Havensteder: Aandacht voor onderhoud

construction, maintenance, cutout
Photo by jcvnbfw on Pixabay

Beste Hedy,

Het onderwerp dat ik deze keer met je wil bespreken, is de kwaliteit van de woningen van Havensteder. Onder de noemer ‘een thuis bieden’ is dit een van de pijlers in jullie beleid. Met onder meer onderhoud en reparaties houden jullie de kwaliteit van de woningen op peil.

Tegelijkertijd verschijnen er met enige regelmaat artikelen in de media, met negatieve berichten over onderhoud of reparatie van individuele woningen. Wij krijgen hier soms vragen over van huurders.

Mijn vraag aan jou is: hoe kijk jij hier tegenaan? Hoe verhouden deze berichten zich tot het onderhoudsbeleid van Havensteder, en de uitvoering daarvan? En wat kunnen huurders het beste doen als er iets kapot is in hun woning?

Met vriendelijke groet,

Dennis de Lange | voorzitter De Brug

#

Beste Dennis,

Dankjewel voor je vragen, en om met de eerste te beginnen: natuurlijk baal ik van de negatieve berichtgeving. Het raakt onze kern, namelijk goed verhuurderschap. Iedereen begrijpt dat dingen kapot kunnen gaan, maar waar het om gaat is: hoe los je het op? Dit gaat in 90% van de gevallen goed, maar in die andere 10% voldoen we niet aan de verwachtingen van de huurder. Daar moeten we van leren en dat doen we ook.

Met die leerpunten gaan we ook echt aan de slag. Een goed voorbeeld hiervan is de aanpak van schimmel. Dit ging bij meerdere bewoners niet goed en naar aanleiding daarvan startten we het schimmeloffensief op. Samen met in schimmel gespecialiseerde partners pakken we de oorzaak van de schimmel aan en reinigen we de woning. Dit doen we totdat het schimmelprobleem helemaal is opgelost.

Nu lijkt het misschien of we pas in beweging komen als er iets bij de media gemeld wordt. Dat is natuurlijk niet het geval. Onderhoud en reparatie zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse werkzaamheden. Alle woningen die wij verhuren, moeten voldoen aan Havensteder-kwaliteit. Alle woningen die wij verhuren, moeten op orde zijn. We streven naar betaalbare woningen die schoon, heel en veilig zijn. Hier werken we aan met verschillende soorten onderhoud: mutatieonderhoud, planmatig onderhoud en reparatieonderhoud.

We voeren mutatieonderhoud uit wanneer een woning naar een andere huurder gaat. Met planmatig onderhoud bepalen we voor de komende jaren welke woningen we wanneer gaan verbeteren. Vaak gaat het om onderhoudswerkzaamheden als buitenschilderwerk, isolatie, nieuwe dakbedekking en/of vervanging van keukens en badkamers. Dit doen we in samenwerking met vaste aannemers en gespecialiseerde partners.

Met ons eigen Service Team Onderhoud, kortweg STO, voeren we reparatieonderhoud uit. Dit zijn werkzaamheden waarvoor je als huurder een reparatieverzoek indient bij onze afdeling Klant & Service. Denk aan het herstellen van deuren en kozijnen, het vervangen van sanitair, eenvoudig stuc- en schilderwerk, werkzaamheden aan elektra, enzovoorts. De afdelingen STO en Klant & Service zijn op dezelfde locatie gevestigd. Dat is fijn, want mede hierdoor weten ze elkaar snel te vinden.

Per jaar hebben we zo’n 120 miljoen euro beschikbaar voor reparatie en onderhoud. Hiermee kunnen we veel woningen en gebouwen verbeteren, maar het is helaas niet voldoende om aan alle wensen te voldoen. We moeten keuzes maken. Ook zoeken we continu naar manieren om onze onderhoudswerkzaamheden zo efficiënt mogelijk te organiseren en uit te voeren. Zo werken we aan een koppeling van onze systemen met die van onze vaste aannemers, om onze communicatie over lopende reparaties te verbeteren.

Met vriendelijke groet,

Hedy van den Berk | bestuurder Havensteder