Alweer als eerste zorgverzekeraar maakt DSW zijn jaarpremie 2025 bekend: € 9,50 duurder

© DSW Schiedam

DSW maakt premie 2025 bekend

De basispremie voor verzekerden van DSW is in 2025 € 158,50 per maand. Dit betekent een stijging van € 9,50 per maand.

Waarom deze stijging? Deze premieverhoging is het resultaat van de steeds verder oplopende kosten van de gezondheidszorg. Voor het grootste deel veroorzaakt door de toenemende vraag naar zorg, stijging van de loonkosten en nieuwe behandelmethoden. Want steeds meer mensen krijgen meerdere ziekten tegelijk waardoor behandelingen steeds ingewikkelder en vaak ook duurder worden.

Met het invoeren van het zorgstelsel in 2006 is geprobeerd de zorgkostenstijging zoveel mogelijk te dempen. Dat is niet gelukt. Een stijging van de zorgpremie lijkt ook voor de volgende jaren onontkoombaar. Daarmee komt de grens aan wat we willen en kunnen betalen aan zorg in zicht. Terwijl we aan de andere kant zien dat de gezondheidsverschillen, personeelstekorten en wachtlijsten groot zijn. Dit zet de solidariteit waar ons stelsel op gebaseerd is onder druk. Daarom pleit DSW voor een aantal drastische maatregelen.Samenwerking in plaats van marktwerkingOm de zorg op langere termijn voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, moeten we de handen ineenslaan. Daarom doen we de oproep om een groot deel van de marktwerking uit het zorgstelsel te halen. Want marktwerking tussen zorgverzekeraars richt zich nu op het zo veel mogelijk binnenhalen van jonge gezonde verzekerden en dat belemmert de samenwerking. “En samenwerking is nodig om de zorg ook in de toekomst voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden”, zegt DSW-directeur Aad de Groot. “Daarnaast moeten wij de slag maken van zorg naar gezondheid door te investeren in een betere leefomgeving van de burger. Als mensen in betere omstandigheden leven, wonen en werken hebben ze op termijn een minder grote vraag naar zorg en ondersteuning.

Wijzigingen in de basisverzekering in 2025De overheid bepaalt ieder jaar de vergoedingen die in de basisverzekering zijn opgenomen. Op onze website leest u alles over de wijzigingen in de zorgverzekering in 2025. Het verplicht eigen risico is in 2025 € 385,-. De wijzigingen in de aanvullende verzekering maken we later bekend.