Gemeenteraad blij met nieuwbouwplannen Boijmans, ook al kosten die meer geld
Vlak voor de zomervakantie werden ambitieuze nieuwbouwplannen voor het museum Boijmans van Beuningen gepresenteerd. De Rotterdamse gemeenteraad geeft volgende maand hoogstwaarschijnlijk groen licht, ondanks het forse prijskaartje van 360 miljoen euro. De schenking van 80 miljoen van filantropische stichting Droom en Daad zit een aantal oppositiepartijen niet lekker.
De gemeenteraad spreekt woensdag voor het eerst over de nieuwste plannen voor museum Boijmans van Beuningen, die afgelopen juni werden bekendgemaakt. Het museum is inmiddels vijf jaar dicht en in afwachting van een grondige renovatie.
Dikke streep eronder
“Dit is voor onze fractie een hoofdpijndossier. In het verleden lag iedereen met elkaar overhoop. We willen er een dikke streep onder zetten”, zegt Marcel Verhoef van Leefbaar Rotterdam.
“Als je weet waar we vandaan kwamen, en waar we nu staan”, vult Tim de Haan (D66) aan. “Ik sta hier met een blij gevoel”, zegt Said Kasmi (D66), die ook in het vorige college cultuurwethouder was en daarmee vanaf het begin betrokken is bij het dossier.
De opluchting bij de drie is goed voor te stellen. Er is veel gebeurd sinds Boijmans in 2019 de deuren sloot in afwachting van een grondige verbouwing. De renovatie is noodzakelijk omdat het historische museumgebouw te maken heeft met ernstig achterstallig onderhoud. Het is daardoor brandgevaarlijk. Bovendien zit er kankerverwekkend asbest in het pand. Dat is inmiddels verwijderd. […]
Daverende verrassing
Met succes: vlak voor de zomer presenteren Struijvenberg, cultuurwethouder Said Kasmi (D66), het museum en architect Houben een nieuw plan. Met een daverende verrassing: door een schenking van de stichting Droom en Daad van 80 miljoen is het mogelijk Boijmans nog ingrijpender en ambitieuzer te renoveren dan met alleen gemeentegeld mogelijk zou zijn geweest.
Daar hangt wel een fors prijskaartje van 360 miljoen euro aan. Daarbij verbleken de 223 miljoen uit 2021 en de bijna 300 miljoen van een jaar geleden. […]
Voor dat extra bedrag verrijst er uiterlijk in 2032 een schitterend nieuw Boijmans, zegt hij. Waar volgens hem en de andere plannenmakers de internationale topcollectie goed tot zijn recht komt.
Daar komen meer bezoekers op af, die het museum ook meer horeca-opbrengsten bezorgen, zo is het idee. Boijmans is zo beter in staat de eigen broek op te houden, maar desondanks zal Rotterdam jaarlijks een paar miljoen extra moeten bijpassen.