Energiearmoede in Rotterdam: bijna 40.000 huishoudens geraakt, maar minder hard dan gemiddeld

heating costs, energy saving, temperature controller
Photo by geralt on Pixabay

17 september 2024

Huishoudens in Rotterdam die de energierekening als een molensteen om de nek voelen hangen, zitten minder diep in de problemen dan gemiddeld in Nederland.

Weliswaar ligt het aantal huishoudens met een laag inkomen en een onevenredig hoge energierekening hier verhoudingsgewijs boven het landelijk gemiddelde, het bedrag dat die huishoudens tekort komen om hun gas en licht betaalbaar te houden ligt juist lager: gemiddeld 364 euro per energiearm huishouden per jaar, blijkt uit cijfers die TNO dinsdag naar buiten brengt.

Ter vergelijking: in heel Nederland komen energiearme huishoudens jaarlijks gemiddeld 472 euro tekort om gas en licht betaalbaar te houden.

In totaal kampen 39.008 huishoudens in Rotterdam met energiearmoede, blijkt uit de nieuwe TNO-cijfers: zij hebben niet alleen een laag inkomen, maar ook een slecht geïsoleerde woning en/of een hoge energierekening. Dat is één op de negen huishoudens, tegen één op de dertien in Zuid-Holland als geheel.

© TNO

Het is voor het eerst dat TNO niet alleen cijfers naar buiten brengt over hoeveel mensen kampen met energiearmoede, maar ook hoe groot hun problemen zijn. Uit die cijfers blijkt dat in het noorden en oosten van het land de kloof tussen energiearmen en mensen die hun nota wel met gemak betalen, het grootst is.