Rotterdamse wethouder: ‘Laat Rotterdammers deze winter niet in de kou zitten’
opinie
Stop met weifelen over de warmtewet. Investeringen in stadsverwarming zijn broodnodig, aldus de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen). Alleen dan houden we de omslag naar duurzame warmte en energie betaalbaar voor iedereen, zo betoogt ze.
Met deze relatief warme zomer verdwijnt de herinnering aan winters weer snel naar de achtergrond. Maar voor we het weten, staan er koude maanden voor de deur. De kachel gaat weer aan. Voor wie zich dat kan veroorloven.
Van uitstel óf afstel geen sprake
De afgelopen jaren werd duidelijk hoe kwetsbaar we zijn voor onze energie- en warmtevoorziening met de huidige wereldproblemen. Veel mensen kwamen klem te zitten door torenhoge energieprijzen. Uit angst voor de rekening durfden velen hun verwarming niet aan te zetten. Een duurzame en betaalbare warmtevoorziening zou daarom prioriteit moeten hebben. De laatste tijd domineren echter krantenkoppen over energiebedrijven die de financiën voor warmtenetten bij bestaande woningen niet rond krijgen en de stekker eruit trekken. Dat is zorgelijk. Van uitstel óf afstel kan wat mij betreft geen sprake zijn. Stadsverwarming in Rotterdam en andere steden is juist keihard nodig om de omslag naar duurzame warmte mogelijk te maken.
Investeringen in warmtenetten cruciaal
Daarom verbaas ik me dat het rijk niet meer vaart maakt met de nieuwe warmtewet, de Wet collectieve warmte. Deze hernieuwde wet is hét instrument om meters te kunnen maken met warmtenetten. Tijd om te weifelen hebben we helemaal niet. In 2015 heeft Nederland de handtekening gezet onder het Parijsakkoord, waarin werd vastgelegd dat we in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent moeten hebben verminderd om in 2050 geheel klimaatneutraal te kunnen zijn. Daaruit volgt dat 500.000 bestaande woningen per 2030 op een warmtenet moeten zijn aangesloten. Willen we die doelen halen en ons houden aan gemaakte afspraken, dan zijn investeringen in warmtenetten voor bestaande bouw cruciaal.
Recht op een betaalbare warmtevoorziening
In Rotterdam zijn we hard aan de slag om alle woningen van het gas af te koppelen. In onze stad met veel flatgebouwen, appartementen en dichtbevolkte wijken is de warmtepomp geen haalbare oplossing voor elk huishouden. Al is het omdat 1 op de 5 Rotterdammers een laag inkomen heeft. Voor die Rotterdammers moeten we stadsverwarming mogelijk maken. Want iedereen heeft recht op een betaalbare warmtevoorziening. Daarvoor is het nodig dat de kosten eerlijker worden verdeeld. Op dit moment betalen alle gebruikers voor de investeringen in het elektriciteitsnet. Maar alleen gebruikers van warmtenetten betalen voor de investeringen in warmtenetten, terwijl zij er juist voor zorgen dat er minder investeringen in het elektriciteitsnet nodig zijn. Dit is niet eerlijk en moet anders.
Laat Rotterdammers niet in de kou
Los daarvan kan ons overbelaste stroomnet het niet aan als iedereen een warmtepomp aanschaft. Warmtenetten kunnen juist het elektriciteitsnet ontlasten door overtollige elektriciteit op te slaan als warm water en dat weer te gebruiken voor warmtenetten. Dit maakt ons energiesysteem stabieler. Kortom, het succes van de energietransitie in een stad als Rotterdam valt of staat met de aanleg van stadsverwarming in bestaande woningen. Ik doe daarom een dringende oproep aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei en aan de Tweede Kamer. Zorg dat de aanleg van stadsverwarming in bestaande bouw snel mogelijk wordt gemaakt. Investeer in de infrastructuur, zorg voor zekerheid en betaalbaarheid als het gaat om de warmtetarieven en help gemeenten de uitvoering mogelijk maken. En verdeel de kosten voor de investeringen in elektriciteit en warmte eerlijk onder de eindgebruikers. Laat Rotterdammers deze winter niet in de kou zitten.
Chantal Zeegers is wethouder voor Klimaat, Bouwen en Wonen in Rotterdam namens D66.