onze slachtofferrol’



Over de ‘mythe’ van een Joodse natie die, met verdrijving van het volk, door de Romeinen was vernietigd en met de stichting van de staat Israël zou zijn hersteld.

Shlomo Sand (77), emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Tel Aviv, is een internationaal bekende en controversiële Israëlische historicus. […] In zijn boeken The Invention of the Jewish People (2009) en The Invention of the Land of Israel (2012) keerde hij zich tegen de ‘mythe’ van een Joodse natie die, met verdrijving van het volk, door de Romeinen was vernietigd en met de stichting van de staat Israël zou zijn hersteld.

Volgens Sand zijn dat constructies zonder historische basis, zoals veel andere moderne naties die ook kennen. Het Jodendom is voor hem niet een etnische of nationale identiteit maar een religieuze, een die zich vanuit het Midden-Oosten verspreidde. Pas met het zionisme van de late negentiende eeuw ontstond in zijn ogen een Joods volk dat zich als natie ging definiëren.