Zo transformeerde het oude Correct-gebouw aan de Bergweg van kraakpand tot nieuwbouw, mét binnentuin en dakterras

Het voormalige pand van Correct aan de Bergweg, splitsing met de Benthuizerstraat.
© Stoute, René – CC BY 4.0 Creative Commons (CC BY 4.0) © Stadsarchief Rotterdam

Op de plek waar ooit het in Rotterdam wereldberoemde pand van elektronicawinkel Correct was gevestigd, staat nu – na jaren van leegstand, een verloederde aanblik en bouwoverlast – dan eindelijk een spiksplinternieuw appartementencomplex.

Theater Victoria

Voordat Correct het pand op de hoek van de Bergweg en de Benthuizerstraat aan het begin van de jaren ‘70 kocht, stond het bekend als de thuisbasis van Theater Victoria, één van de vele buurtbioscopen die Rotterdam destijds telde. Maar na de komst van de televisie werd bioscoopland flink opgeschud, met als gevolg dat voor de ene na de andere buurtbios het doek viel.

Voor Victoria was dat het geval in 1971 en ironisch genoeg werd een elektronicazaak waar de tv’s grif over de toonbank gingen dus de nieuwe bewoner van het gebouw. Een kleine 45 jaar lang was dat het geval en kon je aanrijdend vanaf de Gordelweg eigenlijk niet om het Correct-pand heen.

De dienstverlening van de elektronicazaak verplaatste zich door de jaren heen geleidelijk naar de andere kant van de snelweg A20, waar Correct sinds de jaren ‘80 ook gevestigd was. Om die reden sloot de vestiging aan de Bergweg in 2016 definitief. Daarna stond het pand jarenlang leeg.

© Stadsarchief Rotterdam – Tegeltableau in het Victoriatheater aan de Bergweg voorstellende de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Het tegeltableau is ca. 1971 na sluiting van bioscoop Victoria 1971 overgebracht naar Zuid-Afrika.
© Stadsarchief Rotterdam – Portret van Jacob Catharinus Dogterom, directeur van het Victoria theater.

Krakers en graffiti

De overlast voor omwonenden is binnenkort verleden tijd: de bedoeling is dat alle nieuwe bewoners van het appartementencomplex er over twee maanden ook daadwerkelijk kunnen wonen.