Open haard aan? Daar kun je nu in Amersfoort een boete tot 400 euro voor krijgen

blaze, fireplace, bonfire
Photo by Pexels on Pixabay

Tijdens het koude najaar de houtkachel aan? Als de Stookwijzer code rood of oranje geeft, is dat in Amersfoort vanaf 1 oktober verboden. Als eerste grote stad in Nederland geldt er een stookverbod. Het doel: de gezondheid beschermen en overlast tegengaan. Notoire overlastgevers die zich daar niks van aantrekken, krijgen een boete van 100 tot 400 euro.

Schaamteloos je buren uitroken met nat hout of een slecht onderhouden kachel: dát moet straks voorbij zijn in Amersfoort. Na Voorst en Venray introduceert Amersfoort als eerste grote stad in Nederland een gedeeltelijk verbod op het stoken van hout. De kachel mag vanaf 1 oktober alleen nog aan worden gezet bij code geel op de Stookwijzer. Bij code rood en oranje geldt een verbod. Ongeveer de helft van de tijd is de luchtkwaliteit buiten te slecht om de kachel aan te slingeren.

Waarschuwen en boete

In Amersfoort wordt deze week een campagne gelanceerd waarin inwoners erop worden gewezen met hun stookgedrag rekening te houden met hun buren. ,,Bij overlast hopen we dat mensen vooral met elkaar in gesprek gaan”, zegt Van Lammeren. Als dat niet genoeg helpt, kunnen inwoners melding maken van overlast bij de gemeente. Door het stookverbod heeft Amersfoort nu ‘een stok om mee te slaan’.

Veel gemeenten zien geen mogelijkheid om een houtstookverbod juridisch dicht te timmeren. Amersfoort denkt na twee jaar zoeken eindelijk een manier te hebben gevonden waarop het wel kan, via het invoeren van ‘een zorgplicht bij houtstook’. Maar houdt die wel stand bij de rechter? ,,Het is spannend, want het is juridisch nog nooit getoetst”, zegt Van Lammeren. ,,Maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.”