De Woonbond heeft donderdag het nieuwe Plan voor de Volkshuisvesting gelanceerd

Bestuursvoorzitter Maria Scali (l) en directeur Zeno Winkels (l) van de Woonbond overhandigen het nieuwe Plan voor de Volkshuisvesting aan minister van volkshuisvesting Mona Keijzer. © Mathijs ten Broeke/Woonbond

De Woonbond heeft donderdag het nieuwe Plan voor de Volkshuisvesting gelanceerd. Woonminister Mona Keijzer nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Het plan is een toekomstvisie die concrete voorstellen biedt voor de korte en lange termijn. Ze leiden tot

  • meer woningen
  • lagere woonlasten en
  • een betere positie van huurders.

Zeno Winkels, directeur van de Woonbond

“Met dit plan willen we naar een Nederland waar iedereen een comfortabel, betaalbaar thuis heeft. Waar huurders zekerheid hebben over hun huis en invloed op hun woonomgeving.”

Meer betaalbare woningen als opdracht

Na het in ontvangst nemen van het plan zei minister Keijzer hierin veel te herkennen van wat zij ook belangrijk vindt. “Waar wij elkaar in vinden is het realiseren van betaalbare woningen. Naast het realiseren van goede ruimtelijke ordening is dat ook mijn opdracht”, aldus de minister.

Volgende stap na behaalde successen

Het Plan voor de Volkshuisvesting 2.0 dat minister Keijzer donderdag in ontvangst nam, is de geactualiseerde versie van het eerste plan dat in 2020 verscheen. Daarin pleitte de Woonbond nog onder meer voor het afschaffen van tijdelijke huurcontracten, meer regulering in de vrije sector en het afschaffen van de verhuurderheffing. Nu deze drie eisen werkelijkheid zijn geworden, doet de Woonbond nieuwe voorstellen als volgende stap in het bouwen aan robuuste volkshuisvesting.

Enkele plannen uitgelicht

Meer sociale huur voor meer mensen toegankelijk

Van alle nieuw te bouwen woningen moet minstens 40% sociale huur zijn. Ook zouden mensen met een middeninkomen weer in een sociale huurwoning moeten kunnen wonen. Daarbij moet de huurprijs niet bepaald worden door de markt of door het inkomen van de bewoner, maar door de kwaliteit van de woning.

Woonquote moet omlaag, door huurverhoging eerlijk te maken

Dat de huurstijging in 2024 de grootste is in 30 jaar tijd, komt volgens de Woonbond omdat de regels voor de jaarlijkse huurverhogingen niet eerlijk zijn. De jaarlijkse huurverhoging in alle huursectoren moet gebaseerd worden op de inflatie of de loonontwikkeling, welke het laagst is van deze twee. En het liefst met een procentpunt daaronder, zodat de woonquote daalt.

De Woonbond formuleert in het plan tien uitgangspunten voor een sterke volkshuisvesting:

  1. De overheid is verantwoordelijk voor het organiseren van voldoende betaalbare woningen voor iedereen.
  2. De overheid moet de goede kwaliteit van woningen waarborgen.
  3. De woningen zijn duurzaam, de energielevering is zowel betrouwbaar als betaalbaar, en in de leefomgeving wordt rekening gehouden met mens, dier, natuur en klimaatverander­ing.
  4. De woningvoorraad wordt eerlijk en transparant verdeeld, waarbij iedereen evenveel recht heeft op een passende woning.
  5. Huurders en kopers hebben een gelijkwaardige positie.
  6. Er is een sterke publieke huursector die ook toekomstige generaties de zekerheid biedt dat ze betaalbaar kunnen wonen.
  7. Woningzoekenden en huurders worden beschermd tegen woononzekerheid, slechte woonomstandigheden, intimidatie, discriminatie en andere uitwassen.
  8. Huurders en woningzoekenden worden actief betrokken bij beleid bij en hebben zeggenschap over hun woning en hun woonomgeving.
  9. Er wordt door bewoners en professionals samengewerkt aan sterke en inclusieve wijken en buurten waar mensen prettig samen kunnen leven.
  10. Goede volkshuisvesting is onderdeel van een samenhangende ruimtelijke visie, die de overheid samen met inwoners vormt over mobiliteit, werkgelegenheid, energieproductie, waterbeheer en andere vraagstukken.