MIGRANTEN: naar schatting 98 procent van de Nederlanders heeft buitenlandse voorouders

corona, nature, coronavirus
Photo by geralt on Pixabay

Bij de opmerkelijke HJ Schoo-lezing van NSC-leider Pieter Omtzigt die hij op 2 september hield in Amsterdam wil ik een paar kanttekeningen maken. In een toelichting op het begrip ‘migratiesaldo’, stelt Omtzigt dat er in 2000 in Nederland 2,8 miljoen mensen met een migratieachtergrond waren, dat wil zeggen mensen die in het buitenland zijn geboren of van wie minstens één van beide ouders in het buitenland zijn geboren. Om daar direct achter te vermelden dat dit in 2022 was gestegen naar 4,4 miljoen. Zijn toonzetting is overigens niet neutraal: Omtzigt spreekt van record op record en een falend beleid. Hij waarschuwt de lezer alva

In de verwijzingen van Omtzigt bij zijn tekst ontbreekt relevante literatuur. Bijvoorbeeld het standaardwerk Vijf eeuwen migratie van Jan en Leo Lucassen. In dat boek staat onder meer dat naar schatting 98 procent van de Nederlanders buitenlandse voorouders heeft. Dat is een eenvoudige constatering die illustreert hoe het fenomeen migratie volledig verweven is met Nederland.

© NRC

Wat ook ontbreekt, en dat valt Omtzigt nog meer aan te rekenen, is een verwijzing naar het inmiddels beroemde boek van Hein de Haas uit 2023: Hoe migratie echt werkt. Dat boek is een bestseller geworden. De Haas kreeg zelfs bij het tv-programma Vandaag Inside (SBS6) onlangs uitgebreid de kans om de inhoud van zijn boek in heldere taal uiteen te zetten.

Het negeren van het werk van deze drie prominente onderzoekers is een vorm van politiek bedrijven die niet over oplossingen gaat, maar slechts over het benoemen van een zondebok: in dit geval de migrant. Het is nog merkwaardiger als je beseft dat Hein de Haas expliciet door de formateur was uitgenodigd om zijn inzichten te delen met de vier fractieleiders, waaronder Omtzigt. Kennelijk het ene oor in en het andere weer uit.

[…]

In Nederland kun je simpel gezegd op twee gronden een asielvergunning krijgen.

Allereerst als je valt onder de vluchtelingen-definitie van het Vluchtelingenverdrag: je hebt persoonlijk gegronde vrees voor vervolging vanwege ras, geloof, nationaliteit, politiek overtuiging of het behoren tot een bepaalde sociale groep.

Je kunt ook een asielvergunning krijgen als je niet onder deze eerste omschrijving valt maar geconfronteerd zou worden met willekeurig geweld als je zou worden teruggestuurd: bijvoorbeeld de situatie van een burgeroorlog. Deze twee verschillende status geven elk recht op een asielvergunning met precies dezelfde rechten.

Jan en Leo Lucassen in het standaardwerk Vijf eeuwen migratie