Warmste zomer ooit gemeten, extremen verrassen ook de wetenschappers
In Nederland was het qua temperatuur een gemiddelde zomer. Maar op het Europese continent was het de heetste zomer sinds de metingen begonnen. Ook wereldwijd was deze zomer de heetste ooit gemeten, zegt de Europese klimaatdienst Copernicus. Verrast door al die uitschieters, krabben klimaatwetenschappers zich achter de oren: zien ze iets over het hoofd?
De hitterecords blijven maar komen: vorig jaar sneuvelden de records maand na maand; 2023 ging de boeken in als wereldwijd het warmste jaar ooit. 2024 lijkt daar nu nog eens overheen te gaan, zo verwacht klimatoloog Gavin Schmidt, directeur van het vooraanstaande Amerikaanse Goddard Institute van ruimtevaartorganisatie NASA. Want de opstapeling van records maakt dat steeds waarschijnlijker.
De aarde is inmiddels al ruim één graad warmer dan in de periode 1850 – 1900. Met opeenvolgende hittegolven als gevolg. Die stellen honderden miljoenen mensen bloot aan temperaturen van boven de 40 of zelfs 50 graden. Klimaatwetenschappers verwachten dat de hitterecords keer op keer verbroken zullen worden. Op veel meer plaatsen zal de temperatuur dan de 50 graden bereiken. En als de wereld vandaag zou stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen, zullen de temperaturen niet zakken, verwachten klimaatwetenschappers. De temperatuur stopt dan slechts met stijgen.