Drinkwaterbedrijven: bescherming waterkwaliteit Maas schiet tekort door ontoereikende regulering
Massale roep om PFAS-maatregelen: ‘Burger heeft gevoel dat industrie heel veel mag’
Onderzoek Een overweldigende meerderheid van de Nederlandse bevolking, ruim 90 procent, pleit voor maatregelen om vervuiling door PFAS te beperken. Slechts 4 procent vindt dat de overheid nu genoeg doet. Burgers missen ook duidelijke informatie. Het kabinet erkent in een reactie dat het beter moet. Ondertussen probeert een kwart van de Nederlanders hun blootstelling aan de forever chemical op eigen houtje te verminderen.
Ongeveer zes op de tien Nederlanders die maatregelen willen, vinden dat de regels voor PFAS-productie strenger moeten en dat bedrijven en hun uitstoot beter gecontroleerd moeten worden. Ook is een meerderheid voor de ontwikkeling van alternatieven die minder schadelijk zijn. Binnen de groep die om ingrijpen vraagt, steunen vier op de tien mensen een algeheel verbod op PFAS, een oplossing waar Nederland in Europees verband voor pleit, maar die door de intensieve chemische lobby minimaal een jaar is vertraagd.
Waterkwaliteit Maas onvoldoende beschermd tegen pfas-vervuiling; moeten we ons zorgen maken?
De kwaliteit van het Nederlandse drinkwater staat onder druk, waarschuwen rivierwaterbedrijven. Door verouderde vergunningen hebben zij geen duidelijk beeld van de schadelijke stoffen die bedrijven in de Maas lozen.
Wat is het probleem volgens de rivierwaterbedrijven?
‘De Maas als bron van drinkwater van 7 miljoen mensen wordt niet effectief beschermd’, zo stelt het samenwerkingsverband van zes drinkwaterbedrijven die voor hun productie afhankelijk zijn van water uit de Maas. In zijn jaarverslag over 2023 waarschuwt Riwa-Maas dat duidelijk zicht ontbreekt op welke schadelijke stoffen in het water worden geloosd
Zo blijkt uit metingen van wateronderzoeksinstituut KWR van vorig jaar dat de helft van de pfas in het Maaswater ergens in Nederland in het water wordt geloosd. Onbekend is alleen waar en door wie dat precies gebeurt. Dat terwijl drinkwaterbedrijven jaarlijks zo’n 500 miljard liter aan water uit de rivier halen om te zuiveren.
Dat zijn enkel de problemen binnen onze landsgrenzen. Een samenwerkingsverband van drinkwaterbedrijven die van de Rijn afhankelijk zijn trok vorige week al aan de bel over pfas-lozingen in Duitsland. Bij gebrek aan wettelijke afdwingbare afspraken over grenswaarden voor lozingen, wordt er op sommige plekken in Duitsland tot tien keer meer pfas geloosd dan waar de autoriteiten naar streven. Mede daardoor bevat het Rijnwater drie tot vier keer meer pfas dan door het RIVM wordt geadviseerd, waarschuwde Riwa-Rijn.
Drinkwaterbedrijven: bescherming waterkwaliteit Maas schiet tekort door ontoereikende regulering
Drinkwater De vereniging van drinkwaterbedrijven RIWA-Maas wil actie van de betrokken overheden en dringt aan op een volledig overzicht van zowel directe als indirecte lozingen in het gehele Maas-stroomgebied.
De bescherming van de Maas als bron van drinkwater schiet ernstig tekort door verouderde en incomplete vergunningen. Dat stelt de vereniging van drinkwaterbedrijven RIWA-Maas maandag in haar jaarrapport. Door de ontoereikende regulering van industriële lozingen is het vaak niet duidelijk welke schadelijke stoffen in het rivierwater terechtkomen. Vooral lozingen van industrieel afvalwater verslechteren de waterkwaliteit aanzienlijk.
RIWA-Maas wil actie van de betrokken overheden en dringt aan op een volledig overzicht van zowel directe als indirecte lozingen in het gehele Maas-stroomgebied. De koepelorganisatie maakt zich met name zorgen over de uitstoot van giftige stoffen zoals PFAS. Deze stoffen breken niet af, zijn moeilijk te zuiveren uit het water en hebben schadelijke effecten op mens en milieu. […]
De oproep van de drinkwaterbedrijven komt op een moment waarop de waterkwaliteit van rivieren zoals de Maas steeds meer onder druk staat door zowel industriële als agrarische lozingen. Jaarlijks gebruikt RIWA-Maas zo’n vijfhonderd miljard liter water uit de Maas voor drinkwater in steden als Rotterdam, Den Haag, Brussel, Antwerpen en grote delen van Limburg, Zeeland en West-Vlaanderen.