Grip op migratie. Kan dat eigenlijk wel?

Diagram migratiemotief © NRC

Migratie Veel politici zeggen dat ze ‘grip op migratie’ willen krijgen. Maar hoe? Of het nu gaat om asiel- of kennismigratie: NRC zet de feiten rond migratie op een rij en analyseert het tot nu toe gevoerde politieke beleid.

Wanneer het over migratie gaat, gaat het meestal over asielzoekers, over omgeslagen bootjes op de Middellandse Zee. Maar mensen migreren ook vanwege werk of studie. Migratie gaat over werknemers in het slachthuis, de bollen in Flevoland en technische innovaties bij chipmachinefabrikant ASML.  

De voorbije jaren is migratie een groot politiek thema geworden. Een tekort aan opvangplekken leidde tot beelden van asielzoekers die in het gras moesten slapen bij Ter Apel. De aantallen arbeidsmigranten en buitenlandse studenten zijn enorm toegenomen. Daarnaast krijgen migranten geregeld de schuld van andere maatschappelijke problemen, zoals de krappe woningmarkt. Hoe meer politici migratie als hét probleem van Nederland neerzetten, hoe meer kiezers geneigd zijn om dat ook zo te ervaren. Van links tot rechts beloven politici hun kiezers ‘grip op migratie’. De vraag is: kan dat?

[…]

Feiten en cijfers

„Migratie [is] niet meer weg te denken in een globaliserende economie en een wereld die geopolitieke spanningen kent en waarschijnlijk ook de spanningen zal voelen van klimaatverandering.” Aldus de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050, onder leiding van de voormalige formateur Richard van Zwol, in januari van 2024.

Hiermee sluit de commissie-Van Zwol aan bij de boodschap van migratiehoogleraar Hein de Haas, die vorig jaar constateerde: net zomin als je voor of tegen ‘de economie’ of ‘de gezondheidszorg’ kunt zijn, kun je voor of tegen migratie zijn. Het is een gegeven.

Migration” by Lars Plougmann is licensed under CC BY-SA 2.0