‘S Lands grootste warmtepomp draait, maar de warmtetransitie stokt

Clean drinking water is vital” by Joost Nelissen is licensed under CC BY-NC 2.0

Energiebedrijf Eneco nam vrijdag de grootste warmtepomp van Nederland officieel in gebruik. Een feestje dat voor veel betrokkenen zeer gelegen kwam, want de grote ambities rondom de ‘warmtetransities’ staan op losse schroeven. […]

Dankzij de warmtepomp, die vrijdag officieel werd geopend, zet het warmtenet van Utrecht en Nieuwegein een volgende stap naar een klimaatneutrale toekomst. De installatie van energiebedrijf Eneco haalt eerst restwarmte uit het gezuiverde afvalwater van Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. Dat wordt door de warmtepompen, die op groene stroom draaien, verder verwarmd naar een temperatuur van 75 graden en aan het warmtenet geleverd.

Tijdens de opening zoomt de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk even uit en overziet de geschiedenis van het buizenstelsel dat inmiddels warmte levert aan zo’n zestigduizend huishoudens en 1.200 bedrijven in Utrecht en Nieuwegein. Het was in 1923 het eerste warmtenet van Nederland en begon met een op kolen gestookte elektriciteitscentrale. De warmte uit de centrale werd gebruikt om een nabijgelegen ziekenhuis te verwarmen.

Groene bron

Door de jaren heen werden kolen als bron vervangen door gas. De grote elektriciteitscentrales rond de stad zijn nog altijd de belangrijkste bron voor het warmtenet. Vijf jaar geleden werd daar de eerste serieuze klimaatneutrale bron aan toegevoegd, een biomassacentrale bij Lage Wijde. Die levert sindsdien eenderde van alle energie voor het net.

De warmtepomp is dus de volgende groene energiebron.