EU: Landbouwsubsidies moeten veel meer bij kleinere boeren terechtkomen, blijkt uit unaniem advies

cattle, farming, cows
Photo by PublicDomainPictures on Pixabay

Europese landbouwsubsidies moeten voor een groter deel bij kleinere boeren belanden van wie het inkomen niet hoog is. Nu gaat circa 80 procent van de directe inkomenssteun van de EU naar 20 procent van de boeren.

Ursula von der Leyen
© European Union, 2024, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Een herschikking van de landbouwsubsidies – in totaal ruim 50 miljard euro per jaar – is een van de aanbevelingen in het woensdag gepresenteerde eindrapport van de ‘strategische dialoog’ over de landbouw in de EU, dat werd opgesteld na gesprekken afgelopen maanden met alle betrokkenen in de landbouwsector.

Een tweede advies is dat er meer geld wordt vrijgemaakt om de landbouw in Europa te verduurzamen, inclusief gelden voor de vrijwillige uitkoop van veehouders in gebieden met grote milieuproblemen.

‘Dit is het moment voor verandering’, schrijft voorzitter Peter Strohschneider van de strategische dialoog. Europa moet voldoende en kwalitatief goed voedsel blijven produceren, maar dat moet wel economisch en ecologisch verantwoord gebeuren. Winst- en productiemaximalisatie zijn in tijden van klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en vervuiling niet langer houdbaar.

De aanbevelingen in het rapport-Strohschneider zullen een belangrijke rol spelen in het nieuwe landbouwbeleid dat de nieuwe Europese Commissie begin 2025 presenteert.