Kabinet laat uitstel kernafval-eindberging in 2100 los

COVRA Knowledge, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sinds 1984 was het Nederlands kernafvalbeleid “doorschuiven naar volgende generaties”: Pas in het jaar 2100 zou de overheid gaan kijken naar een eindberging die dan dertig jaar later klaar zou moeten zijn. Tot deze week. Woensdag publiceerde het Rathenau Instituut namelijk ‘Nu samen stappen maken; een advies voor het besluitvormingsproces over het langdurig beheer van radioactief afval’ met het advies niet terug te redeneren vanaf het jaar 2100 maar nu vaart te maken met de besluitvorming over eindberging.

Den Haag, juni 2024
Chris Jansen, staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu
© Rijksoverheid Beeld: Martijn Beekman


Bijzonder is dat PVV-staatssecretaris Chris Jansen meteen reageerde op het advies. Hij laat het oude beleidsdoel pas een besluit te nemen in 2100 los, kondigt aan de adviezen van Rathenau over te nemen en zijn kabinetsperiode te komen tot een nieuw besluitvormingsproces. Kan het nu zijn dat een definitieve plek voor kernafval eerder wordt gekozen dan dat een staats-kerncentrale wordt opgeleverd?

In deze video legt Rathenau de belangrijkste bevindingen van het onderzoek kort uit: hoe neem je een besluit voor de komende 100.000 jaar?