Ze werd ‘toetje’ genoemd en ‘professioneel en toch vrouwelijk’: Eugènie Herlaar was de eerste vrouwelijke nieuwslezer van Nederland

NTS-medewerkster Eugenie Herlaar getrouwd met Andre van Westhreenen, Bestanddeelnr 920-5641” by Joost Evers / Anefo is licensed under CC CC0 1.0

Eugènie Herlaar (1939-2024) Nieuwslezer Vrouwelijke nieuwslezers waren controversieel toen Eugènie Herlaar voor het eerst het NOS-journaal presenteerde in 1965. „Het publiek verwachtte dat een vrouwelijke nieuwslezer bij een tragische gebeurtenis in tranen zou uitbarsten.”

Toen Eugènie Herlaar in 1965 op televisie verscheen als de eerste vrouwelijke nieuwslezer, noemde de kranten haar „het toetje van het journaal”, „dat meisje met haar vriendelijke gezicht” en „professioneel en toch vrouwelijk”. Herlaar, die door haar pioniersrol de deur opende voor vrouwen in Hilversum, overleed woensdag op 84-jarige leeftijd.

Vrouwelijke nieuwslezers waren controversieel, ze zouden te emotioneel zijn, of juist te ijzig. In NRC zei Herlaar later: „Het publiek verwachtte dat een vrouwelijke nieuwslezer bij een tragische gebeurtenis in tranen zou uitbarsten.” De tv-recensent van de Volkskrant had dan ook moeite met Herlaar: „Wanneer een vrouwenstem mij vertelt dat er oorlog is in Vietnam, heb ik moeite om dat serieus te nemen.” Maar hij verwachtte dat hij er wel aan zal wennen en dat de „Opmars der Eugenies” onstuitbaar was. In het boek De iconen van het NOS Achtuurjournaal (2012) constateerde Herlaar achteraf: „Het is nu ondenkbaar dat een krant zo over een presentatrice zou schrijven, maar het tekent de tijd. Nederland moest nog wennen aan een vrouw op zo’n positie.”